Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Jogutódként várják a 105 millió forintot

A Rekultív Magyarország Kft. szerint egyértelmű, hogy a cég a 2013-ban kettévált Rekultív kft. jogutódja.

Így számítanak a csornai önkormányzattól a 105 millió forintra. Hogy mennyi kamatot kérnek, arról készek tárgyalni, de egyelőre nem látják a fizetési szándékot. A társaság álláspontjáról Nagy Lajos ügyvezető igazgatót kérdezte a Kisalföld.

– Turi György csornai polgármester a vitával kapcsolatban korábban megjegyezte: nem eszik olyan forrón a kását A Rekultív Magyarország Kft.-nél sem?

– Ez egy eléggé világos ügy és a bíróság is így látta. Egy későbbi tulajdonszerzésért fizettünk Csornának vételárrészletet, azonban tulajdonszerzés nem történt. Így ez a vételárrész nekünk visszajár. Ezt jogerősen megállapította a Győri Ítélőtábla is.

– Az ítélethirdetés óta azonban napirenden van a „kinek fizessen a csornai önkormányzat?" kérdés. Mikor kellett volna egyértelműsíteni, hogy ki a jogutódja az „ős Rekultívnak"?

– Tény, hogy ezt lehetett volna előbb is tisztázni, de a végrehajtási törvény szerint a jogutódlás megállapításának kezdeményezésére a végrehajtási eljárás megindításakor is lehetőség van. A másodfokú ítélet jogerőssé válását követően a polgármester úr által önkormányzati cégnek nevezett Kisalföldi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. nyilatkozatban jelezte a csornai önkormányzatnak, hogy a Rekultív Magyarország Kft.-t illeti a 84 millió forint és áfája. Az önkormányzati tulajdonú cég könyveiben ez a követelés ugyanis nem szerepel.

– A Rekultív Magyarország Kft. tehát jogutódnak tekinti magát. A polgármester szerint azonban nem volt „erre utaló magatartás". A per során sem jelezték, illetve a bekért könyvelésekben sem egyértelmű, hogy számítottak a 105 millió forintra.

– A polgármester úr álláspontja véleményünk szerint nem megalapozott. Ezt a Győri Törvényszék is megerősítette, hiszen a Rekultív Magyarország Kft. jogutódlását május 21-én kelt végzésében kimondta. Társaságunk a csornai önkormányzat kérésére megadta azt a tájékoztatást, miszerint az átalakulás utáni vagyonmérlegében a befejezetlen beruházások részletezése tartalmazza a nettó 84 millió forintot könyv szerinti értéken. Erre figyelemmel kezdeményeztük egyébként a megindított végrehajtási eljárásban a jogutódlás megállapítását.

– Ha az Ítélőtábla jogerősen arról dönt, hogy a Rekultív Magyarország a jogutód, kéri-e a cég a kamatokat a várostól?

– Erről már tárgyaltunk a város képviselőivel. Akkor is úgy fogalmaztunk, hogy amennyiben látjuk az önkormányzat részéről a fizetési szándékot, tárgyalhatunk a kamatok egy részének elengedéséről. Egyelőre azonban csak a fellebbezésről van tudomásunk, fizetési szándékról nem.

Csorna egyébként a jogerős ítélet alapján joghatályosan teljesíthetett volna az ítéletben megjelölt jogosult részére. Amennyiben úgy ítélték meg, hogy a jogosult személye bizonytalan, a fizetési kötelezettséget bírói letétbe helyezéssel is teljesíthette volna, a késedelem elhárítása érdekében. Mivel egyiket sem tette meg, ezért úgy véljük, hogy az önkormányzat nem kíván fizetni senkinek.

– A Rekultív Magyarország Kft.-nek mi a fő tevékenysége jelenleg?

– Egyrészt új tevékenységként a már felhagyott hulladéklerakók felszámolásával, kármentesítésével foglalkozunk az ország több pontján. Üzemeltetünk hulladékkezelő létesítményeket Jánossomorján, Fertő- szentmiklóson és Csepregen.

Ezek mellett Mosonmagyaróvár, Csorna és Csepreg térségében, részben a Kisalföldi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. alvállalkozójaként, részben pedig önállóan végezzük a települési szilárd hulladékok gyűjtését és szállítását.

– Igazgató úr szerint miként lehetne megnyugtatóan rendezni a vitát?

– Már 2009-ben, a peres eljárás előtt tettünk erre kísérletet. Tudomásul vettük, hogy a megkötött szerződés nem teljesülhet az önkormányzat működésének szabályzatai miatt. A város akkori és mostani álláspontja előtt azonban értetlenül állunk, miszerint a tulajdonrész nem jár, de a kifizetett összeg visszafizetési kötelezettsége is elévült.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kellene egy elnök

A város képviselő-testülete egy korábbi ülésén háromtagú bizottságot hozott létre. Tovább olvasom