Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Jogsértő a benzinkútdöntés?

Vitatják a kapuvári önkormányzat döntését az ipari parkos benzinkút-beruházásnál.
Március harmadikán rendkívüli ülésen módosította Kapuvár képviselő-testülete helyi építési szabályzatát. Úgy döntöttek, hogy az „ipari gazdasági terület elsősorban a környezetüket jelentős mértékben nem zavaró ipari létesítmények elhelyezésére szolgál. (...) Üzemanyagtöltő a meglévő üzemanyagtöltő létesítményektől 1000 méter távolságon belül nem helyezhető el." A szabálymódosítás miatt a Tank-Ol Kft. nem foghat hozzá új telephelyének építéséhez.
A társaság képviselője, Matzkó János jól ismeri a törvény adta lehetőségeket, nem nyugodott bele a kialakult helyzetbe, a háttérben egyéni érdekeket sejt. A cég 1993 óta adófizetője a városnak, jelenleg bérli az üzemanyagtöltő állomást, most viszont újat szerettek volna kialakítani, mivel ott nincs fejlesztési lehetőség.

Tavaly novemberben még nem lett volna akadálya

– Úgy döntöttünk, hogy saját területen működünk, de továbbra is az ipari parkon belül. Ehhez meg is vásároltuk tavaly a szükséges földet – beszélt az előzményekről Matzkó János. – Előtte azonban tavaly november végén a kapuvári építési hatóságot is megkerestem, hogy a rendezési terv lehetővé teszi-e a beruházást. Ott megnyugtattak, hogy „igen, nincs akadálya a benzinkút építésének". Meglepődtem, amikor tudomásomra jutott március elején, hogy öt jobboldali városatya rendkívüli ülés összehívását kezdeményezte. Az ülésen úgy módosították a szabályzatot, hogy lehetetlenné tegyenek bennünket, olyan indokokkal, amik elfogadhatatlanok. Ráadásul szerintem még törvénytelenek is és az európai uniós szabályoknak ellentmondanak.

„ A piaci versenyt szabályozzuk"

A rendkívüli ülést március 3-án Kóczán Zoltán, Hámori György, Licskai László, Magyar Attila és Pintér Gábor helyi Fidesz-prominensek kezdeményezték. Biró Péter polgármesterhez írt levelükben úgy fogalmaznak, hogy „javaslatunk azt a célt szolgálná, hogy Kapuvár közigazgatási területén belül a vállalkozások között egyes tevékenységet folytató vállalkozások esetében a piaci versenyt szabályozzuk, elsődlegesen a már meglévő és adót fizető vállalkozások védelmében".
Matzkó János ezt nevetségesnek tartja. – Ezt kikérem magamnak. Hát melyik vállalkozás működött előbb? Másfél évvel ezelőtt, amikor az új benzinkút idetelepült, senkinek nem jutott eszébe rendeletet módosítani a mi védelmünkben – fejtette ki ellenérzéseit. – Pedig mi már akkor tíz éve Kapuváron tevékenykedtünk és adót fizettünk. Ennyi erővel a bevásárlóközpontok vagy az egyre-másra nyíló butikok megnyitásába is bele lehetne szólni önkormányzati szinten. Nagyon sok munkahely szűnt meg mostanában Kapuváron, úgy látszik, már az a hat sem számít, akiket a Tank-Ol Kft. foglalkoztat. Nem tudom, kinek az érdekeit képviselik a kezdeményező képviselők, mert szerintem a városét nem. Azt hiszem, a döntés hátterében egyéni érdekek húzódnak meg. Kapuvár nem áll azért olyan jól, hogy hat munkavállalójáról és a cégünk helyi adójáról lemondjon. Nem hiszem, hogy bármelyik önkormányzatnak lenne joga szabályozni a piaci versenyt.
Matzkó János az önkormányzat döntése miatt a versenyhivatalhoz fordul, illetve a bíróságtól sem riad vissza.
A Kisalföld megszerezte a rendkívüli ülés jegyzőkönyvét, ami szerint az ott elhangzottakat is nyugodtan lehet „rendkívülinek" nevezni.

Komoly szankciókra számíthat az önkormányzat

Az anyag beterjesztői közül elsőként Kóczán Zoltán, a városfejlesztési bizottság elnöke szólt. Elmondta, hogy az új töltőállomást üzemeltető kft. ügyvezetője kereste meg őt azzal, hogy veszélyben látja a huszonegy alkalmazott foglalkoztatását a szemben épülő benzinkút miatt. A kialakuló versenyhelyzetben az egyik vállalkozás akár meg is szűnhet, ezért kell támogatni a szabályzat módosítását. A város érdeke ugyanis az, hogy a huszonegy főt alkalmazó cég továbbra is maradjon és adót fizessen.
Boldis Géza, a pénzügyi bizottság elnöke feltette a kérdést: van-e törvényi akadálya annak, hogy a piaci versenyt meggátolja valaki? Borsodi Tamás jegyző válaszában úgy fogalmazott: a versenyjog közösségi jog, korlátozásának tilalma pedig a közösségi jogelvek egyike. A jegyző kifejtette aggályait is a rendeletmódosítás miatt. Arról is tájékoztatta a képviselőket, hogy a közigazgatási hivatal törvényességi észrevételt fogalmazhat meg az eljárás miatt. Pintér Gábor erre úgy reagált: a „jogszabályokat lehet rugalmasan értelmezni". Axnix Ildikó aljegyző uniós szabályokat idézett: a közösségi versenyszabályzat betartása a helyi önkormányzat alapvető érdeke. Még a település fejlődése érdekében sem tehet olyan intézkedéseket, melyek bizonyos vállalkozásokat előnyhöz juttatnak vagy másokat háttérbe szorítanak.
Hámori György szerint a testület valószínűleg kimondhatja, hogy mi a megfelelő távolság két vállalkozás között, Pintér Gábor ismételt hozzászólásában kijelentette: „Meg kell próbálni a módosítást, nem biztos, hogy azt elutasítja a közigazgatási hivatal. Nem tragédia, ha kap az önkormányzat egy törvényességi észrevételt." Axnix Ildikó arra figyelmeztetett, hogy nagyobb veszélyt rejt magában, ha a sérelmezett a közösségi bírósághoz fordul, ahol komoly szankciókat, pénzbírságot is kiszabhatnak az önkormányzatra. Dr. Biró Péter polgármester vágta át a gordiuszi csomót az ülésen, amikor kifejtette: ha megtámadják az önkormányzatot, visszavonják a rendeletmódosítást.
A vita után a város helyi építési szabályzatát az előterjesztésben foglaltak szerint módosították a képviselők, tizenegy igen, egy nem szavazattal és három tartózkodással.
A Kisalföld szerette volna a közigazgatási hivatal véleményét is kikérni az ügyben. Ám erre legelőbb szerdán lesz lehetőségünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Távolságtartó szeretetben, akár egy életen át

A gyermekvédelem intézményes formában 1963-ban kezdődött megyénkben, a Gyermek- és Ifjúságvédő Intézet megalakításával. A rendszer 1997-ig, a gyermekvédelmi törvény megalkotásáig működött ugyanabban a formában. Ekkor egyértelmű lett, hogy a korábbi gyakorlat, a nagy nevelőotthoni hálózat tovább nem tartható. Tovább olvasom