Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Jogi lépéseket tesznek a romák

A kapuvári kisebbségi önkormányzat szerint Kapuváron évek óta diszkriminálják a romákat.
Úgy vélik, betelt a pohár, a legutóbbi diszkós eset miatt jogi lépéseket tesznek, hisz szerintük bizonyítható a törvénysértés. A kapuvári roma kisebbségi önkormányzat sajtótájékoztatóján Károli Tibor elnök kijelentette, hogy a helybéli romák nem tűrik tovább a városban egyre jobban elharapózó diszkriminációt és jogi lépéseket tesznek ennek megszüntetése érdekében. „A legutóbbi diszkós esetnél betelt a pohár" – mondta Károli Tibor.

Lapunkban már beszámoltunk róla (Kisalföld, július 7.), hogy néhány roma fiatalt – véleményük szerint származásuk miatt – nem engedtek be az egyik kapuvári szórakozóhelyre. Egyikük, Fekete Ernő a tájékoztatón elmondta, a kidobóemberek a fülük hallatára hivatkoztak nemzetiségi mivoltukra, ezért nem mehettek be szórakozni. A sajtótájékoztatón részt vett dr. Pál Péter ügyvéd, aki elmondta, hogy az egyik kereskedelmi televízió által készített felvételek elég bizonyítékot adnak arra, hogy Kapuváron diszkrimináció történt. A vélhető jogsértések megszüntetése érdekében jogi útra terelik az ügyet, s ahogy Károli Tibor fogalmazott: „akár Strasbourgig is elmennek az igazukért".

A jelen lévő romák közül többen felszólaltak. Horváth Mihály úgy vélte, a nyolcvanas években nem volt ekkora megkülönböztetés, mint napjainkban. Szerinte az előítéletek Kapuvár egészére jellemzőek. Megjegyezte, hogy a helybéli romák vidékre mennek szórakozni, mert Kapuváron nem látják őket szívesen egyik vendéglátóegységben sem.
„A mi pénzünk is van olyan jó, mint másoké"

A sajtótájékoztatón megjelent mintegy 30 roma sorra elpanaszolta nehéz helyzetét a városban, úgy vélik, érdekvédelmüket jobban meg kell szervezni. Ehhez nyújt – már a diszkós eset kapcsán is – segítséget a Lungo Drom, az országos érdekvédelmi szervezet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mára népszerűbbek, mint a búcsúk

A falunapok látogatottsága nagyban függ az esti „sztárvendégtől”. A meghívott előadók fellépti díja nyolcvan- és száznyolcvanezer forint között mozog, ám egy neves csapat több millió forintot is elkérhet. Népszerű a mulatós zene, de a legtöbb falunapon a megasztárokat is meghallgathatjuk. Tovább olvasom