Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Jogerős hárommillió a perre ment óvónőnek

Vitnyéd - Jogerős ítélet született egy vitnyédi óvónő és a Vocational Academy (VA) közti munkaügyi perben: a VA több mint hárommillió forintot kénytelen fizetni a nyugdíjas pedagógusnak elmaradt bér, végkielégítés és egyéb jogcímeken. A pénz behajtására már végrehajtót is kijelöltek.

Jogerős bírói ítélet született a vitnyédi Kerényi Károlyné és a Vocational Academy Alapítvány (VA) közti munkaügyi perben. Az ítélet szerint a VA több mint hárommillió forintot fizet a ma már nyugdíjas óvónőnek, elmaradt munkabér, végkielégítés és más jogcímeken. A fizetés behajtására a bíróság már végrehajtót is kinevezett. Az ítélet indoklásában több érdekes momentum is szerepel.

Kerényi Károlyné 2007. augusztus 14-ével kötött határozatlan idejű munkaszerződést a VA-val, a vitnyédi óvodában végzendő óvónői munkára. Kerényiné a szerződést rendkívüli hatállyal felmondta ez év március 18-án azzal az indokkal, hogy a VA nem fizette többhavi munkabérét és más járandóságait.

Kerényi Károlyné hangsúlyozta, nemcsak a munkabér elmaradása miatt perelt, hanem sorozatos szerződésszegésért is, mivel a VA (Vocational Academy) és a közte létrejött munkaszerződés több pontját a VA megszegte. Többek közt a meglehetősen rapszodikus fizetések sem a szerződés által leírt határidőre teljesültek. A VA szerint ez azért volt, mert az alapítvány is később kapott – szerintük jogszerű – támogatásokat. A VA vezetése a kimaradt fizetések helyett banki hiteleket ajánlott a dolgozóinak. Ezzel kapcsolatban a bírói ítélet kimondta: a munkavállalók foglalkoztatása esetén nem a jövőbeni állami támogatások kell, hogy adják a bérfizetés anyagi hátterét. A bérek elmaradása esetén a munkavállaló nem kötelezhető arra, hogy munkabére helyett hitelt vegyen fel. Az ítélet kitért arra is, hogy hiába a munkaszerződéssel történő foglalkoztatás, az óvónő közalkalmazotti jogviszonya figyelembe vehető, hiszen a VA szinte jogutódként működtette a vitnyédi óvodát.

Kerényi Károlyné: Hónapokig pereskedtem, ráment az egészségem is.
Kerényi Károlyné: Hónapokig pereskedtem, ráment az egészségem is.

Az ötvenhét éves vitnyédi óvónő lapunknak elmondta, megviselték idegileg az elmúlt hónapok történései, sőt, kórházban is kezelték. Kiderült, a passzív táppénzt sem kapta meg, mert ennek fizetésével is elmaradt a Vocational Academy. Mint hangoztatta, a vokis hónapok szinte máig kísértenek a faluban: tönkretett életek és barátságok maradtak utánuk.

– Harminchárom évet dolgoztam óvónőként, mondhatom azt, hogy mindenki megelégedésére – mondta Kerényi Károlyné. A VA-óvoda utolsó heteiben harmadmagával mondott fel, mert elviselhetetlennek érezte a munkakörülményeket.

– Viszonylag szerencsésnek mondhatom magam azzal, hogy már nyugdíjaséveimet kezdtem meg, mert kolléganőim sajnos azóta sem kaptak munkát – jelentette ki az egykori óvónő. Lapunk információi szerint az azóta elindult kistérségi óvodába az említett óvónők is pályáztak, ám meg nem erősített források szerint elhangzott: "bárki jöhet az óvodába, csak ők nem".

 SMS-ek a témában

„Az Oktatási Minisztérium szerint minden rendben a Vokinál! Kérdezem: mit szólna Hiller István miniszter, ha hónapokig nem kapna fizetést? Sajnos sok dolgozó még mindig nem kapta meg a járandóságát hónapok óta! Egy volt vokis"

„A csornai Vokiban miért nem mondják meg a szülőknek, hogy itt is baj van a működtetéssel? Ez ránk is vonatkozna. Vokis szülők"


Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. georgbob 2009. január 02. 10:25
  „Ön mindig rosszul választ munkahelyet???”
 • 37. georgbob 2009. január 01. 23:25
  „Inkább a szövegértését kérdőjelezném meg...”
 • 36. matriné 2009. január 01. 12:10
  „Nem tudom,hogy honnan jött ötlete, hogy megkérdőjelezi a munka, polgári vagy a büntetőjogi jártasságom? A munkahelyeim többségében a munkabéreket a munkaügyi bíróságokra járással hajtottam ki. Nem voltam rest és tanultam. Csak így mertem felvenni a jogi kesztyűt a jogászokkal. Természeten minden olyan ügyben pernyertes is lettem, ahol nem avatkozott bele az alantas "elvtársi" politika, s vele az alantas eljárások! Nem véletlen az amit írtam ezidáig a hozzászólásaimban! Ugyan is, ha akadna egy-egy olyan ember aki megakar győződni róla az megkeres nem erőlködik jellegtelen kérdésekkel.”
 • 35. georgbob 2009. január 01. 11:26
  „Kedves matriné..
  Mint azt már lentebb írtam, van tapasztalatom a munkaügyi perben...és önnek???”
 • 34. matriné 2009. január 01. 09:39
  „Kedves "Vitatkozók". Nagyon sajnálom, hogy nem képesek meggyőződni a valóságról! Miért nem járnak utána annak amit én írtam? E cikk és a benne lévő történeket csupán egy a sok közül. Ki garantálja, hogy a továbbiakban a többi károsult is jogerősen megfogja nyerni a peres ügyét a mai igazságszolgáltatásnak nem nevezhető rendszerben?
  Mit gondolnak miért nem lett az országunk főbírója a ez elnök úr jelöltje? A sajtó azt írja meg, amit engedélyeznek neki!”
 • 33. georgbob 2008. december 31. 21:36
  „Kedves Matriné...

  Épp a cikk (vagyis az abban szereplő hölgy esete) a bizonyíték arra, hogy nincs igazad...”
 • 32. matriné 2008. december 31. 15:05
  „Kedves vitatkozók! A szerencseszerződés kötéshez, vagy annak módosításához ebben a banánköztársaságban nem kell a dolgozónak sem jelen lenni sem hozzájárulni! Elég egy cégjogász és egy személy, aki végrehajtja annak a törvénytelen és alantas szándékú eljárását! A munkajogban e rendszer bűnüldözése nem ismeri fel a bűnt és nem is üldözi. Mint már írtam,aki meg nyeri a munkajogi perét, azt még a polgári jog kezelői felülbírálat alapján megváltoztathatják, akár az alantas módon hamis adatorra kreált jogi praktikákkal. Én ez akár évtizedekig is folyhat ebben a banánköztársaságban! Természeten már annak gátat vetettek,hogy egy egyszerű polgár csak a megye szintig viheti a perét! A tábla és a legfelsőbb szintre már csak jogász azaz ügyvéd viheti! No persze,ha ép ráér a lakásmaffia vagy a bankok lenyúlása vagy ép valamelyik szerencsétlen ügyfele letéti pénzének az elsíbolási munkája miatt!”
 • 31. georgbob 2008. december 30. 17:39
  „Ok, igazad van...
  Csak még annyit: amíg nem tudják milyen érzés másfél évig pereskedni egy munkaügyi jogi megfogalmazás szerint megírt szerződés három szóból álló részén, addig nem tartják az emberek elég fontosnak a szavak jelentését...
  BUÉK mindenkinek!”
 • 30. Georg 2008. december 30. 14:18
  „Mindenki,"szinte" mindenki értette,csak te nem,mert egy és szócska nincs a helyén!
  Ezt hívják SZŐRSZÁL HASOGATÁSNAK!
  Nem kell 42800-es fizut irogatni,mert magában is badarság,mégha képes is vagy osztani-szorozni!

  Ha meg már minden szócska jelentősséggel bír számodra,akkor idézz pontosan!!
  "2007. augusztus 14-ével kötött határozatlan idejű munkaszerződést "

  A szerződés:
  Pl olyan is volt benne,(nem szó szerint,hanem értelmezve)hogy a voki kedvére küldheti a tanárt bármelyik intézményébe órát adni,ami Csornára mondjuk Sopronkövesdről elég zűrös .Nem tették meg de aláiratták.és miért írták alá sokan? Mert nincs más lehetősége,ugyanis nem kapkodnak a pedagógusokért mostanában,főleg nem nyugdíj elött 1-2 évvel-ergo aláír vagy mehet!Te biztos reklamáltál volna de nem mindenki "szinte" ügyvéd!

  Részemről ennyi!Nem pazarlom tovább az időm....értelmetlen vitára;-)BUÉK!!”
 • 29. georgbob 2008. december 30. 11:08
  „Akkor elmagyarázom hogy miként kell szöveget értelmezni...

  1, " 2007 augusztus 14.-én kötött határozattlan munkaidejű szerződést..." Ez pedig elég világosan azt jelenti , hogy nem szerződésmódósítás, hanem munkaszerződés jött létre...Ergo az én értelmezésem szerint a munkaviszony kezdete ez az időpont.

  2, "hiszen a VA szinte jogutódként működtette a vitnyédi óvodát..." Nálam ez a mondat a pongyola megfogalmazás mintapéldája. Mivel én "szinte" ügyvédjelölt vagyok, ez a mondat teljesen értelmetlen számomra. Elmagyarázom miért: azért vagyok ügyvédjelölt, mert olvasom a jogszabályokat és munkaügyi pert is nyertem, mégsem tanulok ügyvédnek...szinte jogutódként működtetni valamit pontosan ez a kategória.

  3,Idézett mondatom a szövegkörnyezet hatására és a fent említett pontatlanságok miatt íródott, ami önmagában nem badarság, hiszen -ezt talán te is elismered- jó pénz és matematikailag is helytálló...:)

  4, Ha előnytelen munkaszerződés köttetett volna, akor gondolom a bírósági eljárás keretében ez is napvilágot látott, mivel a munkavállalóra elönytelen szerződést sem módosítani sem pedig kötni nem lehet. Ha a szerződésbe foglalt feladatok olyan területet is érintettek amelyek nem az adott munkakör feladatai akkor a jövedelem mértéke az egyéb feladat ellátásának mértékével kellett hogy emelkedjen...de a cikk ugyebár pontos és alapos tényfeltárásának köszönhetően ez mindenki számára világos "szinte"...”
 • 28. Georg 2008. december 29. 23:14
  „Téged lehet hogy nem értlek de a cikkben jól fogalmaznak és érthető, nincs mit megvilágítani(igaz ez a kisalföld esetében ritka)

  ...akkor azt világítsd inkább meg hogy írhattad azt a badarságot,hogy
  "7 hónapra az jó pénz...Bruttóban számolva az 428000 havonta" 15.hozzászólás
  A szerződéshez két fél kell ez igaz,de kívánom neked hogy ne kerülj olyan kényszerü helyzetbe,hogy számodra előnytelen szerződést alá kelljen írnod.A dolgok nem csupán fehérek és feketék!”
 • 27. georgbob 2008. december 29. 21:43
  „Látom nem érted...

  Én nem az összeget és a bírósági ítéletet vitatom. Én csak rávilágítottam a cikkben fellelhető pontatlanságokra... Hogy ez a valóság vagy a megfogalmazás pongyolasága azt nem tudhatom, de a leírtak messze nem a jogszabályi előírásoknak tesznek eleget...Mellesleg minden szerződéshez minimum két fél kell...”
 • 26. Georg 2008. december 29. 20:46
  „Nem köthetett volna új szerződést,DE KÖTÖTT.A voki úgy gondolta hogy onnan hogy ő átvette a sulit,meg az ovit új időszámítás kezdődik.DE NEM!!!...mint ahogy azt a bíróság is megitélte és az érvényes jogszabályok kimondják!

  ...ergo- szerződést kötött(jogtalanul vagy sem,az most mindegy)jogutódként.

  ha ebből sem érted ...többet nem tehetek érted!!

  pont ide vagy oda!!!”
 • 25. georgbob 2008. december 29. 12:45
  „1 pont Imcsinél!

  Nem köthet új munkaszerződést, csak módósíthat, azt is csak mindkét fél jóváhagyásával...”
 • 24. Imcsi 2008. december 27. 15:45
  „Általában nem új szerződést kötnek, hanem a régit módosítják!”
 • 23. pancser 2008. december 26. 16:18
  „A VA vezetőjének már régen börtönben lenne a helye. Undorító, hogy olyan is akad aki az asszonyt mocskolja. Sajnos az emberek munkabérét elsíbolni MO-on nem bűncselekmény, csak aki bankot rabol. Pedig mi egy banknak néhány millió, viszont csak két hónapig ne kapjon valaki fizetést, az igen nagy baj. Ezt kéne teljes erővel üldözni az ilyen, emberek tömegeit megkárosító rablókat. Egyszer remélem akad majd valaki aki ezen az OTTÓN Ludas Matyit játszik. Csontja ne törjön de emlegesse meg amíg él!”
 • 22. Georg 2008. december 25. 20:51
  „Jogutód azt jelenti,hogy tovább működteti az eddigi tevékenységet felelősséget vállalva az eddigiekért( pl. a ledolgozott évek nem vesznek )de mellette mást is elvár az alkalmazottól mint eddig,ezt szerződésbe kiköti ,...ergo jogutódként munkaszerződést is köt(természetesen a saját szájíze szerint)

  Gondold újra....;-)”
 • 21. georgbob 2008. december 25. 15:34
  „Éppen azt tettem...
  Éppen azért írtam le, hogyha jogutódként működtet tovább, akkor nem kell új munkaszerződést kötni...Ergo, két munkaszerződés köttetett a munkakörre...

  Értelmezd újra...”
 • 20. matriné 2008. december 24. 09:29
  „No persze azt nem szabad elfelejteni, hogy a Munkaügyi Bíróság ítéleteit a Megyei Polgári Bíróság bármikor megváltoztathatja. Volt rá már példa,hogy valótlan adatokra is megváltotta, csupán azért, mert a bírókat a baklövéseikért nem lehet felelősségre vonni e rendszerben!”
 • 19. Zaraki_Kenpachi 2008. december 24. 00:43
  „A kistérségi óvoda nem véletlenül kapuvár irányítása alatt működik? A hülye mezővárosiak milyen jogon mondják a vitnyédieknek, hogy őket kivéve bárki? Ki a fenének képzeli magát kapuvár? Eredendően vitnyédi vagyok és sosem bírtam a kapuváriakat, most még jobban beigazolódott, hogy miért nem!”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áprilistól ismét késztermékgyártás

Kapuvár - Háromszázötvenmilliós beruházással késztermékgyártó üzemet hoz létre a Kapuvári Hús Zrt. A… Tovább olvasom