Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 27°C Még több cikk.

Jobbik: A húsgyár jövője a szövetkezetekben rejlik

Kapuváron tartott sajtótájékoztatót Bocskay József, a Szociális Szövetkezetek Országos Szövetségének elnökségi szaktanácsadója.


A Jobbik szakpolitikusa a helyi húsgyár jövőjének egy lehetséges forgatókönyvét vázolta fel, melyben nagy szerepet szánna a szövetkezetek és a közmunka bevonásának az ágazatba.

– Ha a mai Magyarországon egy Kapuvárhoz hasonló települést elzárnának a külvilág elől, akkor az a település nem tudná eltartani magát – kezdte a tájékoztatót a szakember. Úgy véli, a kapuvári húsgyár sorsán keresztül a teljes magyar mezőgazdaság összes betegsége megvilágítható.

– A kezünkben van a megoldás, de vagy nem látjuk, vagy nem engedik láttatni és a jobbító szándékot sem látni, többek közt az élelmiszeriparban sem – mondta Bocskay József. Kiemelte, a kapuvári – és a többi – húsgyárat is a szociális szövetkezeteken keresztül lehetne működtetni.

– Amennyiben egy hozzáértő menedzsment kidolgozná a gyár működését, a megfelelő, mondjuk beszállítói, termelői vagy egyéb szövetkezetek biztosítanák a gyártást, az értékesítő szövetkezetek pedig a termékek piacra jutását, így termelővé és nem mellesleg rentábilissá lehetne tenni a kapuvári gyárat – fogalmazott a szakpolitikus. Hozzátette: az üzem fokozatos beindításában nagy szerepet szánna a közfoglalkoztatásnak. – Utóbbiban jelenleg 168 milliárd forint van, ki mondta, hogy csak a települések tisztítására lehet használni a közmunka intézményét? – tette fel a kérdést a szakember.

Bocskay József kiemelte: a rendszer, mellyel lehetne működtetni a kapuvári húsgyárat, nem új keletű, szakmai berkekben már számos esetben megtárgyalták ezt a lehetőséget, egy jól kidolgozott gyártási terv esetén – a szövetkezetek tagi kölcsöneivel – akár a banki szféra is kihagyható a történetből. – Ha mindez megvalósulna, már csak a kormányzati, felszámolói szándék hiányozna, bár utóbbiakról nem vagyok meggyőződve – fogalmazott a szakpolitikus.

Bocskay József hozzátette: a kapuvári gyár működtetésébe az önkormányzatok vagy a munkaügyi központok is bekapcsolódhatnának, utóbbiak az unió által is támogatott átképzési programokkal.

Olvasóink írták

 • 4. Nemszavazok 2013. november 17. 08:39
  „Jaj de jó! A soproni Kránitz László lesz az mszp csornai jelöltje. Itthon nem találtak senkit?”
 • 3. Papírkutya 2013. november 16. 18:27
  „És hol van a szakmunkásokat megillető bér?

  Ki állja a költségeket?

  A volt dolgozók és a környékben élők már látják, mennyire leélték és kihasználták őket a híres vezérek.

  Honnan venne elg embert?”
 • 2. dödike 2013. november 16. 10:59
  „Bocskay Úr.:Amit nyilatkozott az közgazdaságilag is és logikailag is hülyeség.”
 • 1. Fedayn 2013. november 16. 10:04
  „Amíg a narancssárga hatalom nem engedi,addig minden mindegy!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyvenöt labda ajándékba a kézilabdásoktól

Új sportszereket kaptak a Kapuvári Térségi Általános Iskola (KTI) Pátzay-tagintézményének tanulói. Tovább olvasom