Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Jó termés, alacsony ár jellemzi a hagymapiacot

Sok a hagyma, megfelelő a minőség, ezzel együtt a felvásárlási ár jóval alacsonyabb a tavalyinál. Röviden így lehetne jellemezni idén a helyzetet a hagymatermelők szempontjából.
A megváltozott fogyasztói szokások, az időjárás, a minőség és a mennyiség befolyásolják a hagymapiacot. A termelők az uniós vetélytársaktól egyelőre nem tartanak, de a felvásárlási árat szinte mindannyian keveslik. Az értékesítésben vannak, akik a szövetkezeti összefogást részesítik előnyben és van, aki egyedül próbál talpon maradni.

Hat hektáron, jó minőség

Szilágyi Andrásék hagymát hat hektáron termeltek Acsalagon, a gazda szerint nagyon jó termést értek el. Igaz, a növény egy részét még nem takarították be, de a maradék terület is biztató.

– Kiváló minőséget értünk el a hagymával és a mennyiségre sem lehet panaszunk – fogalmazott Szilágyi András. – Hektáronként négyszázötven mázsát számoltam. Holland és magyar fajtákkal foglalkozunk. A termelői szövetkezeten keresztül értékesítjük a hagyma nagy részét, körülbelül nyolcvan százalékát, így a piac biztosnak látszik.

Szilágyiék az uniós piacra nem számítanak, mint a termelő mondja, ott sem adnak többet harminc forintnál kilójáért, annyiért pedig itthon is elkel. Nem félnek viszont a nyugati konkurenciától sem, ám Szilágyi András hallott ijesztő híreket.

Jönnek a törökök?

– Olyan információm van, hogy Törökországból akarnak betörni a magyar piacra, és ha így lesz, akkor az árakat nagyon letörhetik. Bízom benne, hogy ezt azért nem engedik meg az illetékesek – osztotta meg félelmeit az acsalagi termelő. – A gazdatársakkal éppen arról beszélgettünk, hogy a nagy mennyiség sem kedvező, hiszen akkor meg a felvásárlási ár lesz alacsonyabb, ráadásul többet kell dolgozni a földeken, a gépek is többet mozognak, így éppen ott vagyunk, mintha csak az idei termésnek a fele lett volna, de magasabb áron tudnánk értékesíteni. Ennek ellenére jövőre is lesz hagymánk.

Az út mellől értékesít

Lengyel Pál László más módját választotta az értékesítésnek. A rokkantnyugdíjas szilsárkányi férfi kihasználva, hogy a 86-os főút mellett lakik, a háza elől árulja a termést.

– Megállnak itt magyarok, külföldiek egyaránt, ki egy, ki tíz zsákkal vesz a hagymából – magyarázza Lengyel Pál László. – Igaz, nincs nagy területem, 1500 négyszögöl, így az út mellől jól el is fogynak a zsákok, hatvan forintért adom kilóját. A tavalyi év sikeresebb volt, most sokkal kisebb a kereslet, de ráérek itt üldögélni egész nap és várni a vevőket. Az időjárás kedvező volt ebben az évben, öntözni nemigen kellett, igaz, a fertőzések is jobban megtámadták, többet kellett védekezni.

A környék legnagyobb hagymatermelő településén, Bősárkányban voltam nemrég fajtabemutatón, ott persze sokkal nagyobb területen termesztenek. Elhangzottak olyan vélemények, hogy nekünk, magyaroknak a minél nagyobb mennyiségre kell ráhajtanunk, de ezzel én nem értek egyet, mert akkor csak a konzervüzemek járnak jól, amelyek olcsón tudnak a hagymához jutni. Holland fajtát termesztek, erre azt mondják, hogy igénytelen, mindent bíró fajta, és tárolni is lehet jövő tavaszig. Azt hiszem, ezzel a vásárlóim is jól járnak, nem csapok be senkit, mivel nem kell néhány hét múlva k idobni.

Kevés a tárolóhely

A Hanság–Fertőmenti Termelői Értékesítő Szövetkezet (TÉSZ) tagjai hatvan hektáron foglalkoznak hagymával, egy részét tárolják, egy részét pedig azonnal piacra dobják. A betakarítás folyamatos, jelenleg hatvanszázalékos állapotban van.

– Sajnos nem rendelkezünk elegendő tárolókapacitással, pedig azt szeretnénk elérni, hogy vevőinket legalább február végéig kiszolgálhassuk – tájékoztatott Családi János, a TÉSZ elnöke. – Képesek vagyunk tíz-tizenöt kilogrammos csomagolásban értékesíteni a hagymát, elsősorban áruházláncok, zöldség-nagykereskedők érdeklődnek. A jövőben tervezzük, hogy a tárolókapacitást bővítjük, idén is vásároltunk konténert és szeretnénk majd hűtőházat is építeni.
Családi János szerint a piaci feltételeket a változó fogyasztói szokások is befolyásolják.

– Ma már nem spájzolják be az emberek az élelmiszereket ősszel, hanem folyamatosan szerzik be, amire szükségük van. Erre a termelők nem reagáltak igazán, még mindig a nagy őszi forgalomban, akcióban bíznak, pedig jövője a tárolásnak van – jelentette ki a TÉSZ-elnök.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A koreográfus és sobri táncai

„ Mélységes tisztelettel kell viseltetnünk a népi művészet iránt, meg kell ismerni, és… Tovább olvasom