Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Jó minősítés a számvevőszéktől

Kapuvár - Kisebb javítanivalóktól eltekintve összességében jól vizsgázott a kapuvári városháza a két hónapig tartó számvevőszéki vizsgálaton. A pályázatfigyelésen és az informatikai biztonságon kell javítani.
– Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) minden olyan szervezetet vizsgál, ahol közpénzeket használnak fel, éppezért az önkormányzatok kiemelt célpontjai a számvevőszék ellenőreinek – kezdte a több mint két hónapig tartó kapuvári ellenőrzés ismertetését Borsodi Tamás. Kapuvár címzetes főjegyzője szerint az ellenőrök többek közt a pénzügyi és költségvetési egyensúly megteremtésének módozatait, az uniós források igénylését, felhasználását, a belső ellenőrzés rendszerét és a korábbi ellenőrzések tapasztalatainak hasznosítását vizsgálták a városházán. Az ÁSZ Kapuváron legutóbb 2003-ban végzett átfogó vizsgálatot.

– Az önkormányzat a kiadások csökkentése érdekében átszervezéseket hajtott végre és bővítették azon feladatok körét, melyeket társulási formában, a kapacitások jobb kihasználásával is el lehet látni – ismertette az ellenőrzések eredményét Kapuvár főjegyzője. Az ÁSZ-jelentés kitért a költségvetés helyzetére is: ez 2005–2007 között változó volt. A biztonságot a likviditási hitel folyamatos igénybevételével tudták elérni. Idén viszont még nem volt szükség az úgynevezett folyószámlahitel felvételére.

Az ÁSZ-jelentés szerint át kell dolgozni az uniós pályázatok készítésére, a pályázatfigyelésre és az ezekkel kapcsolatos információáramlásra vonatkozó szabályzatot.

Az ellenőrök kitértek arra is, hogy az úgynevezett elektronikus ügyintézés – melyben jelenleg önkormányzati nyomtatványok lekérése már lehetséges a város honlapjáról – jelenlegi szintjét milyen ütemben emelné a városháza. Borsodi Tamás hozzátette, a kapuváriak jelenlegi szintje megfelel az országos átlagnak. A városházán javítandó feladatként írták elő az informatikai biztonsági szabályzat elkészítését, a jogosultságok és az adatkezelés rendszerének kidolgozását, javítását. – Az ellenőrök felhívták a figyelmet az alapítványi támogatások odaítélési rendszerének módosítására, amelyet az eltelt időszakban már alkalmaztunk is – mondta a főjegyző (eddig a támogatások megítélése bizottsági jogkörben volt). Az ÁSZ felhívta a figyelmet arra is, hogy a fejlesztési célok pénzügyi fedezetét ezentúl nevesíteni kell a négyéves gazdasági programban.

– Az ÁSZ-ellenőrzést követően intézkedési tervet készítettünk a hibák kijavításának határidejével, felelőseinek megnevezésével. Ezt maradéktalanul elvégeztük a legutóbbi ellenőrzés után is – mondta Borsodi Tamás. Kijelentette: összességében elmondható, az ÁSZ-ellenőrzés jónak ítélte meg a városháza gazdálkodását, melynek színvonalát a múlt hónapban benyújtott, több mint húszmillió forintos pályázat segítségével még emelnék is. A támogatásból szoftverfejlesztést és többek közt ügyfélbeléptető rendszer kiépítését tervezik, de ennek segítségével bevezetnék az elektronikus iktatást is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályázatból és önerőből fejlesztik a céget

Csorna - Miután Csornát elkerülték a nagyberuházók, a helyiek a kis- és középvállalkozásoknál… Tovább olvasom