Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Jó kezekben a sérült diákok

Nem hárították el a szülői kérést, s befogadták a két sérült kisdiákot a szilsárkányi iskolában.

A szilsárkányi általános iskola első osztályában a 2003/2004-es tanévben két, szellemileg teljesen ép, ám testileg sérült gyerek, Dalma és Andris kezdte meg tanulmányait. A kislány mozgássérült, a fiú pedig születése óta vak. Érkezésük új helyzetet teremtett az intézményben, ma már viszont minden a legnagyobb rendben van körülöttük, társaik kedvelik, segítik őket és ami egyáltalán nem elhanyagolható, mindketten jól tanulnak.

Makray Dalma
– A szülők azzal a kéréssel fordultak hozzám, hogy fogadjuk be a gyerekeket az iskolánkba – idézte fel a kezdetet Németh Szabolcs igazgató.
– Gondolkoztunk a kérésen, és mivel a létszámunk csökken, úgy határoztunk, hogy nem hárítjuk el a megkeresést. Tárgyaltunk a polgármester úrral és a képviselő-testület meghozta a döntéseket – mondta el Németh Szabolcs szilsárkányi iskolaigazgató. – Úgy éreztük, az ilyen irányú elmozdulás speciális jelleget ad az iskolánknak. Kezdetben tapasztalatlanok voltunk, tanulmányoztuk a szakirodalmat, különböző továbbképzéseken kellett részt venni. András születése óta nem lát, s ez különleges helyzetet teremtett. Felvettük a kapcsolatot a vakok intézetével, ahol részletes tájékoztatást kaptunk arról, hogy milyen módon kell oktatni ezeket a gyerekeket.

Németh Szabolcs szerint ilyen esetben az a legfontosabb, hogy a sérült gyerekek közösségbe kerüljenek. De nem csak az osztálytársaiknak kell tolerálni a sajátos nevelést igénylő társaikat, nekik is alkalmazkodniuk kell a többiekhez.
– Nálunk ez jól sikerült – fűzte hozzá az igazgató. – Ám a tolerancia nemcsak abban merül ki, hogy mi befogadók vagyunk, hanem abban is, hogy mindazokat a feltételeket biztosítjuk számukra, melyek segítségével a tudásukat gyarapíthatják. A vakok intézetétől havonta jön az utazó pedagógus, aki szakmai segítséget nyújt. Egy kollégánk már elvégzett egy harmincórás tanfolyamot és jelenleg is részt vesz továbbképzésen.
Dalma Csornán él a szüleivel. Édesanyja, Makray Ildikó elmondta, kislánya hat évet töltött a Pető Intézetben, de már egyre nehezebben viselte szülei hiányát. Ezért íratták be a közeli település iskolájába. 
– Szilsárkányban születtem, ott jártam iskolába és a jelenlegi igazgató volt az osztályfőnököm. Őt kértem meg, hogy fogadják Dalmát – mondta Makray Ildikó. – A kislányom remekül érzi magát, melléálltak. Hála istennek, jól tanul, elégedettek vagyunk.

Szabó Andris
Andrist édesanyja, Szabó Róbertné kíséri mindennap Bősárkányból a szilsárkányi iskolába.
– A fiam a bősárkányi óvodába járt, s amikor befejezte az ovit, iskolát kellett keresni, mert nem akartuk Budapestre vinni a vakok intézetébe. Bősárkányban közölték, hogy befogadják. Egy évvel tovább járt óvodába, aztán mégis elutasították. Ezt követően ajánlották a szilsárkányi iskolát. Nyolc hónapos kora óta van egy magántanárunk, korai fejlesztő, tőle tanulta meg a Braille-írást. Két gépünk van, egyik az iskolában, másik otthon, azokon tanul. Hetente egyszer az általunk fogadott magántanár is kijár az iskolába, a költségeket az intézmény átvállalta.
Szabó Róbertné elmondta: Andris jól érzi magát, jó tanuló, az osztálytársak kedvelik. Ellenben a napi ingázás eléggé időigényes, hisz reggel hétkor autóbusszal indulnak Bősárkányból a szilsárkányi iskolába. Azután az édesanya hazautazik, ám 11-kor szintén busszal indul vissza és a tanítás végeztével együtt mennek haza. Rendszerint délután fél hármat mutat az óra, amikor megérkeznek az otthonukba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megmarad a höveji iskola

Hövej már tárgyal más önkormányzatokkal, hogy együttműködés alakuljon ki közöttük, az iskola… Tovább olvasom