Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Jó ideig Győrben marad az árpási főoltárkép

Árpás - Az Árpád-kori templom főoltárképét még mindig Győrben, az egyházmegyei múzeumban őrzik. A klimatikus és biztonsági feltételeknek nem felel meg eredeti helye. Árpáson közben az egyházközség világi vezetésének is lejárt a mandátuma. Nincs, aki intézkedjen.
Idén lesz hét éve, hogy az árpási Árpád-kori templom főoltárképe nincs a helyén. Akkor egy vatikáni kiállításon mutatták be, a helyiek várták vissza, de az alkotás a győri egyházmegyei múzeumba került. Az indok az volt, hogy az árpási templom sem biztonsági, sem klimatikus szempontból nem alkalmas a festmény őrzésére. Egyelőre esély sincs rá, hogy visszakerüljön a Szent Jakab-templomba.

Utoljára 2004. február 28-án számolt be a Kisalföld az árpási templom XVII. századi oltárképének sorsáról. Dr. Pápai Lajos megyés püspök akkor egyértelműen nyilatkozott. „Ha az árpási egyházközség úgy gondolja, megteremti a megfelelő feltételeket és a templomukat olyan állapotba hozzák, hogy az alkalmas legyen az oltárkép elhelyezésére, akkor ennek nem lesz akadálya" – mondta négy évvel ezelőtt. Dr. Pápai Lajos az egyházmegye gazdasági bizottságának támogatását is kilátásba helyezte.

A Kisalföld Árpáson érdeklődött, van-e valamilyen fejlemény oltárképügyben. Mint kiderült, a helyzet – ha lehet – még rosszabb lett. Az egyházközségnek ugyanis ma már nemhogy a templomi főoltárképe, de a képviselő-testülete sincs meg. Feller Sándor korábban polgármestere volt a falunak, illetve világi elnöke az egyházközségnek. Ha sürgős ügyben kell intézkedni, ő önkéntesen most is kiveszi részét a teendőkből.

Feller Sándor oltárképügyben négy évvel ezelőtt sem volt bizakodó.
Feller Sándor oltárképügyben négy évvel ezelőtt sem volt bizakodó.

– Három éve járt le a mandátumunk, azóta nem volt egyházközségi választás – fogalmazott érdeklődésünkre Feller Sándor. – Az oltárképet nem felejtettük el, rendszeresen előjön a téma a községben, de tenni érte sajnos nem tudunk. Tudomásul vettük a püspök úr döntését, hogy addig, amíg templomunkat nem alakítják át, Győrben marad az értékes alkotás.
Feller Sándor hozzátette: az egyházközség ugyanúgy nem képes a munkák finanszírozására, mint ahogy négy évvel ezelőtt sem volt. – Nyilván más lenne a helyzet, ha aktív képviselő-testület működne Árpáson, de sajnos senki nem vállalja magára a felelősséget – jegyezte meg. – Lehetne gyűjtést kezdeményezni, a helyiek és az elszármazottak bizonyára támogatnák a kezdeményezést és a püspök úr is úgy nyilatkozott, hogy az egyházmegye is tudna segíteni. Igaz, a Szent Jakab-templomban szükséges munkálatokról még nem készültek sem tervek, sem költségszámítások.

Az árpási főoltár képét a tizenhetedik században ismeretlen művész festette. Felső részén a Madonna alakja lebeg, a gyermek Jézus és az angyalok Magyarország térképét a Madonna széttárt köpenye alá vonják, felettük két angyal, akik Máriát a magyar koronával koronázzák meg. Az alkotás alsó részén egyházi és világi méltóságok térdelő alakja látható.

Olvasóink írták

  • 1. mechba 2008. április 21. 17:48
    „És miért kell a Szent-Jakab festményt odatenni oltárképnek? Sem méretben, sem alakra nem odavaló. Talán ha az eredetit egy az egyben lemásolnák és az oltárba illesztenék, akkor a kedélyek is csitulnának. Megjegyzem még, hogy a templomban semmi nem utal bármilyen károsító nedvesség jelenlétére, nagyon tiszta, száraz levegője van...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több sírt is megrongált a fiatalkorú

Vásárosfalu - Egy vásárosfalui fiatalkorú fiú öt sírt döntött le szombat délután a helyi temetőben.… Tovább olvasom