Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Jó hírét viszi a vidéki embereknek

A falusi élettel, a paraszti munkával ismerkedett néhány napig egy fővárosi, 25 éves fiatalember. Hagymát szedett, gépet szerelt és jó hírét viszi a vidéki embereknek Budapestre.

Budapesti fiatalember szedte a hagymát Kónyban, Polgár Ákos birtokán. A gazda nem a fővárosból fogadott napszámost, a vidéki életet, a paraszti munkát megismertető és népszerűsítő programban vesz részt. Bodor László, a budapesti vendégmunkás úgy emlékezett, gyerekkorában már látott tehenet és látta a nagynénjét kapálni. Egyéb kapcsolata eddig nem volt a faluval.


Bodor László (jobbra) Budapestről érkezett Kónyba. Azt mondja, megtalálta a helyét: falun szeretne letelepedni. Mellette itteni főnöke, Polgár Ákos.
Bodor László (jobbra) Budapestről érkezett Kónyba. Azt mondja, megtalálta a helyét: falun szeretne letelepedni. Mellette itteni főnöke, Polgár Ákos.

Ma már azt is tudja a 25 éves fiatalember, hogy „honnan indul el" például a hagyma, mire a lakásához közeli bevásárlóközpontba kerül. Bodor László a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének VidékKaland felhívására jelentkezett. Közel negyven, zömében fővárosi társával együtt gazdákhoz közvetítették ki őket, egy-egy hétre. Ki tehenészetbe, ki borászatba, ki kertészetbe került. Laci a szántóföldi növénytermesztés kategóriát választotta és Kónyba küldték, hogy Polgáréknál ismerje meg a vidéki életet.

– Budapesten élek, egy villamosipari nagykereskedésben dolgozom – mutatta be magát az egy hétre gazdává váló Bodor László. – Sok közöm eddig nem volt, vagy inkább egyáltalán nem volt a paraszti élethez. Tavaly azonban azon kaptam magam, hogy érdekel a dolog. Hallottam a Fiatal Gazdák Szövetségének programjáról és tudtam, hogy nekem találták ki. Kellemes napokat töltöttem Kónyban, még ha ezt a fajta munkát nem is ismertem eddig. Reggel fél hatkor keltünk, felszereltük a gépeket, kimentünk a földekre, öntöztünk, felügyeltük a betakarítást. Átértékelem az eddigi fogalmaimat a falusi emberekről, életformájukról. Igaz, nem erre számítottam, kicsit „földközelibbnek" gondoltam például a hagymaszedést. Úgy képzeltem, harminc-negyven ember ballag a traktor után és szedik össze a termést. Ehhez képest csak néhányan voltunk, a gépesítés pedig huszonegyedik századi.

Bodor Lászlótól megkérdeztük: a fővárosi fiatalok körében milyen kép él a falusiakról? Úgy fogalmazott, hogy gyakran hallani negatív véleményt.
– Magam is találkozom a paraszt szó pejoratív értelmezésével, a fővárosiak sokszor nem engednek a vidékkel szembeni sztereotípiákból. Én soha nem néztem le őket, mindig is vonzott a társaságuk. A mostani egy hét alatt is barátokat szereztem, jó fejek voltak velem a munkatársaim – mondta.

Laci – talán a kónyi napok hatására is – úgy tervezi, hogy egyszer majd vidéken telepedik le. Párja Tolna megyei, lehet, hogy ott veti meg a lábát ő is. Méhekkel szeretne foglalkozni, és néhány hektáron gazdálkodni.

„Öt-tíz éven belül szeretném megvalósítani ezt a célomat. Vonz a falusi élet és a Rábaközben töltött napok is megerősítettek benne, hogy falun a helyem" – tette hozzá Bodor László.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A téli munka miatt repedt meg az aszfalt?

Olvasónk felvételein jól látszik, erősen repedezett az alig néhány hete átadott kerékpárút Kapuvár… Tovább olvasom