Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Jó adottságok és kishitűség

Kapuvár - Sipőcz László szerint földrajzi helyzeténél fogva jók a turisztikai lehetőségei a városnak. A Bécsbe elszármazott, ám egyre többet Kapuváron dolgozó tanárnak nem tetszik a helyiek pesszimizmusa és kishitűsége, valamint a hatvanas évekből örökölt építészeti ˝remekek˝.

Előnyként a város turisztikai lehetőségeit, hátrányként lakóinak pesszimizmusát emelte ki Sipőcz László, a Bécsbe elszármazott kulturális menedzser. A kapuvári születésű fiatalember a ˝Mi tetszik és mi nem...˝ sorozatunkban beszélt szülővárosáról.

– Huszonhárom évet töltöttem Kapuváron – mondta a negyvenhat éves menedzser. Szülőföldjét és barátait 1986-ban hagyta itt, ám azt hangsúlyozta, néhány ismerősével ellentétben semmiképpen nem akart messzebb menni szülővárosától. Ezt lokálpatriotizmusának és az országhoz való kötődésének tulajdonítja.


– Családi hátterem, ifjúkori életfelfogásom miatt először a demokratikus ellenzéket kerestem a nyolcvanas évek fővárosában, ám Budapestre költözni nem akartam, így maradt az ausztriai kiruccanás – mondta Sipőcz László, aki a szomszédos főváros Lichtental kerületében, az úgynevezett ˝Schubert-templomban˝ dolgozott kulturális asszisztensként. Itt évente ötven koncertet szervezett, közben történelem szakon elvégezte a bécsi egyetemet is.

– Először 1990-ben jöhettem haza, meglehetősen hosszadalmas eljárás után, hiszen akkori útlevelemet nem nagyon akarta egyik ország sem elfogadni – mesélt a hazatérés nehézségeiről a kulturális menedzser.

Napjainkban sűrűbben látni Kapuváron, hiszen lokálpatriotizmusa mellett szerepet vállal egyre több helyi rendezvény szervezésében, többek közt főrendezője a ˝Kapuváros 40˝ projektnek. Mint mondta, kulturális menedzseri tudását Kapuvár turizmusának szolgálatába állította, ám igen nagy nehézségekkel kell szembenéznie.

Sipőcz Lászlót elszomorítja a hatvanas-hetvenes évek épületeinek látványa.
Sipőcz Lászlót elszomorítja a hatvanas-hetvenes évek épületeinek látványa.

– Úgy gondoltam, ami Ausztriában működik, azt itthon nem kell újra kitalálni, ám elképzeléseimben csalatkoznom kellett – tette hozzá.

Sipőcz Lászlónak tetszik a város földrajzi fekvése és az ebből adódó turisztikai lehetőségek. – Átmenő főutunk van, közelben egy osztrák főváros és két hazai nagyváros, a szomszédunkban egy világhírű kastély, a Fertő tó és egy számunkra kihasználatlan borvidék – mondta Sipőcz László. Hozzátette még, a közeli osztrák határt sosem tekintette elválasztó vonalnak, hiszen Kapuvár egy régiót alkot Burgenland keleti szélével. Építészetileg nincs, ami különösen tetszene neki, kapuváriként egészében szereti szülővárosát, ám a hatvanas-hetvenes évekből itt maradt szocreál épületek (például a Kisrába és Hanság áruházak) látványa elszomorítja.

– Nem tetszik viszont a kapuváriak – még a magyar viszonylatban is erős – pesszimizmusa. Ez egy szabolcsitól talán elmenne, de itt a nyugati határszélen inkább ki kellene használni jó lehetőségeinket – mondta. – Merjünk nagyot álmodni és akkor Kapuvár elfoglalhatja a régióban az őt megillető helyet – tette hozzá a kulturális menedzser.

Olvasóink írták

 • 16. pancser 2009. szeptember 17. 15:19
  „Azért a külső sok mindent elárul, például a mozdulatlanságot. A szocreál épületek szinte mindenütt csúnyák, ahol futja rá, vagy akad vállakozó akkor a mai igényekhez igazítják kívül-belül. A helyiek ha jól érzik magukat az önmagában jó is lehet, ha nem dermed igénytelenséggé. A vállalkozások, főként ha nagy múltú és korszerű termékek előállítóiról van szó és jelentékeny számú helyi személyt foglakoztatnak, vezető garnitúrájuk és az általuk foglalkoztatottak megújuló szemlélete biztosan megtöri a hagyományokat, akár kellemetlen is lehet a némely kapuvárinak, pusztán az újszerűsége miatt. Szeretem látni a változó településeket, az ipari parkokban épülő új csarnokokat, a városok központjában, vagy a bevásárló központokban lüktető életet. A környezet adott mindehhez Kapuvárnak, mert nem valahol az ország keleti sarkában, hanem forgalmas út mellett, szép vidéken, közel a országhatárhoz fekszik.”
 • 15. SFA 2009. szeptember 17. 13:22
  „Tisztelt hozzászólók!
  Most akkor kérem mi is a vita tárgya? Kapuvár városképe, vagy a helybéli lakosok "nemtörődömsége", vagy ugyan mi?
  Utazhatunk át városokon, falvakon keresztül, és lehet, hogy saját egyéni izlésünknek, illetőleg a lakhelyünkhöz viszonyítva nem nyer tetszést számunkra a látnivaló, de az ottaniak jól érzik magukat.
  A hatvanas, hetvenes évek épületei pedig hát magunk között szólván, nem a bécsi Shopping City, így ne is hasonlítsuk össze a kettőt.
  Ebben a nehéz gazdasági helyzetben az emberek örülnek, ha munkahelyük van, akár helyben Kapuváron, akár a környező településeken, lassan már annak is tapsolnunk kell, ha fizetésünket időben és egy összegben megkapjuk. De gondolom ez Ausztriában sincs másképp, ugye ???? Minimálbérért napestig dolgozva, Kapuvárról elszármazott, hazalátógató honfitársunkkal karöltve alkossunk nagyot és maradandót.”
 • 14. rick 2009. szeptember 17. 11:04
  „13

  Igazad lehet. Minden településen többet segíthet egyetlen elszármazott vagy akár egy átutazó pozitív hozzáállása, mint száz helyben élő nemszeretem fanyalgása.”
 • 13. pancser 2009. szeptember 17. 08:44
  „Sztem jól látja a dolgokat. Magam csak átutazó vagyok Kapuváron, de az a véleményem nekem is, hogy Kapuvárt is csak a kapuváriak virágoztathatják föl, akárcsak a másik rábaközi várost Csornát. Az adottságok szerintem is jók, de egy apátiába süllyedt közönséggel nehéz. Nem tudnak megszabadulni egy avítt gondolkodásmódtól, amely nem becsüli a kereskedelmet, az ipart, a turizmust, a korszerű rendezvényeket, nincsenek korszerű igényei, elvárásai, önmagával és a megválasztott vezetőivel szemben és még mindig zárt falusi közösségbeli paraszt módon gondolkodik. Talán első lépésként ezért a nyitottság megteremtése lehetne a cél az emberi fejekben, ennek eszköze és tárgya elsősorban a helybéli és a környékbeli falvak ifjúsága lehetne.”
 • 12. pacalpöri 2009. szeptember 16. 23:07
  „Ámmen!”
 • 11. SipőczLászló 2009. szeptember 16. 19:57
  „De "egyedől nem megy"!
  Meg a városvezetésnek sem, meg ennek a kiscsapatnak sem. Az okokat ne firtassuk, azzal nem leszünk előbbre. Csak együtt: a kritikusokkal, az idealistákkal, a vállakozókkal, a "csak" gondolkodókkal, a tettrekészekkel... Kapuvárt nem más huzza ki a gödörből, csak Kapuvár.”
 • 10. SipőczLászló 2009. szeptember 16. 19:36
  „Kedves Kisföld!
  A kritika valóban az elmúlt 2 évtizednek szól, az elszalasztott lehetőségeknek.
  A ünnepi koncepciónk nem arról szól, hogy a múltba révedezzünk, hanem a gyökereket megmozgatva a jelent kicsit felrázva, interaktiv módon gondolkodjunk el ennek a városnak a jövőképén. Nem minden pénzkérdés, vagy ha mégis, akkor nem biztos, hogy annyi amennyi. Szerettünk volna megmozditani valamit ebben a városban, ahol én még mindig sok potenciált látok, - anélkül nem lennék itt. Ha mást nem, első lépésként egy hangulatot szeretnénk adni ennek a városnak. Az pedig tudva levő, hogy eladható...
  A tervezett kirakatverseny célja sem volt más, mint arculatot adni, vagy legalábbis elgondolkodni... Nem a rózsaszin alsónemút akartuk kékre cseréltetni, hanem egy, a 21. sz-ba irányuló kinézetet a boltoknak, középületeknek, amik aztán majd húzzák a többit is... Környezetalakitás. Virágositás!
  Nemcsak a két áruház a szálka, hanem méginkább a megmaradt patinás belvárosi házak új, stilustalan, műanyagportálja. Vagy a belvárosban burjánzó "1EUR-ós boltok" izléstelenebbnél izléstelenebb feliratai. Ezek uralják egy arculati kódex hiján a városképet. Nem folytatom. Talán nem lesz hiábavaló a 40. évforduló! Talán valami elindul!”
 • 9. kisföld 2009. szeptember 16. 18:43
  „,,szocreál épületek"? Valószínű abban egyetértünk, hogy a lebontáshoz nem vagyunk elégé gazdagok. De itt a jó alkalom, a 40 éves város ünneplése! Fantáziánkat engedjük szabadon szárnyalni, praktikus ötletekkel az épületek arculatát meg lehet változtatni kevés pénzből is.
  Kedves Sipőcz úr, a kritika, gondolom, az utóbbi 20-évnek szól!”
 • 8. LiamDevlin 2009. szeptember 16. 17:22
  „Hoppá, "forró" a téma ahogy látom:):)
  Mivel nem ismerek senkit (a felsorolt személyek közül) ezért inkább kiszállok:):)
  Üdv”
 • 7. pacalpöri 2009. szeptember 16. 17:16
  „Jó munkát:-)”
 • 6. SipőczLászló 2009. szeptember 16. 17:07
  „Kedves LiamDevlin!

  A Totyi unokahugának az exférje vagyok. Ezért a Tóth és Kiss családok feketebáránya. (De szigorúan csak a hátam mögött, - szemből mosolygunk.)
  Pacalpöri pedig tudja a telefonszámomat, - ha ő is úgy akarja, kicseréljük az egymásra vonatkozó és tisztázandó (fél)információkat egy pohár bor mellett. Gondolom, ő sem akarja ezt a fórum nagyközönsége előtt tenni. Vagy?”
 • 5. pacalpöri 2009. szeptember 16. 17:04
  „4.privibe megmondom.......mert nem érdemel annyit hogy kidobjanak innen:-(
  Igaz nem nagy veszteség lenne.
  De hogy valaki azt állitsa az ausztriai jutalomnászajándékáról ami 23 éve tart hogy kiruccanás,na ez mindennek a teteje! Még hogy tanár ur:-(((( egy percet életébe a templomon kívül nem dolgozott,csak pekulált.
  Helyesbítek 20 év kemény megfontolt tanulás után tavaly diplomázott! Hát alaposan megtanulta a házit!
  Csak lassan mondta fel. Meg hogy menedzser hol? mit?kinek?miből?
  A Széchenyi utcai kerti munkával ki is merült a dolgavégezte.
  Több személyeset meg nem illik.”
 • 4. LiamDevlin 2009. szeptember 16. 16:31
  „pacalpöri ne fogd vissza magad, ki ez a pojáca??”
 • 3. pacalpöri 2009. szeptember 16. 15:16
  „Pedig én tudom az igazságot :-((((
  Aztán hogy ez valakinek kellemetlen...........:-)”
 • 2. rick 2009. szeptember 16. 14:46
  „Ne is, karajpöri. A huhogás messze van az igazmondástól.”
 • 1. pacalpöri 2009. szeptember 16. 14:09
  „Húúúúúúúúúúúúúúú!
  Micsoda? Tanár úr:-(((((
  Vándorkántor,aki 50 évesen diplomázott!
  Ausztriai nászajándék.........tessék az igazságot mondani!
  Milyen kiruccanás?
  Na inkább nem folytatom!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időközi választás

Csorna - Az Országos Választási Bizottság a megye 5. számú országgyűlési egyéni választókerületében… Tovább olvasom