Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

JESZ - Rajkai Zsolt volt vízügyi államtitkár a Rábaközben

˝A víz, mint az élet alapeleme, kiemelten fontos az agrárgazdaság működtetésére.˝


˝A „JESZ” Jólét és Szabadság Demokrata Közösség meghívására Győrsövényház, Fehértó és Bodonhely határába látogatott Rajkai Zsolt volt vízügyi államtitkár (1990-1994), aki tanulmányozta az Árpád-kori vízkormányzás ma is fellelhető vízvezető rendszereit.

Nem csak a Víz Világnapja alkalmából tartja szükségesnek a felszíni vizeink gravitációs rendszerű hasznosítását, hanem a Víz, mint az élet alapeleme, kiemelten fontos az agrárgazdaság működtetésére. Az árpád-kori rendszer ma is alkalmas lehet halastavak létrehozására, öntözés és belvizek elvezetésére, sőt a nagy árvizek kártékony hatásának enyhítésére úgy, hogy az árvizekkel érkező jó minőségű hordalékok kijussanak a földek regenerálása, gravitációs úton.

Az államtitkár munkatársaival tiszteletét tette őseink által létrehozott csatornarendszer egy szakaszán, s tanulmányozta a helyi szervezetek jövőbeni terveit. Az Árpád-kori rendszer alkalmas lehet a Nemzeti Vízstratégia terveinek műszaki megoldására, kiemelten az ökoszisztéma fenntartása érdekében működtetett intenzív és sokoldalú gazdálkodásra.

Rajkai Zsolt, az első szabadon választott Antall Kormány államtitkáraként kijelentette, hogy az ő idejében a vízkár elhárításra terelődött a fő hangsúly. Ha ez a hármas hasznosítású rendszer ismert lett volna, bizonnyal kiemelten támogatta volna, hiszen a vizek megtartása és kormányozhatósága lehetővé teszi a jelenlegi aszály és belvízi problémák megoldását is.

Remetei Tamás, a „JESZ” 1. számú országgyűlési képviselő jelöltje, támogatott programnak tekinti e rendszert, kéri, hogy pártprogramoktól függetlenül minél több civil és pártszervezet vállalja fel e tervek megvalósítását˝ - szerepel a JESZ pénteki közleményében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cserpes Laura: új dal, új zenei stílus, de ugyanaz maradok!

A kapuvári Cserpes Laura válaszolt Olvasóink kérdéseire hétfőn. Az énekesnővel Győrben augusztus… Tovább olvasom