Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Jelzőrendszert telepítenek a tűzoltók

A Kapuvári Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság a költségvetésből kapott összeg mellett egyéb források felkutatására kényszerül. Ennek érdekében már tettek lépéseket a tűzoltók.
A kapuvári tűzoltók a múlt évben kezdték meg a helyi és környékbeli cégeknél, intézményeknél a tűzjelző rendszer kiépítését. A munkát az idén folytatják.

Vinkovics János alezredes, a tűzoltóság parancsnoka elmondta: nehéz év elé néznek, hiszen a költségvetésük közel kilencven százalékát felemésztik a bérköltségek. Így fejlesztésre és az esetleges új technika beszerzésére nincs módjuk. Az alezredes megjegyezte, hogy az idén szeretnének pályázni vízszállító jármű beszerzésére. De ennek komoly anyagi vonzata van, mivel húsz százalék önrészt vállalva tizenkétmillió forintot kell előteremteniük. Ezért takarékossági intézkedések bevezetésén munkálkodnak.

Ennek egyik elemét jelentheti az említett körzeti tűzjelző rendszer telepítése, melynek működéséről Olaj Ferenc őrnagy tájékoztatta lapunkat. Elmondta, hogy a rendszer a kihelyezett érzékelőkből, egy általuk nemrég vásárolt telefonvonalból és a hozzá való fogadóközpontból áll. A központot és a működtetéséhez szükséges programokat egy fertődi vállalkozó révén tudták beszerezni. A szakemberek szerint ezzel a jelzőrendszerrel nagyban sikerül lerövidíteni a riasztási időt, mivel a rendszerhez tartozó egységektől azonnal a tűzoltósághoz érkezik a riasztás. Ezzel a tűzoltók költségei is csökkennek, hiszen korábbi riasztás esetén, kisebb tűzhöz kevesebb technikai eszköz szükséges.

Az őrnagy hozzátette: nemcsak a költségeik csökkennek, hanem némi bevételhez jut a tűzoltóság, amit technikai eszközök modernizálására fordíthatnak. A riasztórendszer első „befogadói" a bankok és a nagyobb termelőüzemek voltak, ugyanis nekik elemi érdekük a gyors riasztás.
Tavaly decemberben például az egyik hotelben egy vízforraló gyulladt ki, amiből jelentősebb kár is keletkezhetett volna, ha az épületet nem csatlakoztatják a rendszerhez. Miután az elmúlt esztendő a tapasztalatszerzés időszaka volt, idén szeretnének kilépni a vállalkozói körbe, sőt, mostanra tíz szerződést is megkötöttek.

Olaj Ferenc szerint jelenleg egy egység felügyeleti díja 7–22 ezer forintba kerül. De ez az összeg a rákötések számának növekedésével arányosan csökken. A tarifát a kihelyezett érzékelők száma és a helyiség(ek) tűzvédelmi besorolása határozza meg. A már bekötött egységeknél leszűrt tapasztalatokból kiindulva, az őrnagy megjegyezte: nem számláznak egyszerre minden vakriasztást, igyekeznek a partnerekkel korrekt kapcsolatot kialakítani, hisz ez mindenkinek érdeke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csorna nyer, Pannonhalma veszít

Sok tucat beruházás maradhat el a következő években Pannonhalmán és környékén, miután a kistérség… Tovább olvasom