Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Jelezni kell a földhasználatot Rábaközben

A megyei földhivatal tájékoztatása szerint a termőföldről szóló törvény előírásai alapján aki – az erdők kivételével – termőföldet használ, köteles a használatot bejelenteni.

A kötelezettség vonatkozik a mező- vagy erdőgazdasági művelés alatt álló belterületi földekre is. A használatot a kezdéstől számított 30 napon belül a földhivatalnál kell jelezni. A bejelentést elmulasztó földhasználót a földhivatal bírsággal sújtja. Ennek mértéke a termőföld ingatlan-nyilvántartás szerinti aranykorona-értékének ezerszerese. A meg nem fizetett bírság adók módjára behajtandó köztartozás. A bírság kiszabásával egyidejűleg a földhivatal – határidő megjelölésével – a bejelentés pótlására szólítja fel a mulasztó földhasználót. A határidő elmulasztása következményeként a bírságot ismételten ki kell szabni.

Olvasóink írták

  • 2. Baradlay 2010. április 16. 06:11
    „Az erdo miert kivetel????? Ertem, azt lopjak!!!!!!!”
  • 1. AronElek 2010. április 15. 13:34
    „A földtörvény 25/B (7) bekezdése szerint ha földhasználati bejelentés nem érkezik, akkor a föld tulajdonosát (vagy ha van a haszonélvezeti jog jogosultját) kell a föld használójának tekinteni. Ráadásul ugyanezen paragrafus (3) bekezdése szerint egyszerűen elegendő a földhasználatot keletkeztető szerződést - ami adott esetben az adásvételi szerződés is lehet - a földhivatalhoz benyújtani. Mindezek alapján véleményem szerint a földhivatal a tulajdonos földhasználókat újabb adminisztrációra és nem mellékesen díjfizetésre ösztökéli, miközben elegendő lenne a saját nyilvántartásait átnéznie és a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek megfelelő földhasználati nyilvántartást elkészítenie.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Trükkös csalók: tetanuszoltásra kérnek pénzt

Bágyogszovát - A polgárőrség az egyre gyakoribb bűncselekményekre hívja fel a helyiek, de a… Tovább olvasom