Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Jég ellen háló védi az almáskertet

Az ültetvény fölé kifeszített hálóval védi almafáit egy rábacsanaki gazda. Széles László közel egyhektáros birtokán alkalmazza az Ausztriából importált rendszert.

Hallottak-e már olvasóink olyan mezőgazdászról, aki várja a jégverést? Rábacsanakon van egy ilyen. Széles László persze nem akar rosszat a gazdatársaknak, de kíváncsi rá, hogyan válik be az almásában kiépített jégvédő rendszer.

A technológiát Ausztriából szerezte be a termelő, közel egyhektáros ültetvényét fedte be a hálóval. A megyében ő az első, aki így védekezik. A többmilliós beruházást önerőből valósította meg.

Széles László családja 1993 óta foglalkozik almatermesztéssel. A fajtaállomány folyamatosan frissül, de három sor még az első, huszonegy éves fákból is megvan. A gazda elmondta: az elmúlt húsz évben legalább ötször értek meg jégverést. Ilyenkor egy egész év munkája megy tönkre fél óra alatt. Sokba került ugyan, de úgy döntött, költ a megelőzésre. A háló ráadásul kedvező mikroklímát is teremt a fáknak.

Az elmúlt húsz évben legalább ötször jég verte el az almást. Széles László már nem ijed meg, ha feketedik az ég.
Az elmúlt húsz évben legalább ötször jég verte el az almást. Széles László már nem ijed meg, ha feketedik az ég.

– Dél-Tirol az almatermesztés Mekkája. Többször jártam kint és tanulmányoztam az ottani technológiát – mutatta be ültetvényét a Kisalföldnek Széles László. – Úgy határoztam, kiépítem a jégvédő rendszert, amire a forgalmazó tízéves garanciát adott. Az egyhektáros terület fölé speciális hálót feszítettek ki, mely egy esetleges jégverés során a jeget összegyűjti és középen, a sorok között ereszti le. Ez tehát egy hosszú távú befektetés, lehet, hogy majd csak a gyerekeim élvezik a hasznát, de mindenképpen fontosnak tartottam felépíteni.

A termelő hozzátette: amellett, hogy a háló a jégtől védi a termést, a növényeknek kedvező környezetet is biztosít. Állandósítja a páratartalmat és egy-másfél fokkal magasabb hőmérsékletet teremt. Sőt, a napégéstől is megvédi a fákat. A Széles-birtokon kiépített technológia hatékony az adatok szerint.

– Ha hinni lehet a tapasztalatoknak, ebben a környezetben négyszer annyi almát lehet szüretelni, mint a hagyományos ültetvényeken – fejtette ki. – Mi ugyanis az osztrák példát átvéve gyakorlatilag luxuskörülményeket biztosítunk a csanaki almának. Naponta nyolc liter vizet juttatunk a tövekhez az automata öntözőrendszerrel és hetente egyszer lombtrágyával erősítjük a gyümölcsöst. Az is fontos, hogy nem terheljük meg túlságosan. Így lehet, hogy amíg az országos átlag szerint a leszedett almából húsz százalék az étkezési, nyolcvan az ipari, nálunk éppen fordított az arány.

Széles László az idei kilátásokról megjegyezte: szépen alakul az ültetvény, jól sikerült a virágzás. Ráadásul nagyon bízik az új technológiában, hiszen ez lesz az első, a próbaév. Az értékesítéssel kapcsolatban elmondta: elsősorban a közvetlen, azaz a piaci értékesítés híve. Ott kap ugyanis azonnal jelzést a fogyasztóktól. Általában pozitívat. Szállít aztán nagyobb konyháknak és a győri állatkertben is a rábacsanaki almát fogyasztják az állatok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már a folyóba ér a szemét Kapuvár határában

Kapuvár északi határában illegális szemétlerakó alakult ki, a lom beleér a Kis-Rába folyóba. Tovább olvasom