Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Javulhat a kezelés hatékonysága

Új kezelési rendszert vezettek be Csornán a magas vérnyomásos és szív-érrendszeri betegeknek.

Lényegesen javulhat a kezelés hatékonysága és a betegek életminősége annak a rendszernek a segítségével, amit a napokban vezettek be a csornai Margit Kórházban. A hatvan interaktív készüléket az irányított betegellátásban részt vevő háziorvosok kezeltjei vehetik igénybe. 

A magas vérnyomásban, valamint a szív-ér rendszeri betegségben szenvedő betegek eredményesebb gondozása érdekében a csornai Margit Kórházban bevezették a TensioCare telemedicinális hipertóniarendszert. Ennek lényege, hogy egy műszert a betegek otthonába telepítenek, amely rendszeresen méri a vérnyomást és az adatokat telefonvonalon keresztül a központi adattárolóba küldi.

A TensioCare nemcsak passzívan fogadja a beérkező mérési adatokat, hanem interaktív is, mert a betegek otthonában lévő műszerek működését az egyéni (orvosi) igények szerint tudja módosítani. Ennek segítségével egyénre szabott, a beteg életstílusát, állapotát figyelembe vevő, hosszú távú, nagyon rugalmas felügyeleti program állítható össze. Ennek segítségével a betegek együttműködése, életminősége és ami a leglényegesebb, kezelésük hatékonysága tudományosan igazoltan javul.

– Ezzel a rendszerrel objektív módon lehet a vérnyomást ellenőrizni – mondta dr. Krizmanich Mária igazgató főorvos a rendszer bevezetése alkalmából tartott tájékoztatón. – De nemcsak a vérnyomás mértéke fontos, hanem az is, hogy a páciensnek vannak-e úgynevezett társbetegségei, például cukorbetegség, magas koleszterinszint, vagy hogy volt-e szívinfarktus a családban.

Ezzel a módszerrel azt szeretnénk vizsgálni, hogy a megfelelő célérték elérése esetén a szövődmények száma csökkenni fog-e.
A betegnél levő műszer a vérnyomás mérése mellett hangjelzéssel figyelmezteti őt a gyógyszer bevételére. Ha a vérnyomás meghaladja a célértéket, akkor arról kap jelzést, hogy konzultálnia kell az orvossal. A műszer három hónapig áll a beteg rendelkezésére, ám szükség esetén ezt az időszakot meghosszabbítják. Jelenleg a Kórház hatvan készülékkel rendelkezik, ezeket az irányított betegellátásban részt vevő háziorvosok betegei vehetik igénybe.

Az egyes betegségek esetén a vérnyomásnál különböző célértéket kell elérni. A mai gondozási elvek mellett, a tudományos vizsgálatok alapján ugyanis a betegek jelentős részénél nem mindig érjük el a kívánatos célértéket és ennek következtében szervkárosodások jönnek létre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csipkekészítők találkoztak Csornán

Hagyományteremtő szándékkal a magyar csipkekészítők részvételével rendeztek konferenciát Csornán. Tovább olvasom