Kisalföld logö

2017. 08. 16. szerda - Ábrahám 17°C | 30°C Még több cikk.

Javulást várnak az ágazatban a rábaközi gazdák

A mennyiséggel nem, de a felvásárlási árakkal gondjaik vannak idén a mezőgazdasági termelőknek. Olcsó a gabona, a zöldség, a gyümölcs és a verseny is egyre keményebb az uniós piacon.
A szili Lengyel Oszkár tizenegy éve gazdálkodik önállóan a családi birtokon, munkájában felesége és fiai segítik. A gazdaság az elmúlt évtizedben fokozatosan erősödött, ma már 172 hektáron termelnek, az ólakban pedig nyolcvanöt anyadisznó és szaporulataik várják a takarmányt. A gazda ugyan bizakodik a jövőben, hiszen idén a termés is egész jó lett, de az elmúlt másfél évre rosszkedvűen gondol vissza.

Jön az ősz, kell a pénz

– Tizennyolc hektáros tavasziárpa-vetésünk nem hozott igazán jó termést, csupán 43–44 mázsát hektáronként, őszi árpánk jobb lett, 55–56 mázsa átlaggal, a sörárpát jól el is adtuk, 2700 forintért mázsáját – foglalta össze a tapasztalatokat Lengyel Oszkár. – A búzánk hihetetlenül jó volt mennyiségre, igaz, a minőségben találtak hibát, a fehérjetartalmát kritizálták. Nekünk szerződésünk nem volt a terményre, így két helyen is bevizsgáltattam, de nevetségesen keveset ígértek érte. Szó van persze az intervenciós felvásárlási árról, amiben nem nagyon bízom, ezért takarmányminőségben, 2250 forintért odaadtuk mázsáját, egy részét pedig betároltuk a gabonának, ami csak időleges megoldás. Nem titok ugyanis – szerintem gazdatársaim is így vannak –, a pénz kell, hiszen jönnek az őszi munkák, a kukoricabetakarítás és a tárolóhelyre is szükség van.

Ezenkívül komoly hitelállományunk is van, mivel gépeket vásároltunk, földet vettünk és a telephelyet fejlesztettük, ami mind-mind komoly terhet jelent. Amikor persze a beruházás mellett döntöttünk, még teljesen más volt a helyzet a mezőgazdaságban, hiszen a sertés ára háromszáz forint felett volt, míg az elmúlt másfél évben arcpirítóan keveset, éppen csak ennek a felét adták a disznóért. A mostani háromszáztíz-háromszázhúsz forintos ár az, amivel már nem ráfizetéssel termelünk, tehát a nehezén már talán túl vagyunk.

Várnak a fejlesztéssel

Lengyelék az ipari növények közül cukorrépával foglalkoznak huszonhat, kukoricával huszonnyolc hektáron. Gazdaságuk jól gépesített, minden megvan, ami a termeléshez szükséges, ám további fejlesztésen is gondolkodnak.

– Az istállókban szeretnénk a mélyalmos rendszert bevezetni, persze nem rögtön, hanem megvárjuk, amíg a mezőgazdaság helyzete javul. A piac és a sertés egyelőre biztosnak látszik, de állítólag hozzák be az országba a szlovák és holland disznót, holland malacot, ami a mérleg nyelvét bizonyára nem a magyar gazda irányába billenti és az itteni árakat letöri, akármilyen jó minőségű is a mi jószágunk.
Lengyel Oszkár a mezőgazdaság mostani viszonyairól szólva elmondta: a baj az, hogy ebben az ágazatban is a politika befolyásolja az eseményeket.

Május óta taposómalom

– Az embernek olyan érzése van, mintha a lovak közé dobták volna a gyeplőt és senki nem irányítaná történéseket. Az Európai Unióval egy olyan taposómalomba kerültünk, ahol igencsak rá lennénk szorulva arra, hogy egy kicsit mellénk álljanak, de gazdatársaimmal együtt ezt sajnos nem tapasztaljuk. Még mindig ott tartunk, hogy a kereskedők fölözik le a hasznot, a termelőnek pedig csak a munka marad és a ráfizetés. Hallgatva a híreket, probléma van a bogyósokkal, a szőlővel, a tejjel, és javulás egyelőre, azt hiszem, nem várható.

Az egyéni termelők gondban lehetnek

A Hanság–Fertőmenti Termelői Értékesítő Szövetkezet (TÉSZ) elnöke, Családi János szerint az uniós csatlakozás nagyban befolyásolja a hazai piac alakulását. Annak ellenére, hogy jó termést sikerült elérniük, a termelők mégsem lehetnek teljesen elégedettek.

– A paradicsomvésznek sajnos kedvezett az idei időjárás, ezért a tervezett 1500 tonnából csupán 6–700 tonnát tudtak termelőink teljesíteni – tájékoztatott Családi János. – A vöröshagyma- és burgonyatermés jó lesz, ami a felvásárlási áron is érzékelhető és az egyéni termelők számíthatnak értékesítési gondokra is. Az uniós csatlakozással a vámot eltörölték, így szabadon hozhatják be a kereskedők az országba, ami szintén befolyásolja a piacot.

A ribizliszezon befejeződött, a TÉSZ 530 tonnát forgalmazott, igaz, nyomott áron, hiszen a pirosért ötven forintot fizettek, a feketéért pedig negyvenet. Összességében azt tapasztaltuk, hogy minden terménynek nagyon alacsony ára van, ami egyrészt a viszonylag jó termésnek, illetve a piac szabaddá válásának tudható be. A kiút a termesztéstechnológia fejlesztése lehet, el kell érni a külföldi társak színvonalát és akkor mind mennyiségben, mind minőségben versenyképesek lehetünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eladják, amit csak lehet

Farádon is pénzből van a legkevesebb. Ezért eladják, amit csak lehet. Kínálnak kultúrházat, iskolát,… Tovább olvasom