Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Javaslatok a város szerkezetéről

Csorna jövője szempontjából jelentős dokumentum a településszerkezeti terv. Az elmúlt hetekben ennek módosításához vártak javaslatokat a városházán.
A csornai képviselő-testület korábban döntött a város településszerkezeti tervének felülvizsgálatáról. Mivel a dokumentumot több mint tíz éve fogadták el, törvény is kötelezi erre az önkormányzatot. A tervező elkészítette az előzetes vizsgálati és javaslattételi anyagot, amit az érdeklődők a város honlapján olvashattak el.

A szerkezeti terv felülvizsgálata jelentős feladat, meghatározza a település jövőbeni területfelhasználását. Az önkormányzat értesítette a városban működő, iparűzési adót fizető gazdasági társaságokat, vállalkozásokat és lehetőséget biztosított a véleményadásra. Az elmúlt időszakban széles körű egyeztetést folytattak Csorna gazdasági életének szereplőivel, személyesen tájékozódva a felülvizsgálattal kapcsolatos véleményekről, az általuk tervezett fejlesztésekről.

A csornaiak a napokban lakossági fórumon kaptak részletes tájékoztatást a város szerkezeti tervének javasolt módosításáról. Ötleteket, javaslatokat is vártak a további változtatásokhoz. Az elmúlt egy hónapban a megszólított gazdasági társaságoktól, vállalkozóktól, valamint természetesen a helyiek részéről is érkezett írásos vélemény és észrevétel a dokumentációval kapcsolatban.

A lakossági fórumon konkrét javaslatok is elhangzottak. Ilyen például, hogy Csatárimajorban az üdülőövezeti besorolásba eső ingatlanok kerüljenek át lakóövezeti besorolásba. Szintén ezen a településen egyes, jelenleg szántóként hasznosított területeket minősítsenek mezőgazdasági üzemi területté, biztosítva ezzel a szélesebb körű felhasználást, a kedvezőbb beépítési lehetőséget.

Csornán a Tátra és a Várnai utca be nem épített, jelenleg mezőgazdasági besorolású területei tartozzanak lakóövezetbe, hogy építési telkekként használhassák ezeket. A Volán autóbusz-pályaudvar maradjon a jelenlegi helyén, szemben a tervező által javasolt Bartók Béla úti elhelyezéssel. A 86-os számú főút északi kivezetőszakasza mellett továbbra is lehessen kereskedelmi tevékenységet folytatni. Felmerült még továbbá az építési telkek előírt méretének csökkentése is, hiszen ma már nincs igény a nagy kiterjedésű ingatlanokra Csornán.

Olvasóink írták

 • 6. Köszörűs 2011. november 29. 19:42
  „Napelem gyár?”
 • 5. merzsebet 2011. november 29. 15:12
  „A lakossági fórumon elhangzott hogy a testület elvetette az autóbusz pályaudvar elhelyezését.
  Amit leírt a "sorok_közt "az volt az indok.
  Igaz gyér érdeklődődés volt.”
 • 4. Jerry 2011. november 28. 16:25
  „mazsi , na és azt nem lehet?Legaláb egyszer hasznos dologra költenék a város pénzét.Én el tudnék képzelni oda egy fedett nagy piacot,ahol pl esténlént akár koncerteket, szabadtéri rendezvényeket,előadásokat lehetne tartani,ajár heti két alkalommal is piacot, ilyenkor télen karácsonyi vásárt, könyvpiacot, stb stb.Elképesztő, hogy szinte mindenhol szépenfeldiszitett városközpionttal, karácsonyi vásárra, rendezvénxyekel készülnek az ünnepekre,Csornán meg azon kívűl, hogy kilámpázzák a park még megmaradt fáit, hang nélkűl múlik el akarácsony is. Tényleg át kell alakítani a várois szerkezetété, de azt hiszem,elsődlegesena képvielő testületnél kell kezdenil mert ez a mostani még arra is képes, hogy ebből a rábaközi kivárosból Keszegér parti kisfalut csinál.”
 • 3. mazsi 2011. november 28. 13:47
  „JERRY-NEK !! előbb a területet meg kéne venni a mol-tól ugyanis az ő tulajdona!!!!!”
 • 2. Jerry 2011. november 28. 12:49
  „Talán azon kellene elgondolkodnia városrendező képviselőknek, hogy a Széchenyi téri piacot hogyan lehetne áttelepíteni pl a TESCO mellett lévő lezárt, betonos területre, ami ugye üres, kihasználatlan.A buszpályaudvar jó helyen van,azt el akarják vinni, a piac rossz helyen van,a zt meg akarják hagyni.Hát ősziontén, normálisak ezek?Biztos hogy tényleg a város érdekeit nézik?A piac jelenlegi hgelyén láthatóan akadályozza a Széchenyi tér, Szent István tér forgalmát,ráadásul nem igazán tud piacként sem működni.A TESCO melletti terület alkalmas lenne egy álandó piac kialakitására,aholakár több napon pl szerdán és szombaton is lehetne árusítás, mivel a mai árak miatt a piaci árukra egyre naghobb igény van,lesz.Na te tovább lképve a posta mögött a régi Richard s gyár területén lévő üres üzem csarnokok,a gyár udvar kihasználatlnaságát is segítené,. ha pl ott kialakítanának egy igazi vásárcsarnokot, termelői boltokat,az udvaron parkolópal,stb.A városháza melletti teremlői boltból meg lehetne egy kis posta, mert az nincs és az kellene a városközpontba, míg húsbolt, zölsdégbolt meg van elég.Na van itt rendezni való elég a városban, lenne mivel foglalkozni, nem a buszpályaudvart kellene tologatni.Aztán ha már Csatárinál tartunk, üdülő övezet nagyon kell, mig a városhoz tartozó FÖlodszigeten nem csak üdülni, de élni sem tudnak az emberek.El kellene gondolkodni, hogy a várost ezzel a városrészel összekötő pár km -es utat milyen gyorsan lehetne megcsinálni,hogy az ott lakók is elérhessék a várost is amihez tartoznak, nem csak a falut.Sorolhatnám még a városban megoldásra váró problémákat,amikre a képvisleők nem térnek ki, hiszen nem járnak busszal, nem járnak ki Földszigetre, nem járnak piacra stb.Na peszre, jó szokás szerint elég négyévente találkozni a választókkal, ígérni nekik fűt fát aztán meg betartani,amit a pártvezér mond.”
 • 1. sorok_közt 2011. november 28. 12:24
  „Remélem az ottlakók meggátolják az autóbusz pályaudvar áthelyezését. Gyalogosan messzebb van a városközponttól és a lakott városrészektől. Márpedig jobbára gyalogosok (és kerékpárosok )járnak autóbusszal. Igaz, a döntéshelyzetben levő képviselők egyike sem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sapkájáért verték meg a fiút Kapuváron, megrepedt a lépe is

A két tizenéves ellen életveszélyt okozó testi sértés gyanúja miatt indított eljárást a rendőrség. A 17 éves áldozat már nincs életveszélyben. Tovább olvasom