Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Játszótérrel lepte meg faluját az édesapa

Aktív életet élnek Farádon a civil szervezetek. Közösségi összefogással szerveznek rendezvényeket, így kapott hintát az óvoda, egy helyi édesapa pedig játszóteret épített a Fő utcában.

A számos helyi rendezvény vonzza a látogatókat és öregbíti a falu hírnevét. Jól működnek Farádon a lovasok, az önkéntes tűzoltók, a nosztalgiaaratók, a nyugdíjasklub. Az Ügyes kezek kézimunkakör tagjai a ravatalozóra gyűjtenek pénzt. Eddig egymillió forintjött össze, ami alapja lehet a beruházásnak.

A Fő utcai játszótérrel Turi Tamás lepte meg a helyi gyerekeket.

A fiatal édesapa, Turi Tamás arra gondolt, amikor a fajátékokat felállította, hogy gyülekezőhelye lehet a terület a szülőknek, gyerekeknek. Nem kevés pénzébe és idejébe került a fejlesztés, de szerinte megérte. Úgy érzi, ha valaki képes hozzájárulni a közösség életéhez, akkor meg kell tennie. A játszótérre nemcsak a környékbeli apróságok járnak, hanem a település minden részéből érkeznek
gyerekek, tartottak már ott fesztivált is, például május elsején.

Tompos Béla farádi polgármester és Turi Tamás. Fotó: Cs. Kovács A.
Tompos Béla farádi polgármester és Turi Tamás. Fotó: Cs. Kovács A.

– Szeretek a fával dolgozni, eleinte csak a saját örömömre barkácsoltam. Ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy a községnek is készítek valamit, ami mindenkinek egyaránt jó – mondta portálunknak nagylelkű apuka. – Olyan közterületet kerestem, ahol felépíthetem a játszóteret. Végül ezt az önkormányzattal egyeztetve a Fő utcában találtuk meg, több ház előtti füves részen. Sok energia, idő ráment a munkára, de egyáltalán nem sajnálom, mert öröm hallani, amikor a gyerekek játszanak itt.

Turi Tamás készítette el a település trianoni emlékoszlopát is, most pedig egy köztéri, de egyedi eligazító tábla kifaragását tervezi.

– Szintén a civil együttműködést sikerét jelzi, hogy az egyik kozmetikai cég által meghirdetett értékesítési versenyt Farád nyerte meg kategóriájában. A község összefogásával a helyi üzletkötő és csapata teljesítette a legtöbb pontot, így egymillió forintos ajándékot nyert az iskola számára. Egy helybeli család ajándékaként új hintát használhatnak nemsokára az óvodások is – újságolta örömmel a helyi összetartás legújabb példáit Tompos Béla polgármester.

Szeretek a fával dolgozni, eleinte csak a saját örömömre barkácsoltam. Ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy a községnek is készítek valamit, ami mindenkinek egyaránt jó - mondta Turi Tamás.
A farádi képviselő-testület tavaly nyolcmillió forintot költött civil szervezeteire. Igaz, ebből hárommilliót a futballpálya megvásárlása vitt el. Idén négymillió forintot különítettek el a szervezeteknek. A községvezető szerint az egyesületek között egy egészséges verseny kezdődött.

– Nem rivalizálnak, de mindannyian próbálják megmutatni magukat. Megosztoztak a nevezetes ünnepeken, és minden alkalomra előrukkol egy-egy szervezet valamilyen rendezvénnyel. Ennek a helybeliek is örülnek, hiszen érdekes, színes programokon vehetnek részt. Népszerűek a lovasversenyek, a nosztalgiaaratás, a tűzoltó-bemutató, nemrégen pedig a Historia Hungarica tartott nagy sikerű rendezvényt.

A sportolók hétről hétre szórakoztatják a szurkolókat és nagy az összefogás a nyugdíjasok között is. Meg kell említeni a cserkészeket, akik a gyerekeknek hasznos foglalkozásokat tartanak. Falunk határában működik a cserkésztábor, ami a mozgalom életében egyre fontosabb bázisként szerepel. A civil szervezeteknek is köszönhetően mind szélesebb körben ismerik meg településünket – jegyezte meg Tompos Béla.

Olvasóink írták

  • 1. Tavaszanyó 2010. július 21. 09:14
    „Valóban sokat dolgozott és tett a játszótérért, de nem ő egyedül készítette. Ennek ellenére nagyon szép lett! Köszönet a készítőknek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megválasztják az Anna-bál szépét

Régi helyére került vissza a háromnapos kapuvári Szent Anna Napi Vigasságok rendezvénysorozat. Tovább olvasom