Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Járásonként önkéntes mentőcsapatok állnak fel

Esetleges vészhelyzetek kezelésére önkéntesek jelentkezésére számítanak a hivatásos katasztrófavédők – járásonként alakítanak mentőegységeket.
A rábaköziek már fel is álltak: Kapuváron és Csornán is húsz taggal. Megyénkben hét csoport lesz. Az előbbieken kívül a Győri, a Pannonhalmi, a Téti, a Mosonmagyaróvári és a Soproni járásban. Szanyban már polgári védelmi gyakorlatot is tartottak.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság tájékoztatása szerint az önkéntes mentőcsoportok alapját a járásban működő önkéntes tűzoltó-egyesületek és polgárőr-egyesületek adják. Tagjaik lehetnek önként jelentkező állampolgárok, valamint szervezetek is. 18 év felettiek jelentkezésére számítanak, akik vállalják a számukra meghatározott feladatokat. A csoportok legkisebb létszáma húsz. Parancsnokuk átmenetileg, jövő nyárig a katasztrófavédelem hivatásos állományából kerül ki. Az önkéntesek kiképzésen is részt vesznek és gyakorlatoznak.

A csornai Rábaköz és a kapuvári Hanság mentőegységek Szanyban gyakorlatoztak.
A csornai Rábaköz és a kapuvári Hanság mentőegységek Szanyban gyakorlatoztak.

A csornai és kapuvári csoportok már megalakultak, a többi járásban jelenleg is tart a csapatok létrehozása. Szanyban a két rábaközi egység éles helyzetre készült: mi a teendő, ha a vásártéri csatorna nem tudja elvezetni a csapadékvizet és védekezésre van szükség?

Nyúlgát építését, a gát megtámasztását gyakorolták. Köztük volt Varga Eszter, a csornai járás földhivatalának ügyintézője is. A fiatal hölgy az elsők között jelentkezett a mentő-
egységbe.

– Az ember úgyis igyekszik segíteni a bajban. Ha pedig ezt szervezetten teszi, hatékonyabb a segítség – indokolta, miért is vállalta a feladatot. Őt az elsősegélyt nyújtó csoportba osztották be. – Semmilyen képzésem nem volt még ezen a területen, ezért sem bántam meg, hogy jelentkeztem. Az alapokat elsajátítom, bár remélem, hogy éles helyzetben nem lesz szükség a tudásomra. Érdekes volt különben látni, ahogy szervezték és irányították Szanyban a védekezést. Ki homokzsákot pakolt, ki a szállításban, ki az információcserében szorgoskodott. 


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zumbával a rábaköziek egészségéért

Közel egy éven keresztül az egészséges életre, a táplálkozásra, a mozgásra figyelmeztető programokat szerveznek három rábaközi faluban. Tovább olvasom