Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Járai: Euró csak 2016–17-ben

Kapuvár - Járai Zsigmond egyelőre nem vállalna semmilyen politikai szerepet, mert nem lát olyan gazdasági programot, mely számára vállalható lenne. Az MNB egykori elnöke Kapuváron adott interjút a Kisalföldnek.
– A hírek szerint hétszázalékos inflációval számolhatunk, amit a kormány és az állami szektor túlköltekezése is gerjeszt. Megállítható ez a folyamat?

– Kétségtelen, hogy az emelkedő olaj- és élelmiszerárak is tehetnek a magas inflációról, ám a hétszázalékos – amúgy tényleg magas – érték egyértelműen a rossz kormányzás eredménye. Míg 2004-ben három-, tavaly nyolc-, idén hétszázalékos az infláció. Ezt és a jelenlegi gazdaságpolitikát figyelembe véve, nehéz lesz egy viszonylag normális, négy százalék alatti értékre visszaállni.

– Az utóbbi időben egyre erősödött a forint. Kinek jó ez a tendencia?

– A forint erősödése természetes folyamat. Az unióba újonnan belépett országokban is olyan gazdasági programok indultak, melyek révén az ottani gazdaság kezd felzárkózni az uniós szinthez, ez generálja a hazai valuták erősödését. Ám egy valuta árfolyama nem a leglényegesebb az ország állapotát tekintve. Lényeges, hogy a gazdaság erős, az infláció pedig alacsony legyen. Nálunk ez utóbbi kettő nem érvényesül, talán ezért terelődik a figyelem a forint árfolyama felé. Az erős forint az importőröknek jó, az exportőröknek rossz. Az erős forint elvileg lenyomná az inflációt, de a gazdaság más feszültségei elnyomják ezt a hatást. Ha beindulna egy gazdasági fejlődés, az még tovább erősítené a forintot, ám ez szerintem nem okozna problémát.

Járai Zsigmond
Járai Zsigmond

– Mikorra várható nálunk az euró bevezetése, vagy egyáltalán szükség van-e erre?

– Ma már azt mondanám, hogy nincs szükségünk az uniós valuta mielőbbi bevezetésére. Ami szükséges, az a gazdaság mielőbbi növekedési pályára állítása, amely aztán megteremtené azokat a feltételeket, melyek mentén bevezethető lenne nálunk is az euró. Bevezetésének 2016–2017-nél előbb nem nagyon van reális esélye.

– A napokban felmerült az ön miniszterelnök-jelöltsége is egy esetleges Fidesz-kormányban...

– A sajtóban szinte már mindennek jelöltek, ám egyelőre nem foglalkozom ezzel a kérdéssel. Jól érzem magam a magánszektorban és jelenleg nem is látom azt a gazdaságpolitikai programot, amit tudnék vállalni. Először lesz egy választás, majd a győztes párt előterjeszt egy programot és megnevezi a szükséges embereket. Ám „ha hív a haza" akkor mindenkinek meg kell tenni azt, amiből az ország gyarapodhat.

Olvasóink írták

 • 15. sziszifusz 2008. június 18. 16:44
  „Az MNB elnöki székében eleget politizált - megértem - most egy kicsit -rápihen.
  Mint olvasom vállakozik.Persze pesszimistaként - a veszteségért.”
 • 14. Korrekt 2008. június 18. 00:19
  „....Járai a NAPKELTÉBEN arra a kérdésre, hogy elválalná e a miniszterelnöki jelölést nem tiltakozott.

  ...söt egyáltalán nem.....akkor most miröl beszélünk

  ...betartott-betartott....magyarországban a legtöbben betartanak, masképp nem volnánk magyarok:)

  ...addig örüljetek mig nincs bevezetve az EURÓ”
 • 13. P. mester 2008. június 17. 14:09
  „Jó, csináljuk azt, amit Járai mond! ÚGy nem 2017-ben nem lesz eurónk, hanem 2030-ban sem. Egyébként úgy várjuk az eurót, mint valami csodát. Most a fidesz igen szorgalmazza, de pár évvel ezelőtt azt mondta, mint az Eu-val kapcsolatban. "valamivel" több érv szól mellette. Ez az igazi nemzeti szemlélet! Ha nem mi lépünk a ZUNIÓ-ba, akkor már nem is kell. Valóban az ország érdekeit nézik, és nem a saját hasznukat?

  Egyébként, ha az ország gazdasága nm áll az eu-szint 80%-án, akkkor Portugália példája mutatja, inkább káros az eu-bvezetés, mint hasznos.

  Pont az a Járai beszél, aki Békesi lemondása után már önhatalmúlagkinevezt magát pénzügyminiszternek, aztán Bokros után szintén bejelentkezett. Látta, hogy nem kell a maszopnak, gondolta, megsértődöm, és megyek a fideszhez. Így is tett, és ahol csak tudott, a kormánynak keresztbe tett. Hát nem kicsinyes bosszú, emberek? Ti szívtok ezért, nem ő.”
 • 12. 621 2008. június 17. 07:41
  „Kedves FJó!
  Ne sértegesd Mari nénit!!!!! Ő rendszerint a saját véleményét mondta, nem azt amit a szájába adtak.....mit is...???”
 • 11. Nane 2008. június 17. 06:49
  „Fjo!

  Mari néni vs. Járai? Sokat gondolkodtál ezen a baromságon? Idióta.”
 • 10. FJó 2008. június 16. 18:28
  „A Vagongyár volt portása szerint sikeres üzleteket kötnek a vezetők a jövőben is. Mindezt annak illusztrálására, hogy Járait kérdezik a regnáló jegybank elnök helyett. Persze Mari néninek is van véleménye a kérdésről. Ő legalább annyira autentikus, mint a nyilatkozó.”
 • 9. arany 2008. június 16. 17:47
  „Kapuvárra is kizárólag egyoldalú vagyis jobboldali emberkéket hívnak, tán a másik oldal nézetét is meg kell hallgatni, nem pedig csőlátásban menni.”
 • 8. hp72 2008. június 16. 13:44
  „Talán nem is nagy baj, itt sokan havi fizetésként papírpénzt nem is kapnának, csak csicsedlit...”
 • 7. colomano 2008. június 16. 11:09
  „Mintha nem volna mindegy, hogy Ft-ban v. EUR-ban vagyunk szegények...”
 • 6. Sajóka 2008. június 16. 10:48
  „Abszurdisztán

  Köszönjük néktek Medgyessy - Fletó,
  Értetek a hálánk tiszta lángja ég.
  Rátok ha nézünk, büszke a arcunk,
  Virágot hintünk amerre jártok.

  Járai: " Évente két évvel kerülünk távolabbra az Eurobevezetéstől." (mondta kb. 2005-ben).”
 • 5. fodor imre 2008. június 16. 10:43
  „AZ IGAZSÁG AZ HOGY EBBEN AZ ORSZÁGBAN SOHA NEM LESZ AZ
  EURO BEVEZETVE.EZT TUDJÁK AZ OSTOBA MEGÉLHETÉSI POLITIKU-
  SAINK IS,CSAK HÚLYITENI KELL A NÉPET. A MAGYAR NÉP BIRKA NÉP,BOCS A KIFELYEZÉSÉRT.EZ A 386 SEMMIRE KELLŐ BOHOC,NEM
  ÉRT SEMMIHEZ CSAK HAZUDNI,MEG MILYEN SZAKÉRTŐ KORMÁNY KELL? AMI VOLT,VAN,LESZ HATALMON SEM TUDJA HOGY MIT HOGY KELL TENNI.AZ ORSZÁGBAN AZ EMBEREK NAGY RÉSZE MIN.BÉRBŐL,
  ÉL,SOHA NEM LESZ NÁLUNK JÓ LÉT.SZEBB JŐVŐT./FIDO/”
 • 4. DG 2008. június 16. 09:47
  „Azt azért nem szabad elfelejteni, hogy amikor 2007-2008-ra ígérték az euró bevezetését, milyen kormányunk volt, illetve azóta (2002), milyen kormány "építi" az országot.”
 • 3. Magyari 2008. június 16. 08:54
  „Ha lesz Eurónk, akkor az nagyobb mértékű áremelésekkel fog járni, pesze ha nem lesz, akkor is ugyanez fog történni, csak
  meg lehet majd magyarázni!”
 • 2. zzZff@ff.gk 2008. június 16. 08:30
  „Nem is tudom, hogy sírjak vagy nevessek, ez már egy igazi tragikomédia..
  Amikor még 2007, 2008-ról volt szó..
  A szomszédos országokban meg folyamatosan vezetik be, Szlovénia már belépett, Szlovákia hamarosan befog, de a még nem EU-tag horvátok is előbb bevezetik, mint mi (ha belépnek). Románoknak is korábban fog sikerülni, mi csak kullogunk..”
 • 1. mese2 2008. június 16. 06:18
  „Riport 2014 ben:

  - Mikorra várható nálunk az euró bevezetése, vagy egyáltalán szükség van-e erre?

  Ma már azt mondanám, hogy nincs szükségünk az uniós valuta mielőbbi bevezetésére. Ami szükséges, az a gazdaság mielőbbi növekedési pályára állítása, amely aztán megteremtené azokat a feltételeket, melyek mentén bevezethető lenne nálunk is az euró. Bevezetésének 2036-2037-nél előbb nem nagyon van reális esélye.

  Riport 2034 ben:

  - Mikorra várható nálunk az euró bevezetése, vagy egyáltalán szükség van-e erre?

  Ma már azt mondanám, hogy nincs szükségünk az uniós valuta mielőbbi bevezetésére. Ami szükséges, az a gazdaság mielőbbi növekedési pályára állítása, amely aztán megteremtené azokat a feltételeket, melyek mentén bevezethető lenne nálunk is az euró. Bevezetésének 2056-2057-nél előbb nem nagyon van reális esélye.

  és igy tovább, a birka nép meg beveszi...

  amugy meg remélem 2014re az a juniónak már se hire se hamva nem lesz”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Növelni kellene a hazai biofogyasztást

Mihályi - Bionapot tartottak vasárnap Mihályiban, Horváth László gyümölcsösében. A biogazdálkodást,… Tovább olvasom