Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Januártól bevezetik az iparűzési adót

Barbacs önkormányzata a rendelkezésre álló pénz legnagyobb részét az óvoda és iskola fenntartására kénytelen fordítani. Ezért fejlesztésekre csak eredményes pályázatok esetén gondolhatnak a település vezetői.
Megszépült a polgármesteri hivatal épülete, amelyben a rendelő és a posta is üzemel.
Herczeg Tihamér egy éve tölti be a polgármesteri posztot Barbacson. Megválasztása után a képviselő-testülettel közösen meghatározták a feladatokat és annak szellemében láttak munkához. Például a polgármesteri hivatal külső felújításához. Kicseréltették a nyílászárókat, a tetőcserepet és részben a tetőn a faanyagot. Új esőcsatornát szereltettek fel, és az épület külső festése sem maradt el.

Nyertek pénzt

A felújításhoz – amely 7,1 millió forintba került – 3,5 millió forintot nyertek a „Céde"-pályázaton, a fennmaradó összeget az önkormányzat állta.
A polgármesteri hivatal épületében működik az orvosi rendelő és a posta is. Ez utóbbi bezárása eddig nem került szóba, igaz, Barbacs lélekszáma túl van a hatszázon, jóval meghaladja a hétszázat is.
Befejeződött a közvilágítás korszerűsítése is a faluban, így ma már sokkal világosabbak az utcák, mint korábban, s mivel energiatakarékos lámpatesteket szereltek fel, az áramdíjból megtakarítást is remélnek.

Az utak egyelőre várnak

Két utca egy-egy szakaszán kátyúztak, ám többre nem futotta, noha a polgármester állítja, hogy az összes belterületi utat és járdát rendbe kellene tenni. Ugyanakkor az is kérdés, hogy csatornázás előtt érdemes-e nagyobb útfelújításba fogni, miként az is, hogy egyáltalán mikor kezdődhet a csatornázás. Herczeg Tihamér szerint egyelőre várakozó állásponton vannak, hisz nem nyertek a pályázaton. Felújításra vár az iskola tetőszerkezete is, azonkívül pedig jelentős igény mutatkozik a kábeltelevízió iránt. Csakhogy mindkettőhöz pénz kellene.

Kapósak az építési telkek

Az építési telkek elfogytak a faluban, ami nem meglepő, hiszen az elmúlt időszakban igencsak kapósak voltak a házhelyek a falubeliek és idegenek körében egyaránt.
– A pénzünk legnagyobb részét az óvoda és az iskola fenntartására költjük – fogalmazott a polgármester. – Ez idő tájt hetven általános iskolásunk és negyvenhárom óvodásunk van. Sajnos, az anyagiak tekintetében a következő esztendő sem ígérkezik könnyebbnek, s az információk többsége alapján egyre nehezebb lesz. Ezért, hogy valamelyest növeljük a bevételeinket, január elsejétől bevezetjük az iparűzési adót.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Garta vize újra feltört a kútból

Napjainkban újra feltört Kapuváron, a gartai templom mellett a húsz éve elapadt artézi kút. Miután… Tovább olvasom