Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Ízlik a mák a nyári ludaknak Acsalagon

Nyári ludak garázdálkodnak az acsalagi határban. A mákföldeken „lelegelik" a friss hajtásokat. A gazdák kártérítésben bíznak.

 
Mivel a faj már vadászható, részben az érintett területen működő vadgazdálkodót terheli a felelősség. Az agrárgazdasági kamara elnöke szerint egyezkedni kell, mert egy esetleges per senkinek nem tenne jót.
A Gősi család öthektáros, tavaszi vetésű máktáblájából már négyhektárnyit tettek tönkre a ludak. Számításaik szerint egymillió forint körüli a szárnyasok okozta kár.

– A kollégák szerint a legszebb mák a miénk volt a határban. Néhány nappal ezelőtt vettük észre, hogy a ludak rájárnak. Gyakorlatilag az egész területet elpusztították – panaszkodik Gősi Józsefné.
 

A Gősi család mákvetését nyári ludak tették tönkre.
A Gősi család mákvetését nyári ludak tették tönkre.

Gősi Józsefné azt mondja, az övék volt a legszebb mák az acsalagi  határban, a nyári ludak azonban letarolták az ültetvényt.

– Négyhektárnyi teljesen kiment, és félő, hogy a maradékot is tönkreteszik. Nem ez az első év egyébként, hogy gondot okoznak az állatok. Amióta idetelepítették őket a nemzeti parkba, rendszeresen előfordul, hogy kárt okoznak, annyira elszaporodtak. Volt, hogy a paradicsomunkat, volt, hogy a kukoricánkat ették le. Akkoriban még védett volt a vadlúd, így kártérítésre nem számíthattunk – mondta el a Kisalföldnek Gősi Józsefné.

Ottjártunkkor is volt egy csapat, amelyik zavartalanul „legelészett
Ottjártunkkor is volt egy csapat, amelyik zavartalanul „legelészett" a földön és csak akkor szálltak fel, amikor egészen közel értünk hozzájuk.

2012-ben viszont a nyári lúd a vadászható fajok közé került, tudtuk meg Németh Gergelytől, az agrárgazdasági kamara megyei elnökétől, aki a szanyi Dózsa Vadásztársaság vezetője is egyben. Így a törvény szerint részben az adott területen vadgazdálkodást folytató szervezet felelős az okozott károkért.

– Természetesen az lenne a szerencsés, ha a vadásztársaság és a gazda egyezségre jutna. Ha ez nem megy, akkor a helyi jegyző vadkárszakértőt kér fel és az ő véleménye alapján juthatnak a felek megegyezésre. Ha ez sem segít, akkor peres útra lehet terelni az ügyet. Ettől azonban óva intek mindenkit, hiszen az eljárás évekig is eltarthat. A vadkár megelőzésében egyébként vadászoknak és gazdáknak együtt kell működniük, hiszen ez a közös érdekük – fejtette ki Németh Gergely.

Gősi Józsefné hozzátette: a vadásztársasággal mindig is korrekt kapcsolatban voltak. Éppen ezért bízik benne, hogy most is sikerül mindenki számára elfogadható kompromisszumot kötni.
„Bizonyos mértékig a vadkárt el kell fogadnunk, de ez a mostani már akkora, hogy muszáj kártérítést kérnünk" – fogalmazott.
  

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szándékosan szegnek szabályt a kamionok Bősárkányon

Azt is panaszolják a falubeliek, hogy a kamionok túl gyorsan haladnak, ami balesetveszélyes.
Tovább olvasom