Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Itthon csak egyszázalékos az arány

Magyarországon előrelépésre lenne szükség a távmunkások foglalkoztatása terén – állítják a szakemberek. Azonban az elhelyezkedési lehetőségeket – miként a hagyományos munkaerőpiacon – itt is nagyban befolyásolja a munkavállalók iránti kereslet. .
illusztráció
A távmunkáról tartott előadást Szabó Gábor, a fővárosi Munkaerő-piaci Intervenciós Központ Távmunka Programiroda tanácsadója CsornánA szakember – aki a Távmunka Tanács szakértői testületének titkára – lapunk érdeklődésére kifejtette, hogy a távmunkaprogramnak Magyarországon is vannak gyakorlati eredményei, ugyanakkor elmaradtunk a nemzetközi szinttől. Nálunk ugyanis a foglalkoztatottaknak mindössze egy százaléka – mintegy harmincezer munkavállaló – dolgozik így, miközben Európa más országaiban ez az arány eléri a 6–10 százalékot. A távmunkások a legkülönbözőbb feladatokat végzik.

Így többek között programoznak, egy-egy cég arculatát bemutató honlapokat készítenek, vagy speciális adminisztratív tevékenységet látnak el. Az előadó kijelentette, saját tapasztalatai is meggyőzték arról, hogy a távmunka terén kiemelkedően fontos, hogy ez nem csak magyarországi foglalkoztatást jelent, hisz az EU-csatlakozás után újabb lehetőséget teremt. Noha a távmunkára sokan szívesen jelentkeznének, az elhelyezkedést nagyban befolyásolja, hogy milyen a munkaerő iránti kereslet. Lehetőség van a versenyszférában való munkavállalásra, de nem lényegtelen, hogy olyan személyek is álláshoz juthatnak, akik kiszorultak a hagyományos foglalkoztatás keretei közül, így például a fogyatékkal élők egy része. A bér pedig a munkaadó és a munkavállaló megállapodásától függ.

A távmunka lehetővé teszi a foglalkoztató számára, hogy széles körben – mondhatni –, a világban kereshet munkatársat. Ez versenyelőnyt jelent. Idehaza a kis- és középvállalkozók az ország egész területéről tudnak távmunkásokat foglalkoztatni. További előnye, hogy a munkavállaló mentesül az esetleges előítéletektől. Munkáját úgy szervezi, ahogy az életvitele szempontjából leginkább előnyös, jobban kiteljesedhet a személyisége. A nemzetközi felmérések alapján a távmunkát végzők többet teljesítenek, mint akik kötött munkahelyen dolgoznak.

Kapcsolódó cikkek >>

A cél a foglalkoztatás bővítése (2003-04-10) >>
Kilenc távmunkahely született (2003-01-21) >>
Közzétették a távmunka-pályázat nyerteseinek névsorát (2003-01-21) >>
Távmunka - ahol már működik (2003-01-28) >>
Távmunka: többszörös érdeklődés (2003-01-12) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közel a csőd

A takarmányárak emelkedése, valamint a különböző támogatások megszűnése csődközeli helyzetbe… Tovább olvasom