Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Itt a teljesítés ideje

Papp József, Csorna harmadszor megválasztott polgármestere úgy érzi, most jött el a teljesítés és a kiteljesedés ideje.  A bizalomról, a politikai szembenállásról, Áder Jánossal való kapcsolatáról, a demokráciáról, az állami-kormányzati segítségről és a vállalt politikai felelősségről szólt többek között Csorna polgármestere.

Papp Józsefet harmadszor választották városvezetővé. A 43 éves országgyűlési képviselő, a megyében pártját fiatalítani akaró szocialista elnök, a Baloldali Önkormányzatok Közössége (BÖK) januárban az elnökségre is aspiráló ügyvezető alelnöke interjúnkban nem is titkolta: úgy érzi, most jött el a teljesítés és a kiteljesedés ideje.

- Ön harmadszor ül Csornán a polgármesteri székbe. Minek tulajdonítja az ismételt bizalmat -kérdeztük elsőként?
- Annak, hogy megismertek. Bár az idén októberi támogatásomban ezen kívül markánsan benne van az is, hogy a választók felismerték, hogy milyen lehetőségeink, esélyeink vannak az előttünk álló feladatok, fejlesztések megvalósításához. Az emberek megértették, hogy
kormánypárti polgármester-országgyűlési képviselőként minden eszköz adott arra, hogy megvalósítsam választási ígéreteimet. A két voksolás nyomán az alulról és felülről érkező szorítás egyaránt megszűnt, így minden lehetőség megvan arra, hogy sikeres négy év elé nézzünk.
- Két városvezetői ciklussal a háta mögött, mit tekint Csorna legvonzóbb és legtaszítóbb sajátosságának?
 -Talán a város emberléptékű mérete, áttekinthetősége a legvonzóbb. Át lehet fogni, be lehet fogadni, s kevés tere van az elidegenedésnek. Ezzel együtt szorosan egybeforrt a Hansággal és Rábaközzel. A nagy mínusza az, hogy sokkal többen vannak azok, akik vaskos és durva kritikákat fogalmaznak meg, mint azok, akik hajlandóak az együttműködésre és a közös munkára. A bírálók gyakran nevüket is elhallgatva a pletykaterjesztésben élik ki magukat. Ennyiben ki is merül a bírálatuk.
- Nos, a legutóbb névvel megfogalmazott bírálatban antidemokratikusnak nevezték azt módot, ahogyan az új testületben elosztották a bizottsági helyeket és egyéb tisztségeket.
- A demokráciához partner kell. Én a jobboldallal többször is kezdeményeztem tárgyalást a helyek elosztása tárgyában. Ezek a
találkozók nem tartottak tovább öt percnél, mivel csak a papírok átadására volt idő. A jobboldal ezzel elfutott, majd visszajöttek egy másik papírral. A papírcsere nem tárgyalás, mert nem alkalmas a közös pontok és a lehetséges kompromisszum föllelésére.
- A külső szemlélő számára mintha túl sok lenne egy Csorna méretű városban a politikai szembenállás, konfrontáció. Ön hogyan véledik erről?
- A tízezer lélekszámúnál nagyob településeken általában már pártszempontok dominálnak, ám ezzel együtt én is soknak tartom a feszültséget, s nem általános, hogy így elmérgesedjék a helyzet. Ezért én a kampányomban két dolgot ígértem: békét és fejlődést.
- Hogyan látja Áder János képviselő úr szerepét ezen helyzet kialakulásában?
- Neki is van ebben része, mert '98-as győzelme után nem működött együtt érdemben az önkormányzattal. Ám úgy érzem, sok esetben tudta nélkül, rá hivatkozva robbantottak itt ki konfliktusokat a köreihez tartozók. Ám mostanra megváltozott a helyzet. A viták száma és mérete csökkenhet. Ma már a város fejlődését nem lehetetleníti el az együttműködés hiánya.
- Bírálatként hangzott el az is, hogy az új testületben a szerepek leosztásakor túlértékelték a Vidékért Egyesületet.
- Nem a Vidékért Egyesületnek, hanem civil szférának és a függetleneknek szólt a bizalom. Ez a csoport októberben a voksok majd harmadát kapta meg, még akkor is, ha ez a mandátumokban már nem így mutatkozott meg. Ezzel együtt nem a Vidékért Egyesületet értékeltük fel, hanem a sikeres és hatékony testületi munka érdekében együtműködést alakítottunk ki velük. Számomra az alpolgármester személye is nagyon fontos, hiszen engem tehermentesítenie kell
országgyűlési munkám miatt.  Papp Imre megbízható, jól együttműködő, kompetens alpolgármester, így semmilyen ügy nem látja kárát az én távollétemnek.
- Többször elhangzott a beszélgetés során a fejlődés szó. Konkrétan milyen irányokban mutakozhat ez meg?
- Kampányom során öt pontba foglaltam a teendőket. Ezek az iparterület kialakítása és munkahelyteremtés, az út- és járdadépítés, az elkerülő út megvalósítása, az intézményfelújítások és a termálfejlesztés. Ha az
intézményfelújításokban( művelődési központ, gimnázium, városháza) lehet is elmaradás, de a többinek teljesülnie kell a ciklus során. A teljesítés vagy elmaradás egésze az én személyes felelősségem lesz.  A termál-ügyben annyi fejlemény van, hogy egy magyar befektető csoport jelentkezett a Vilmos-parki területre. A részleteket majd december 12-én tárgyalja a testület.
- Mennyi és milyen pénzből lehet a fentieket megvalósítani?
-Befektetőket is találnunk kell, s saját erőre is szükség van, s bízunk az állami pályázatokban is. Csak az út -és járdaépítésekre százmilliós összeg kell. Zömében saját erőből. A többi mind millárdos állami beruházás. Gondoljunk csak az elkerülő útra. Ugyanakkor a Medgyessy-kormány megígérte, hogy politikai szinezet szerint nem fog különbséget tenni az önkormányzatok között. Így mi is a pályázatainkban bízunk. Ám
kormánypártiként az előkészítésben, a feltételrendszer megismerésében előnyeim vannak. Konzultálni tudok a szempontokról, lehetőségekről, s jól elő tudjuk így készíteni pályázati anyagainkat. Az idei évet az előkészítésekre szánom.
- Mi lesz az első nagyobb beruházás, amiről a Kisalföld is beszámolhat ?
-Szombaton a városi fűtőerőmű átadása. Ez egy négyszázmilliós, három lépcsős beruházás elő két ütemének lezárultát jelenti. Az átalakítást az Édász- Égáz konzorcium finaszírozta. A létesítmény 15 év után kerül a város tulajdonába, ám addig is helyben kézben tudjuk tartani távhődíjakat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Premontreiek: A nevelés felelősség és lehetőség

Ünnepi szentmisével és előadásokkal emlékeztek Csornán a premontrei templomban a rend… Tovább olvasom