Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Ismét iható a szováti artézi kút vize

Bágyogszovát - Kiváló eredményeket hozott a szováti artézi kút vízvizsgálata. Kisebb szünet után tehát ismét fogyasztható, működtetői rendszeresen ellenőrzik a minőséget.

Rövid szünet után ismét iható Bágyogszováton a szováti artézi kút vize. Az ünnepélyes átadás után néhány hétre elzárták a csapot, mert hiányzott még egy vizsgálat. A helyiek azonban már bátran fogyaszthatják.

– A kút ünnepélyes átadásakor a víz kémiai vizsgálata állt rendelkezésünkre – mondta portálunknak Darázsdi Géza, a Bágyogszovátért Egyesület tagja, a felújítási munkák irányítója. – A biológiai vizsgálat korábban egy baktérium jelenlétét mutatta ki, ezért döntöttünk úgy, hogy ideiglenesen lezárjuk. Elvégeztük a szükséges fertőtlenítést, újból vízmintát vettek, és kiderült: kiváló minőségű víz tör elő Szováton az artézi kútból. A baktérium eltűnt, különben nem is nyithattuk volna meg újra a csapokat.

Horváth Petra és testvére, Dávid is rendszeresen fogyasztják a szováti artézi kút vizét.
Horváth Petra és testvére, Dávid is rendszeresen fogyasztják a szováti artézi kút vizét.

Darázsdi Géza hozzátette: a kémiai vizsgálat korábban már egészen kitűnő eredményt hozott. – Olyan minőségű a víz most is, mint volt harminc-negyven évvel ezelőtt. A vastartalom például 0,04 százalék, ami, ismerve a Rábaköz ivóvizeinek vastartalmát, egészen különleges. Ugyanígy a mangán, a szulfát és egyéb összetevők jelenléte is kedvező.

Az adatokat szakemberek is látták, és maguk is elképedtek a kiváló eredményen. A szováti víz lágysága például olyan, amilyet máshol csak lágyító eljárással érnek el. Ez egyébként már puszta érintéssel is tapasztalható. A víz hőmérséklete 15,8 fokos – tájékoztatott Darázsdi Géza.

Nem véletlenül ajánlották tehát már évtizedekkel ezelőtt a kismamáknak csecsemőtáplálásra is a kút vizét. Annak idején ugyanis tábla hirdette, hogy ˝csecsemőtáplálásra kijelölt hely˝. A helyiek is szívesen fogyasztják, ahogy régen, ma is használják főzéshez is.

– A víz minőségét természetesen folyamatosan figyeljük, elvégeztetjük a szükséges vizsgálatokat. Ha bármilyen eltérés lesz a megengedett értékektől, intézkedünk – ígérte Darázsdi Géza.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2009. szeptember 02. 12:41
    „Eszi is a kefét a viz és csatornapatkány cég! mennyi bevételtől elesnek most hogfy sokan e kútból ingyenkapnak vizet és Ők nemnyujthatnak be érte víz és csatorna számlát! Sőt még az e-nonnal létrejött mutyi a "buvárszivattyús szennyvizrenbdszer" sem működik itt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összefogással spóroltak a dalos kedvű férfiak

Közösségi összefogással ˝talált új otthonra˝ a Veszkényi Férfi Dalkör. Az egykori tanítólakást újították fel a dalárda tagjai ingyen, tízmillió forintot spórolva az önkormányzatnak. Tovább olvasom