Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

Ismét fesztivál lesz a Sás utcában

Kapuvár - Kapuváron az egykori Sás, ma Táncsics utcában újra felelevenítik a valamikori nagyvásárok hangulatát. Az utca kialakulásáról, a vásári sokadalomról és a kapuvári bicskásokról mesélt lapunknak a Kapuvár egyik legrégebbi utcájában élő Nagy Jánosné.
Kirakodóvásárt rendeznek szombaton Kapuváron, az egykori Sás, ma Táncsics utcában. A múlt században, az ’50-es évek elején volt utoljára hangos az utca a vásári kikiáltóktól. Erre az időre még élénken emlékszik Nagy Jánosné. A hatvannyolc esztendős Panni néni felelevenítette évtizedes emlékeit a vásárokról a Kisalföldnek is.

Mesék a nagyanyától

– A jelenlegi Táncsics utcába még 1945-ben költöztünk vissza Sopronból, ahonnan a háború idején kibombáztak bennünket – kezdte a mesélést Panni néni. Az egykori Sás utca történetét nagyanyja elbeszéléseiből („akkor még nem volt rádió vagy újság, így szinte csüngtem szavain")tudja.

Panni néni nagyanyja még abban az időben – 1878-ban – született, amikor a vasútépítés miatt „kettévágták a mezőt" és meghúzták a mai Táncsics utca vonalát.

A Hanság lápvidékéből irtással alakított mezőn rengeteg sás, nádas terület volt, természetesnek tűnt, hogy az új utca erről kapja a nevét. Panni néni szerint még az ő gyermekkorában is voltak a szántóterületek közt nádasok, sással borított részek.

Az utca akkori tömésházait a környéken bányászott agyagból rakták össze. A jelenlegi Eszem-iszom Falatozó helyén is egy ilyen agyaggödör volt. Ezeket a gödrös részeket „Kígyósnak" hívták a bennük tanyázó mocsárlakók miatt.

Szekerek macskaköveken

A vásárteret még az első világháború után jelölték ki, ennek egy része még napjainkban is áll, de vásárokat már nem tartanak rajta. Az 1900-as évek elején tartott városrendezés keretében a Sás utca is macskakő burkolatot kapott, ami a jelenlegi útburkolat alatt a mai napig megtalálható.

– Gyermekkoromban a macskaköveken zörögtek az ökrös és lovas szekerek, amelyek az utcabéli vásárokra érkeztek – mesélte Panni néni. Többször részt is vett az akkori vásárokon, mert édesanyjának a vásártér sarkán volt egy kis trafikja.

– Egy olyan üzlethelyiséget béreltünk, amelyik tulajdonosa sajnos a fronton maradt a második világháborúban – mondta Nagy Jánosné. Elbeszélése szerint egy-egy vásár idején minden talpalatnyi helyre sátrakat állítottak fel az utca teljes hosszában, a vásártéren a marha, sertés és egyéb állatok adásvétele folyt. Ez utóbbi, korlátos helyszín közepén volt az úgynevezett cédulalátó ház, ahol a marhaleveleket és egyéb szerződéseket intézték. A korlátokkal szemben végig lacikonyhákat állítottak, ahol Panni néni gyermekként mártogatta pecsenyezsírba a kenyeret.

„Bicskás" hagyomány

– A vásárokon mézeskalácsosok, kötelesek, ruhások, csizmások és sok másféle árus pakolt ki – mesélte Panni néni. Hozzátette: a nagyvásárok még az ötvenes évek elején is megvoltak, aztán lassan elsikkadtak.
Általában heti és havi vásárokat tartottak a Sás utcában, évente hét nagyvásár is volt, melyeknek mindnek külön nevet adtak, így többek közt a trézsiai (Teréz napi), a Luca-napi, „nyakavágó" vásár és természetesen az Anna-napi vásár is. Ezek idején az utca, a város apraja-nagyja a vásár környékére járt szórakozni is. A Sás utcában az egykori kanászház mellett mulatoztak a fiatalok „citere" (citera), duda és gombos harmonika muzsikája mellett. Panni néni elbeszélése szerint az egykori kezdetleges hangszerek jobbára csak a ritmust adták meg, az utcán végig táncoló helybéliek aztán énekeltek hozzá.

– Bizony abban az időben még élt a „kapuvári bicskás" hagyomány is, egy-egy összejövetelkor megszurkálták egymást a férfiak. A Sás utcát nevezték „ósó" (alsó) szernek, a mai 85-ös főúttól északra eső területet „főső" (felső) szernek. A két terület fiataljainak vitáját többször is a kapuvári bicska döntötte el. Amelyik legény nem vitte el a mulatságba a bicskáját, annak az anyja utánavitte – mesélt a „daliás" időkről Panni néni.

Ismét az „ósó" szeren

A fiatalok egyik kedvelt kocsmája volt az utca sarkán mai napig működő, úgynevezett „Ivik" vendéglő, mely Kapuvár egyik legrégebbi kocsmájának számít. Jelenlegi üzemeltetője, Tóth István gondolta úgy, hogy a Sás, később Nádor, majd Táncsics utcai vásárok szép hagyományát felélessze. Szombaton ismét vásározóktól lesz hangos az „ósó" szer, ahol olyan régi hagyományokat elevenítenek fel, mint a mézeskalács-készítés, a korongozás, a nemezelés vagy akár a tojásdíszítés.

Turbók Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Égnek a gumik, szellőztetni sem lehet

Csorna - Csornán a kis-csornai városrészen több család foglalkozik színesfém-kereskedelemmel. Többen… Tovább olvasom