Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Ismét búcsúzik Csornától Vályi főorvos

2005 után megint elhagyja a csornai Margit Kórházat dr. Vályi Péter belgyógyász, kardiológus főorvos. A Kisalföldhöz eljuttatott nyílt leveléből az derült ki, nem volt megfelelő az együttműködés főnökével. Az igazgató szerint Vályi doktor ˝inkább a pálya széléről kiabált be˝.

A Kisalföldhöz eljuttatott nyílt levelében búcsúzik rábaközi betegeitől dr. Vályi Péter, a csornai kórház belgyógyásza, kardiológus főorvos. Az európai hírű szakember nyugdíjasként dolgozott az intézményben 2011 óta. Most a kórház vezetése megszüntette közalkalmazotti jogviszonyát. Főnöke, dr. Winiczai Zoltán úgy nyilatkozott róla, hogy Vályi doktor nem lett csapatjátékos, noha annak jelentkezett.

2011 elején a Margit Kórházban még örömmel jelentették be, hogy 2005-ös távozása után visszatért dr. Vályi Péter.

– A Margit Kórház igazgató főorvosának hívására, nyugdíj melletti közalkalmazottként tértem vissza – fogalmazott dr. Vályi Péter a szerkesztőségünknek írt levelében.

– Akkor azt ígértem, mindent megteszek, hogy a kórházban a betegellátás minél magasabb színvonalú legyen. Egy hónapon belül írásban letettem a terveket az igazgató főorvos asztalára, amelyeket azóta többször megerősítettem. Rövid időn belül a kórház visszakapta a Magyar Hypertonia Társaság Decentruma és a Magyar Atherosclerosis Társaság zsíranyagcsere-betegségek szakellátó helye címet, és ezzel a speciális betegellátás lehetőségét.

Dr. Vályi Péter március végéig dolgozik még a Margit Kórházban.
Dr. Vályi Péter március végéig dolgozik még a Margit Kórházban.

Felvetettem, hogy vállaljuk fel a szívelégtelenségben szenvedők járó- és fekvőbeteg-ellátását, a krónikus vesebetegek szív- és érrendszeri problémáinak gondozását, a különböző műtétek előtt állók belgyógyászati kivizsgálását. Az akkor még létező szülészeti osztálynak lehetőséget adva javasoltam, hogy a kórházunkban történjen a belgyógyászati betegségben szenvedő várandós kismamák kivizsgálása és kezelése.

Javasoltam, hogy a krónikus belgyógyászati osztályon vállaljuk az otthoni körülmények között nehezen beállítható belgyógyászati betegek kezelését. A magasvérnyomás-szakrendelés, a zsíranyagcsere-betegségek szakrendelésének munkájában részt véve a kórház bevételét növelő, külön beruházást nem igénylő vizsgálatokat szerettem volna végezni. Részt vettem volna a légzőszervi rehabilitációs osztályon fekvők állapotának felmérésében. Egészségbiztosítási szakorvosként az országban egyedülálló egészségközpontú betegellátási programot kezdeményeztem" – fogalmazott.

Dr. Vályi Péter leírja: kérte az igazgatót, hogy szakmai terveikkel keressék meg a megyei kormányhivatalt, s a kórház felügyeleti szerveit. Vályi főorvos állítja: főnökétől semmiféle támogatást nem kapott a szakmai elképzelések megvalósítására. A kardiológus március végéig dolgozik még a Margit Kórházban.

Dr. Winiczai Zoltán igazgató főorvos is megismerte a dr. Vályi Péter által leírtakat. Érdeklődésünkre úgy reagált, annak idején szívesen fogadta Vályi doktort, aki felajánlotta, hogy segítené a kórház működését.

– Mindent megtettem azért, hogy jól érezze magát az intézményben és munkájában megtalálja a lehetőségeket. A főorvos úr csapattagnak jelentkezett, és nagyon sajnálom, hogy végül is inkább a pálya széléről kiabált be. A felsorolt javaslatok egyikét sem próbálta meg a szakmai elképzeléseinek leírásával segíteni úgy, hogy azokat továbbíthattam volna kapacitásbővítés iránti kérelem formájában a szakhatóságoknak – fogalmazott dr. Winiczai Zoltán.

Olvasóink írták

 • 8. kultura 2013. március 16. 20:17
  „úgy legyen”
 • 7. kiber99 2013. március 16. 14:47
  „Tisztelt Kultura! Nem ismerem a kórház viszonyait részletesen. Annyit tudok, hogy a főorvos a pert 2005-ben megnyerte, a bíróság jogtalannak ítélte a vele történteket. Akkor nem érvényesítette a helyreállított jogait. 2007-ben nem szüntették meg a kórházban a manuális osztályokat, a kórház aktív betegellátása megmenekült. Elő kell venni a 2011. évi Kisalföld-eket, a manuális osztályok megszüntetését a jelenlegi igazgató kezdeményezte (az osztályokat nem lehetett gazdaságosan működtetni), amire azután "fent"-ről áldásukat adták. A Kisalföld 2012. novemberi híradása szerint a jelenlegi kórházigazgató pályázata, egyetlen pályázóként, sikertelen volt, új pályázatot fognak kiírni. Nem az egészségügyben, de a közszférában dolgozva tudom, hogy ez azt jelenti, a kórházigazgató is elérte az öregségi nyugdíjkorhatárt, de egyelőre nincs jelentkező, ezért megbízottként vezeti a kórházat. Én azt kívánom a kórházigazgatónak, elismert szakemberként még hosszú ideig dolgozhasson a kórház javára, akár nyugdíjasként is.”
 • 6. kultura 2013. március 16. 12:55
  „4. Elnézést kimaradt.A szakmai koncepció megvolt a manuális osztályok bezárása után: légzés-rehabilitációs osztály adott volt az orvosi gárda a felkészült szakszemélyzet,a /meg is valósult /az agyvérzés utáni rehabilitáció amiben aktívan részt vállal a kardiológia-belgyógyászati osztály./ez is/”
 • 5. kultura 2013. március 16. 12:45
  „4.Nem akartam leírni..perben állt a kórházzal.Először az.E. minisztériumba dolgozott.Ő az aktív betegellátást a manuális osztályok megszüntetésében látta.Megtörtént.A terveit elhitték,és kérem olvassa el Winiczai igazgató úr nyilatkozatát/utolsó bekezdés/, hiányzott a kidolgozott koncepció.
  Az igazgató úrnak mivel a kórház nem a város tulajdona úgy gondolom nincs elszámolási kötelezettsége mint ahogy a Város sem avatkozhat a kórház belügyeibe.Természetesen alapvető ellátásokat a városnak biztosítani kell./körzeti orvos,fogászat ,stb,tehát alapellátást/Fentről döntik el hogy az adott kis-kórház mit csinálhat.Az osztályok bejáratánál ki van írva györi-pamok ilyen olyan kihelyezett osztálya.Miről is beszélünk?
  Elérte a nyugdíjkorhatárt szép nyugdíjas éveket kívánok.”
 • 4. kiber99 2013. március 15. 23:17
  „Tisztelt Kultura! Vettem a fáradtságot, megnéztem, milyen hírek jelentek meg azóta, hogy a főorvos visszajött. Visszaérkezésekor a főorvos a Kisalföldnek elmondta, az Egészségügyi Minisztériumban, majd egy országos intézetben dolgozott. 2007-ben, amikor a csornai kórházban meg akarták szüntetni az aktív betegellátást, a főorvos volt egyike azoknak, akik kiálltak a kórházért. Visszatérése után, 2011. februárban a kórházról szóló önkormányzati nyílt napon a főorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy a kórháznak kész szakmai tervekkel kell várnia a várható változásokat. Ezt akkor nem hitték el neki! A következő nyílt önkormányzai ülésen elmondta, hogyan kellene a kórházi osztályoknak közösen dolgoznia a betegellátás javításáért. 2012-ben nyáron a kórházi ünnepségen, ahol a polgármester a kórháztól tulajdonosként búcsúzott, a főorvos az ünnepi beszédében ismertette azt az országban együdüllálló egészségprogramot, ami kórház számára a jövőt is jelentheti. Külön elmondta, hogy nincs szükség beruházásra, csak a fennálló lehetőségek jobb kihasználására. Egy kórházban, mint bármely más közintézményben, jogszabályok határozzák meg az előzetes testületi döntések szükségességét, ezért nem is lehetnek személyes "álmok és vágyak". Csak remélni tudom, hogy a csornai kórházban az igazgató úr is rendszeresen kikéri a testületi véleményt.”
 • 3. kultura 2013. március 14. 21:51
  „Már mindenki elfelejtette hogy ment el a főorvos úr és hova? Nem volt olyan régen.Én azon csodálkozom hogy mert visszajönni.
  Winiczai igazgató úr úri-ember volt,nem tálalt ki,és akkor beszélhetnénk arról hogy ott csak veszekedés van összefogás helyett.
  A kórházi munka csapatmunka,álmokat és egyéni vágyakat eddig sem lehetett megvalósítani,főleg ha aki a pénzt adja az nem lát benne fantáziát.Kipróbálatlan álmok és vágyak ,amik csak elképzelések voltak.Úgy ám a legkönnyebb hogy sírok -rívok de kész anyagot nem teszek le az asztalra.Szép nyugdíjas éveket kívánjunk neki.”
 • 2. Gyöngyi60 2013. március 14. 10:41
  „Csornán mindenhol csak veszekedés van, nem összefogás.”
 • 1. kiber99 2013. március 14. 08:19
  „Nem értem az igazgató megjegyzését. A cikk elején az szerepel, hogy a főorvos írásban letette a terveit az igazgató főorvos asztalára. Ezeket elolvasta az igazgató? Utána mi történt? Hogyan lehet egy kórházban a pálya széléről bekiabálni, nem csapattagként dolgozni? Ha így lett volna, a főorvos megkerülte volna az igazgatót, kapcsolatait felhasználva megvalósította volna terveit. A belgyógyászati ellátás mostani helyzete a csornai kórházban azt támasztja alá, hogy az igazgató nem tett meg mindent a tervek megvalósításáért.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szanyi polgármester az agrárkamara élén

Németh Gergely, Szany polgármestere lesz a megyei agrárkamara elnöke. Tovább olvasom