Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Ismerkedés a francia tejiparral

A csermajori tejipari szakiskola egy franciaországi, hasonló profilú intézménnyel tart fenn testvérkapcsolatot. Idén nyáron húsz magyar diák vehetett részt azon az egy hónapos gyakorlaton, melyet a külföldi iskola szervezett számukra.
Készül a sajt (illusztráció)
A csermajori Ujhelyi Imre Tejipari Középiskola nyolc éve tart fenn kapcsolatot a franciaországi St.-Lo-There városában működő hasonló jellegű oktatási intézménnyel. Az együttműködés keretében nemrégiben
a magyar diákok nyári gyakorlatra utazhattak Franciaországba, ahol családi farmergazdaságoknál töltöttek egy hónapot. Az utazás részleteiről Bernád Csaba tanár beszélt a Kisalföldnek.
– Tavaly tavasszal testvériskolánkkal közösen pályáztunk a budapesti Leonardo-irodához a nyári gyakorlat támogatására. Miután kiderült, hogy nyertünk, ősztől nekiláttunk a diákok felkészítésének. Fontosnak tartottuk a nyelvoktatást, és Franciaország kultúrájával, földrajzával, történelmével is megismertettük őket – beszélt az utazás előzményeiről Bernád Csaba.

Camembert, túró, fagylalt

Június végén aztán húsz csermajori tanuló indult útnak, hogy megismerkedjenek a francia tejfeldolgozó iparral. Vendéglátóik két sajtüzembe is elvitték őket. St. Cecile-ben egy modern, jól felszerelt camembert-gyárban jártak, a másik üzemben pedig a hagyományos, kézi sajtkészítést mutatták be. A szakmai gyakorlat részeként a partneriskola tanüzemében dolgoztak a magyar diákok. Camembert-t, friss túrót, fagylaltot készítettek.
Július elején kezdődött az igazi munka a diákoknak, amikor is farmokra, gazdaságokhoz kerültek és a vendéglátó családokkal együtt dolgoztak. A kinti gazdaságok érdekessége, hogy a megtermelt tejet fel is dolgozzák, és saját készítményeiket értékesítik.

A gazda szétteríti áruját

– Más munkakultúrával ismerkedhettek meg, más felépítésű gazdaságokkal. Egy-egy gazda átlagosan száz hektáron gazdálkodik, száz tehenet tart és nagyon kevés alkalmazottat foglalkoztat. Érdekes lehetett számukra az is, hogy a tejet házilag hogyan dolgozzák fel, és nyomon követhették a termékek útját egészen az üzletekig, hiszen odakint a gazda maga teríti szét áruját – mondta befejezésül Bernád Csaba.
A munka mellett persze jutott idő kirándulásra is, így megnézték a nyugati világ tizenkét legnagyobb csodája között emlegetett apátságot, mely a tengerben, egy sziklára épült. Fürödtek az óceánban is és Alsó-Normandia északi részén túráztak. Ezenkívül a francia fővárossal is megismerkedtek.

Korábban:

Költözködik a tejüzem (2002-03-07) >>
Szabályozni kell a tejpiacot (2002-08-01) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erdélyi mesterek Vásárosfalun

Egy éve ápol testvéri kapcsolatot Vásárosfalu az erdélyi Székelyvaja községgel. Ennek köszönhetően… Tovább olvasom