Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Iskolaszövetség alakult a Dél-Rábaközben

Beleden tartották nemrégiben az „Iskolahálózatok a nyugat-dunántúli régióban” elnevezésű program zárókonferenciáját, melyre Zala megyei szakembereket is meghívtak. Ezúttal iskolaszövetséget alakítottak.
A konferencia házigazdája, Tompáné Balogh Mária elmondta: az iskolahálózatok kiépítésének és fejlesztésének programja két éve kezdődött. A folyamatot a Dél-rábaközi Kistérségi Társulás indította el. A nagyközség polgármestere, Tompáné Balogh Mária szerint – aki több mint húszéves pedagógusi gyakorlattal is bír – a községi kisiskoláknak csak valamilyen hálózati formában van esélye a napjainkban elvárható színvonalú oktatásra.

A mostani zárótanácskozáson az érdekelt polgármestereken és igazgatókon kívül megjelent és előadást tartott Győrffy Gábor, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség vezetője, valamint Lars Alro Olesen, a programban részt vevő tanácsadó cég képviselője is. A Dániából érkezett vendég az iskolák együttműködésének európai tapasztalatait osztotta meg a vendégekkel.

Molnár Lajos, az Oktatási Minisztérium főosztályvezető-helyettese a tanácskozáson elmondta: a kistérségi kezdeményezések közül két témát helyeznek előtérbe, egyik az alacsony hatásfokú iskolák, másik a szociális ellátás kérdésköre. Beled polgármestere hangsúlyozta: ezzel nem ért véget a kezdeményezés, hiszen létrehozták az iskolaszövetséget. Ennek bejegyzése folyamatban van, és már támogatásra is pályáznak. Az új szövetségben szeretnék kamatoztatni az eddig megszerzett tapasztalatokat.

Tompáné Balogh Mária véleménye szerint az alacsony létszámmal működő iskoláknak korántsem akkora a megtartóereje, mint azt a közvélekedés tartja. A kis intézmények, a fogyatkozó gyermeklétszám miatt is egyre nagyobb ráfordítást igényelnek az önkormányzatoktól és hozadékuk nem mindig felel meg az elvárásoknak. Persze az iskolákat sehol sem kell megszüntetni, közösségformáló erőként létezhetnek továbbra is. Működési feltételeik javításához tud majd segítséget nyújtani az újonnan alapított iskolaszövetség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Belső tartás és felelősségtudat

Csornán a március 15-i ünnepségek hagyományos helyszínén, a Petőfi- szobornál emlékeztek meg az… Tovább olvasom