Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Iskolapadban a rábaközi gazdák

A téli hónapokban „ezüst-” és „aranykalászos” képzéseken gyarapítják tudásukat a gazdák a csornai Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakközépiskolában. A gazdák egykoron büszkén viselték az ezüst- és aranykalászos tanfolyam elvégzését igazoló jelvényüket, hisz a megszerzett tudás egyfajta rangot jelentett.
Dr. Kristóf János
A gazdák egykoron büszkén viselték az ezüst- és aranykalászos tanfolyam elvégzését igazoló jelvényüket, hisz a megszerzett tudás egyfajta rangot jelentett. A csornai Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakközépiskolában – melynek jogelődjénél az 1930-as évek végétől létezett e képzési forma – az elmúlt év őszén a régivel azonos elnevezéssel, de a mai igényeknek és elvárásoknak megfelelő tartalommal felelevenítették a hagyományt. Ezüst- és aranykalászos gazda, valamint mezőgazdasági vállalkozó tanfolyamot szerveztek.
– Régi tervünk, hogy a nappali képzés mellett a felnőttoktatást is erősítsük iskolánkban – tudatta dr. Kristóf János igazgató.
– A tavaly novemberben elkezdett oktatást hosszú előkészítő munka előzte meg, s programunkat az igényeknek megfelelően állítottuk össze. A jelentkezők azt kérték, hogy a tanfolyam rövid legyen, télen szervezzük és adjon szakmai végzettséget. Térségünkben ugyanis több olyan mezőgazdasági vállalkozó dolgozik, aki nem rendelkezik megfelelő szakmai végzettséggel, ezért többféle agrártámogatásról is lemarad. Tehát elsősorban a részükre állítottuk össze a képzési ajánlatunkat az ezüst- és aranykalászos kurzusra, továbbá a mezőgazdasági vállalkozói képzésre. Fontos tudnivaló, hogy ezek a tanfolyamok egymásra épülnek, mindegyiket vizsga zárja le és a hallgatók bizonyítványt kapnak.

Finn, osztrák segítséggel

Dr. Kristóf János elmondta, hogy az alapfokú ismereteket nyújtó ezüstkalászos gazdatanfolyam negyven fővel, heti kétnapos konzultációval tavaly november 22-én kezdődött. A vizsgák január első napjaiban zajlottak. Január 6-án kezdődött az előzőre épülő aranykalászos képzés, harminckilenc fővel, heti három napon. A vizsga február közepén lesz. Az említett két tanfolyamon a növénytermesztés, az állattenyésztés, a kertészet, a műszaki ismeretek a fő vizsgatárgyak, de az aranykalászos tanfolyamon informatikát is oktatnak. Ezután következik és áprilisban ér véget a mezőgazdasági vállalkozói képzés heti négynapos elfoglaltsággal, ahol számviteli, jogi, vezetési, gazdálkodási, kereskedelmi, marketingismereteket sajátíthatnak el a résztvevők.
Az igazgató szerint a tanfolyam szervezésében és az oktatásban nagy segítséget jelentett a finn és osztrák iskolákkal kialakított kapcsolat, hisz a közös projektnek éppen az a célja, hogy erősítsék a felnőttképzést, a vidékfejlesztés egyik eszközét.
Néhány, az iskolapadba újra beülő gazdától is véleményt kértünk a tanfolyammal és az EU-csatlakozással kapcsolatban.

Tanulni élethosszig

Molnár Ferenc, Egyed: – Búzát és kukoricát termesztek, s mivel adódott ez a lehetőség, úgy gondoltam, kihasználom. Valóban számos újdonságot hallottunk. Részt vettem az ezüstkalászos tanfolyamon, most az aranykalászos van folyamatban, de maradok a vállalkozóin is, hisz a tavaszi munkák kezdetéig az is véget ér. Különben is az a tendencia manapság, hogy az élet végéig tanulni kell. Úgy hírlik, a mezőgazdaság számára nem lesz éppen kedvező a csatlakozást követő kezdeti időszak, kevesebb támogatást kapunk, mint a bent lévők. Sajnos sok még a bizonytalanság ezen a téren.
Pozsgai Istvánné, Szárföld: – Baromfi- és sertéstenyésztéssel, valamint növénytermesztéssel foglalkozunk. Mivel ruhaipari technikus végzettséggel rendelkezem – ami eléggé eltér a mezőgazdaságtól –, ezért úgy gondoltam, szükség lesz a szakmai ismeretekre, így hát jó ötletnek tartom ezt a kezdeményezést. A tanárok mindent megtesznek, hogy minél több ismerethez jussunk.
Horváth Ernő, Rábapordány: – A sertéstenyésztés és a növénytermesztés adja a munkám zömét, a földem nem éppen sok. Gépszerelő a szakmám és azért jöttem erre a tanfolyamra, hogy mezőgazdasági végzettséget szerezzek. Eddigi tapasztalataim alapján azt mondhatom, hogy megérte jelentkezni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zene és lelkiség Gartán

A kapuvári Szent Ferenc-templomban a Gartai Népfőiskola hagyományos hangversenyét a szervezők a… Tovább olvasom