Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 30°C Még több cikk.

Iskolamentő gyermekvándorlás

Bágyogszovát - Tápszentmiklós példáján fölbuzdulva Bágyogszováton két – egy győri és egy tatabányai – többgyermekes család beköltözésével, elhárult a megszűnés veszélye az általános iskola „feje fölül". A jövőben újabb gyermekes családokat is szívesen fogadnak.
Nehéz idők járnak manapság a falvak iskoláira, köztük a bágyogszovátira is. Hiába az igényeknek és előírásoknak megfelelő felszereltség, a jól képzett pedagógusközösség, ha kevés a gyerek, könnyen megpecsételődhet az intézmény sorsa. Ez a veszély leselkedett a bágyogszováti József Attila Általános Iskolára is, ám a falu vezetői (egyetértésben a szülőkkel) igyekeztek mindent megtenni annak érdekében, hogy önálló maradjon az 1980-as években épült, kellemes környezetben működő tanoda.

- Sajnos, miként más településeken az elmúlt időszakban nálunk is az iskola további működése volt a fő téma - mondta Takács Csaba polgármester. - Szerettük volna bővíteni a Bodonhellyel és Kisbabottal korábban létrehozott iskolafenntartó társulást, ám ez nem valósult meg, mivel a rábapordányiak más megoldást választottak. Az iskolánknak százharminc tanulója van és ezen létszám mellett a fenntartó önkormányzatoknak 15 millió forintot kell a normatíván felül az intézményre költeni. Ez az összeg csökkenthető a kistérségi kiegészítő támogatással, ha megfelelünk a létszám előirásoknak. Erre két lehetőség kínálkozott. Az egyik, hogy tagintézményként csatlakozunk egy másik iskolához, a másik, hogy azokban az osztályokban, ahol kevesebb a gyerek, biztosítjuk az előírt létszámot. Mi ez utóbbit választottuk és felvettük a kapcsolatot Tápszentmiklós polgármesterével Kovács Józseffel, aki rendkívül segítőkész volt. Ismert, hogy ők is hasonló gondokkal küzdöttek és megtalálták a megfelelő megoldást. Ezt követően nekünk sikerült két többgyermekes családot - egyet Győrből, egyet Tatabányáról - a faluba telepíteni. Így a szeptemberben kezdő tanévben kilenccel több, tehát százharminckilenc gyerek lesz az iskolában, s így jogosultak leszünk a kistérségi kiegészítő támogatásra.

Takács Csaba szerint közös érdek, hogy a falu új lakói jól érezzék magukat. Az egyik család önkormányzati szolgálati lakásba költözött a másik az önkormányzat által bérelt családi házban lakik. Ám ha a jövőben üresedik önkormányzati lakás, azt csak ilyen nagycsaládosok kapják meg, ugyanis az akció folytatódik és arra is számítanak, hogy lesznek más betelepülők is.

- Ennyi tanulót számláló iskoláról nem lehet egykönnyen lemondani - jelentette ki a polgármester, aki úgy vélte, hogy figyelemmel az óvodai létszámra és nem számítva a beköltözéseket valószinűleg állandósulni fog a száznegyven körüli létszám az iskolában.

Takács Csaba egy másik helyi intézmény kapcsán elmondta: szeretnék, ha az önkormányzat által fenntartott időskorúak gondozóházát a kistérségi társulás átvenné működtetésre, mert íly módon jóval magasabb lenne a finanszírozás.

Így keződött
Tápszentmiklós polgármestere, Kovács József - tőlük indult a kezdeményezés - érdeklődésünkre elmondta, hogy az ország különböző részeiről kérnek tőlük tanácsot az önkormányzatok telefonon, levélben, de arra is volt példa, hogy 250 kilométerről személyesen keresték fel. Tapasztalataikat szívesen átadják és segítenek a hozzájuk fordulóknak. Így tettek többek között Bágyogszovát esetében is és remélik, hogy minél több család otthonra talál. Kovács József hozzátette: eddig huszonegy gyerek érkezett Tápszentmiklósra és keresik a megoldást további családok befogadására. Szeptemberben például egy nyolc lakásos társasház építését kezdik meg, amelybe jövőre telepítenek családokat.


Haszonits József

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csendrendelet ellhalasztva

Kapuvár - A szerdai rendkívüli ülésen a kapuvári képviselő-testület módosította az idei… Tovább olvasom