Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 15°C | 23°C Még több cikk.

Iskolák: községi támogatásra utalva

Mihályi–Szárföld - Kisebb fejlesztésekről számoltak be a Rábaköz kistelepüléseinek vezetői.


Szárföldön változatlan gyermeklétszám mellett idén nem terveznek nagyobb fejlesztéseket a helyi iskolában. Mihályiban rövid távon növekvő létszámmal számolnak, a több mint százmilliós felújítást apró lépésekben végeznék.

– Mihályi 260 milliós költségvetéséből mintegy 85 milliót ˝visz el˝ a helyi iskola, melynek társult településeinek – Cirák (egy éve), Vadosfa és Kisfalud – önkormányzatai a diákok étkeztetéséhez járul hozzá – mondta Pap Lajosné polgármester. Az állami normatíva csak az intézmény finanszírozásának nyolcvan százalékát fedezi, a többit a település pótolja ki. Az iskolába jelenleg 178 tanuló jár, valamivel több, mint tavaly. A beiratkozott elsősök száma huszonhárom, szemben a tavalyi tizenhéttel, ám a település vezetője szerint a növekedés rövid távon csalóka, a tendencia talán a betelepülő fiatalok révén maradhat növekvő.

Srágli Dezsőné intézményvezető elöljáróban kijelentette, tavaly épp a társult települések tanulóinak utaztatása okozott gondot, ami azonban az új közösségi busz beállításával idén megoldódni látszik. – Tavaly béreltünk egy járatot, ami a délutáni foglalkozásokon való megjelenést már nem tette lehetővé a diákoknak, az új busz azonban rugalmasabban hordja a tanulókat – mondta Srágliné. Hozzátette, a gyerekeknek fontosak a délutáni foglalkozások, amelyeken táncolnak és sportolnak is a diákok. Ez utóbbiról szólva kijelentette, idén második évben indították el az iskolában a sporttagozatot, ahol délelőttönként heti öt órában és délutánonként is a mozgásé a főszerep.

Mihályi: Rövid távon növekvő létszám, hosszabb távon a betelepülőkön múlik az iskola sorsa.
Mihályi: Rövid távon növekvő létszám, hosszabb távon a betelepülőkön múlik az iskola sorsa.

Srágli Dezsőné elmondta, pályáznak az épület felújítására, ám a tervezett 180 millió forintot nem valószínű, hogy egy összegben megnyernék, így az évente 20–25 milliós felújításokkal is megelégednének. Sürgős lenne az épület vízrendszerének teljes felújítása. Mihályi polgármestere kijelentette, mind a helybéliek, mind a képviselő-testület kiveszi a részét az iskola szépítéséből.

Szárföld 2007. augusztus eleje óta a Kapuvári Térségi Általános Iskola (KTI) tagiskolája. A tavalyi és az idei tanévben is tizennyolc fős létszámmal kezdték meg a tanévet. A normatívákat a KTI hívja le, a szárföldi önkormányzat az esetlegesen hiányzó pedagógusbéreket egészíti ki. Egyéb költségeik a szárföldi alsó tagozat működésével kapcsolatban vannak. Idén másfél millióval egészítik ki a normatívát Kapuvárnak, a helyi fenntartásra pedig 2,8 milliót fizetnek.

– A legnagyobb problémánk a gyermeklétszám alakulása, jelenleg öt olyan helybéli gyermek van, aki más iskola alsósa. Szárföldön maradásuk kétmillió forinttal csökkentené az intézmény költségeit – mondta Horváth Ferenc polgármester. Hozzátette, szakmai szempontból nem, csak finanszírozási szempontból lát nehézséget. A fejlesztésekről elmondta, tavaly sikerült az iskola épületének fűtéskorszerűsítése két kondenzációs gázkazán beállításával.

– Idén is próbálkoztunk a tagiskoláknak kiírt pályázaton homlokzatszigetelés és világításkorszerűsítéssel, de sajnos nem nyertünk – mondta Horváth Ferenc. Hangsúlyozta, Szárföldön gyakorlatilag a szülőkön múlik minden: ha nem vinnék el az alsósokat, nagyban segítenék a helyi intézmény zavartalan működését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Válságban örökzöldet vásárol a magyar

Harminc évvel ezelőtt Kiss Ernő szili tanító gondolt egy nagyot: kiskertjébe az uborka és krumpli helyett fákat ültetett. Tovább olvasom