Kisalföld logö

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 13°C | 21°C

Iskolák, kórházak és mindenféle gonosztevők

Kapuvár kistérség - Kapuváron és térségében az intézmények voltak a főszereplői az elmúlt évnek. A Lumniczer-kórház és a Vocational Academy (VA) szinte egész évben témát adtak lapunknak. Csökkent a bűnözés, ám nőtt az ellátásra szoruló gyermekek száma. Kapuváron volt dupla lakodalom és megmutatták magukat az Esterházy-huszárok is.
Kapuvár és a kistérség elmúlt esztendejét tekintve érvényesnek tűnik az a közmondás, miszerint nincs új a nap alatt: 2008-ban ismét az intézmények vitték a főszerepet.


Betegek nélkül az év kórháza

Januárban a kapuvári rendőrség létszámának bővüléséről írtunk, immáron száz rendőr vigyáz a térség nyugalmára. Különböző források szerint ez a létszám pár év alatt húsz százalékkal csökkenhet a nyugdíjazások és a fluktuáció miatt. Ugyanekkor megrongálták a Fő téri betlehemet és mindenki legnagyobb meglepetésére az aktív ellátással nem rendelkező Lumniczer-kórház elnyerte az „Év kórháza" címet. Beledben megkezdődött a várossá válási pályázat előkészítése, ami – azóta kiderült – eredménytelen lett. A rendőrök itt is dolgoztak, elfogták a répcelaki sajtgyár tolvaját, aki információink szerint szinte az egész Dél-Rábaközt ellátta kemény sajttal. Vitnyéden a VA határozta meg a közéletet, míg Kisfaludon egy osztrák száz munkahelyet ígért. A rendőrök Himodon megmentettek egy asszonyt, Edvén pedig ellopták a képviselők vagyonnyilatkozatait.

Május: Új játékokat kapott az enesei óvoda.
Május: Új játékokat kapott az enesei óvoda.

Februárban a kapuvári ápolási otthon üzemeltetője felmondott a városházának, Beleden pedig a buszforduló áthelyezését tárgyalták (azóta is tart vita). Cirákon kitiltották a Kisalföld újságíróját a nyilvános testületi ülésről (itt is a VA miatt), Szárföldön pedig otthonában fogtak el egy körözött fiatalt.

Nagykövetek látogatásával kezdődött Kapuváron a március, aztán a követjárás folytatódott is. Csökkenő bűncselekményekről és szakemberhiányról számoltunk be. A városháza egymilliárdos kötvényt bocsátott ki. Vitnyéden felmondtak a VA óvónői, egyiküknek éppen az év végén ítélt meg a bíróság több mint hárommillió forintot. Rábakecölön is vitára adott okot a VA és ugyanitt duplájára emelték a letelepedési segélyt.

Iskolaigazgató-választások tartották lázban áprilisban Beled és Kapuvár közvéleményét. A kistérség polgármesterei a VA-s iskolák jövőjét tárgyalták a megyei főjegyzővel, miközben a VA-közeli ciráki varroda elküldte alkalmazottait. A szintén VA által üzemeltetett osli általános iskolából a felsősöket Kapuvárra vitték át szüleik. Egy fiatalember pedig megrongálta a vásárosfalui temető sírjait.

Májusban felavatták Kapuváron a Fő téri új plébániát. Avattak egyet később Gartán is a médiumok teljes kizárásával, köszönhetően a Kisalföld Online „kedves" hozzászólóinak. Majd az új óvodavezető kinevezése borzolta – rövid ideig – a kedélyeket a városban.

Július: Kapuvári lovasnap és tökös búcsú Hanság Expo nélkül.
Július: Kapuvári lovasnap és tökös búcsú Hanság Expo nélkül.

Fesztiválok ideje

A június megegyezést hozott a vitnyédi és a kapuvári önkormányzatok közt az általános iskolák közös üzemeltetéséről. A hónapban kiderült, egyre több a kiskorú szabálysértő a városban. Sajnos a Kapuváron első alkalommal megrendezett punkfesztivál egy vasúti halálesettel kezdődött. A zenés rendezvény kezdeti lakossági félelmei a pár napos megmozdulás végére eloszlottak.

A júliusi esőzések ismét kisebb árvizet okoztak a gartai városrész központjában, valamint kiderült, ismét keresett árucikk lett az Osliban készített csuhépapucs. Erre a hónapra is esett egy fesztiválos haláleset, fővárosi fiatalok haltak meg Szárföldnél egy közúti karambolban. Épp a VOLT Fesztiválra siettek. A höveji polgármester kijelentette: háromszázötvenmilliós turisztikai elképzelésekkel indulnak neki az ősznek.

Az augusztus az egyre inkább hagyománnyá váló Sás utcai fesztivállal kezdődött, amikor is Esterházy-huszárok lovagoltak a város főutcáján a jelen lévő Esterházy herceg legnagyobb örömére. Hallatta hangját a Lumniczer-kórház: azóta is ismeretlenek szórólapon álltak ki a jelenlegi igazgató mellett. Az ügyből rendőrségi feljelentés lett. A vásárosfalui Vé Fesztivál idén is megmozgatott pár ezer fiatalt, mint ahogy a babóti, levélben kapott fehér por is megmozgatta a rendőröket és a katasztrófavédelem vegyvédelmi csoportját. Rábakecölben mesterségek napját tartottak Bábi néni – napjainkra egyre forgalmasabb – kincsesházában.

A szeptember szinte eseménytelen volt Kapuváron, a közélet csak a sokadik kórház-igazgatói pályázat részletein merenghetett. Nem így a höveji gazdák, akik a növekvő vadkárok miatt már a hatóságokhoz fordultak. A gyórói, üres iskolaépületben könyvtárat és később orvosi rendelőt alakítanak ki. A polgármester szerint az 1929-es épület felhúzásakor Klebelsberg Kunó nem ilyen funkciót képzelt a hasonló épületeknek. Elképzelésekből Mihályiban sem volt hiány, a régészek feltárták a kastély teljes területét, ám további hasznosítására várni kell a felújítási munkák befejezéséig. Szeptemberre Cirákon is kiderült, a helyi iskolából és óvodából kivonuló VA csak tartozásokat és üres épületet hagyott hátra. Vitnyéden ismét volt sajtünnep és sajtlovagot is avattak.

Augusztus: Fehér port küldtek egy babóti fodrásznak.
Augusztus: Fehér port küldtek egy babóti fodrásznak.

Dupla lakodalom és Wass-szobor

Október a megvalósítható álmok jegyében telt Kapuváron, hajrájába érkezett a másfél milliárdos egészségügyi fejlesztés pályázata, valamint ötvenmillió forintot nyert a városháza a két – gartai és házhelyi – alközpont csinosítására. Az őszre kiderült, az önkormányzat által kinevezett biztos lenullázta a kórház hiányát. Október végén pár száz vendéggel megtartották a Rábaköz idei egyetlen dupla lakodalmát. Vélhetően a két család gyermekvállalása majd növeli a helybéli ovisok számát, melyek csökkenéséről sajnos a beledi óvónők is panaszkodtak. Gyóró és Dénesfa közös óvodát működtet.

November ismét hozott egy érvénytelen igazgatói pályázatot a kapuvári kórházban, mindemellett indiai táncosok léptek fel a Rábaközi Művelődési Központban. A vandálok sem tétlenkedtek, több mint harminc ablaktábla bánta a felszedett térköveket a Széchenyiiskolában. Tettesek azóta sincsenek. A hónap nemcsak a kőhajigálókról volt hírhedt, hanem a Fő téri sodrófás verekedőről is, aki a távolsági buszon próbálta a rokonsági kötelékeit erősíteni. Az év utolsó előtti hónapjában kiderült, a Kapuvárra beérkező, napi tízezer autó egyharmada gyorshajtónak minősül. Beleden új munkahelyek létesülnek, viszont a szociális központ egyre több gyermeket kénytelen ellátni.

Február: Hagyományos disznóölés Vásárosfaluban.
Február: Hagyományos disznóölés Vásárosfaluban.

Decemberben pont került a kapuvári kórház és járóbeteg-központ fejlesztési pályázataira, ám kiszervezték a kistérség háziorvosi ügyeletét. Wass Albert szobrának avatása borzolta a politikai légkört a városban és a cégvezetők megnyugtatták a közvéleményt: egyelőre nem kell elbocsátási hullámtól tartani. Felköszöntötték a helyi kórház egynapos sebészetének ezredik betegét, és anya a fiával rabolta ki nemkívánatos vendégét. A Kapuvári Hús Zrt. háromszázötvenmillióból visszahozza a város egyik védjegyének számító bacon gyártását. Sajnos az év utolsó napjaira egy mihályi késelés és egy botrányos rábakecöli televíziós ügy is jutott.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabadabb az építkezés

Győrsövényház - A ravatalozó felújításának megkezdése, az önhiki-támogatás megszerzése, az… Tovább olvasom