Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Iskolaigazgatót keresnek Kapuvárra és Beledre is

Kapuvár–Beled - Kapuváron és Beleden is igazgatóváltás lesz két iskola élén. Fábián Imre a Berg-szakiskolát, Hantó Szabolcs pedig a beledi ÁMK vezetői székét hagyja el nyugdíjba vonulása okán.
Két rábaközi intézményben is igazgatóváltásra készülnek. Kapuvár képviselő-testülete pályázatot ír ki a Berg-szakiskola igazgatói állása betöltésére. Beledben Hantó Szabolcs utódját keresik.

– A pedagóguspályát 1969-ben, már a jelenlegi Berg Gusztáv Szakiskolában kezdtem – mesélt Fábián Imre, a leköszönő igazgató. Először beosztott pedagógusként, majd pályaválasztási tanácsadóként, hamarosan munkaközösség-vezetőként dolgozott. A fiatal tanár munkáját 1978-ban a szakminiszter kitüntetéssel jutalmazta, 1988-ban kiváló munkáért érdemérmet kapott. 1988-tól 1994-ig az intézmény pedagógus-szakszervezetének titkára volt. 1994-ben megbízott igazgatónak választották egy évre, nem sokkal később öt évre ki is nevezték az iskola élére.

Fábián Imre
Fábián Imre
– Meglehetősen kényes időpontban kerültem a szakiskola élére, hiszen a rendszerváltást követően tengernyi gond tornyosult és tornyosul azóta is a szakoktatásban – fogalmazott. – Több régi szakma oktatása megszűnt Kapuváron és sok képzési profilt vezettek be az utóbbi években, hiszen a munkaerőpiac kihívásainak nap mint nap meg kell felelni. Sajnos megkezdődött a tanulólétszám csökkenése is.

– Ám nemcsak az elvárások nagyok, de a körülmények sem segítenek abban, hogy a környék cégeit és vállalkozásait ki tudjuk szolgálni szakképzett munkaerővel – hangsúlyozta. – Személyes kudarcomnak is felfoghatom a képzett munkaerő ilyen mérvű, környékbeli hiányát, ám mind a cégekkel, mind a munkaügyi központtal kiépítettük a kapcsolatot ennek kezelésére.

– Igazuk van azoknak, akik azt mondják, hogy egy-egy intézmény élén néha változtatni kell, hiszen olyan helyzetben van az oktatás, amibe belefárad egy vezető – mondta Fábián Imre. Véleménye szerint az új vezetőnek új irányt is kell szabnia az iskolának, nemcsak a szakképzés fejlesztésében, de a térségi képzés kialakításában is.

– Szeptembertől sem szakadok el teljesen a szakképzéstől, hiszen részt veszek a területi integrált szakképzési rendszer kialakításában – beszélt rövid távú terveiről a leköszönő igazgató.

Hantó Szabolcs
Hantó Szabolcs
Hantó Szabolcs, a beledi Általános Művelődési Központ (ÁMK) igazgatója 1968-ban kezdte pedagógusi pályáját Mihályiban.

– Akkor olyan nagy volt a pedagógushiány, hogy már harmadéves főiskolásként kihelyeztek tanítani – mondta az igazgató. 1969 őszén fél évre behívták katonának. Később a beledi iskolába került, ahol a kezdetektől osztályfőnökként, majd munkaközösség-vezetőként tevékenykedett, 1977-től tíz évig az igazgatóhelyettesi posztot töltötte be. 1987-től a beledi iskola igazgatója, 5 éve pedig, megalakulása óta az iskolát is magába foglaló ÁMK vezetője.

– Úgy vélem, intézményvezetői működésem legnagyobb sikere az, hogy az iskolában olyan tantestületet sikerült kialakítanunk, amely garantálja annak magas színvonalú, eredményes oktató-nevelő munkáját – jelentette ki. Az utolsó hónapok kudarcaként éli meg, hogy a napjainkban nyugdíjba vonuló gazdasági igazgatói állásra egyelőre nem talált utódot. – Felsőfokú, pénzügyi végzettségű munkatársat keresünk, több pályázatot is kiírtunk, ám egyszerűen nincs jelentkező az állásra.

– Pótolhatatlan ember nincs véleményem szerint, meglesz az az ember, aki az önkormányzat által kiírt pályázatra jelentkezve végül elnyeri az ÁMK igazgatói posztját – mondta a vezetőváltásról Hantó Szabolcs.

Olvasóink írták

  • 2. beledi lakosok 2008. július 04. 11:08
    „Az egész falu , és az iskola dolgozói is örömmel vették tudomásul, hogy a Képviselőtestület Borosné Tóth Zsuzsannát választotta a Mikrotérségi ÁMK igazgatójává. Kiváló pedagógus és lelkiismeretes vezető. Sok sikert kívánunk munkájához! Hantó Szabolcsnak pdig egészségben és örömökben gazdag megérdemelt nyugdíjas éveket kívánunk!”
  • 1. beledi lakos 2008. június 30. 21:05
    „Hantó Szabolcs nagyon jó tanár és igazgató volt és úgy gondolom
    a lehető legjobb ember lett az új igazgató!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

VA: Osliból Kapuvárra vitték a felsősöket

Osli - Hétfő reggeltől a kapuvári Páli Szent Vince Általános Iskolába jár az osli felső tagozat tanulóinak jelentős része. A Vocational Academy (VA) osli tagiskolájában – egykori igazgatója szerint – nem voltak meg a feltételek a korrekt szakmai munkához és a felsős pedagógusok is elfogytak. Tovább olvasom