Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Iskolafenntartó társulás

Rábapordányban a pályázatokban bíznak, ezért igyekeznek minden lehetőséget kihasználni.
Az óvoda új kerítését is pályázati pénzből tudták megépíteni.
Rábapordány és Dör az elmúlt év januárjától körjegyzőséget hozott létre. A tapasztalatok kedvezőek, sőt, a székhely község polgármestere, Balogh Zsolt reméli, hogy az együttműködést esetleg még szorosabbá tudják tenni a szomszéd falu önkormányzatával egy iskolafenntartó társulás formájában.

Balogh Zsolt szerint az anyagiak hiánya Rábapordányban is érezteti hatását, ezért nagyobb beruházásra nem is gondolhattak az elmúlt évben, különböző fejlesztéseket azonban sikerült végrehajtaniuk. Elengedhetetlen a fejlődés érdekében a település rendezési tervének elkészítése. Ez tart és csaknem négymillió forintba kerül.

Az összegnek több mint a felét pályázaton nyerték. Sikeresen pályáztak a település összképének javítására is, így elkészülhetett egy park, ahol pihenhetnek a helyiek. Szintén pályázati pénzből – hozzáadva a saját részt – új kerítést emeltek az óvodához és nyertek az útpályázatokon is. Az utak felújítása 2006-ra fejeződik be. Tervezik a 400 méter mély artézi kút felújítását is, mivel a falu lakossága kedveli a mélyből feltörő vizet.

Balogh Zsolt polgármester
A tavalyi felülvizsgálat során – amit egy Rábapordányból elszármazott támogató finanszírozott – a szakemberek megállapították, hogy a kút működőképes, tehát érdemes rá költeni. A munka során új kútfejet szerelnek fel és rendbe teszik a környezetet is.

Idén ugyancsak pályázati pénz segítségével felújítják a sportöltözőt és szerepel a tervek között egy középület rendbetétele, azonkívül a polgármesteri hivatal nagytermének és tetőzetének renoválása.

– Természetesen továbbra is szeretnénk kihasználni a pályázati lehetőségeket – jegyezte meg Balogh Zsolt, aki szerint fontosnak tartják építési telkek kialakítását is, hogy a fiatalok letelepedjenek a községben. Az óvoda és az iskola működik a faluban, bár a gyereklétszám átmeneti csökkenése miatt az osztályösszevonásra is felkészültek. Ezért lenne szükség az iskolafenntartó társulásra. Rábapordányban is készül az idei költségvetés, amit a hónap vége felé fogad el a képviselő-testület.
– Eddig nem kényszerültünk hitelfelvételre, remélem, ezután se lesz rá szükség – fűzte hozzá a polgármester.

Egyelőre Rábapordányban is várat magára a csatornázás, ám a falu vezetői nem tettek le a beruházásról. Balogh Zsolt szerint két lehetőség látszik elérhetőnek: az egyik egy alternatív szennyvíztisztító, a másik pedig az, hogy egy meglévő tisztítóműhöz csatlakoznak. Első lépésként tanulmánytervet készíttetnek és utána felmérik a lakossági igényt és azt, hogy vállalnak-e anyagi terhet. Arról is határozni kell, hogy adott esetben egyedül vágjanak bele a beruházásba vagy társulnak valamelyik közeli faluval.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszafoghatják a fejlesztéseket

A városnak működnie kell, ezért a 419 millió forintos hiányt is igyekeznek kezelni Kapuváron. Azt vizsgálják, hogy a kiadásokat hol lehet csökkenteni, elsősorban a fejlesztések rovására. Tovább olvasom