Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Iskolafelújítás: 71 milliós támogatást várnak

Iskolafelújítást tervez a bágyogszováti önkormányzat. Ahhoz, hogy elképzelésük megvalósuljon, szükség van a Regionális Fejlesztési Tanács beleegyezésére is.


Pályázatot nyújtott be a bágyogszováti önkormányzat iskolája felújítására. A költségvetés 71 millió forinttal készült, ennek kilencven százalékát a Regionális Fejlesztési Tanácstól várják a községvezetők. Tíz százalékot saját erőből biztosítanának.

– Tavaly már foglalkoztunk az intézmény felújításának gondolatával. Egy önkormányzati minisztériumi pályázaton indultunk, de elutasították igényünket – mondta el portálunknak Takács Csaba. – Kisebb mértékű, 15 millió forintos fejlesztést terveztünk. Szintén 2009-ben jelent meg a fejlesztési tanács kis- és mikrotérségi feladatokat ellátó oktatási intézmények fejlesztését célzó kiírása. Kapóra jött a lehetőség és átdolgoztuk terveinket. Megkaptuk a többcélú kistérségi társulás tanácsának támogatását is.

A látványterv megmutatja, hogy milyen lenne az iskola a felújítás után.
A látványterv megmutatja, hogy milyen lenne az iskola a felújítás után.

Ez persze nem volt egyszerű. A kistérségből ugyanis a kónyi iskola és a csornai Csukás-iskola is ˝jelentkezett˝ a pályázaton való indulás jogáért.

Takács Csaba akkor úgy érvelt, hogy kapjanak lehetőséget a kisebb települések kisebb beruházásai is. Az ellenzők képviselői viszont azt hozták fel annak idején, hogy a pályázaton akár 200 millió forint is nyerhető. A bágyogszováti iskola pályázatával így a fejlesztési tanácsnál hagynak több mint 100 millió forintot. A kónyi és a csornai fejlesztésre ugyanakkor a maximális támogatást igényelték volna.

– Ma is fenntartom, hogy a kevesebb forrással rendelkező kisközségeknek is biztosítani kell az esélyt – jegyezte meg Takács Csaba.

– Ráadásul a mi iskolánk nem is annyira kicsi. A tagintézménnyel együtt közel kétszáz tanulónk van. A pályázatot június elején benyújtottuk, a 71 millióból körülbelül 60 milliót költenénk az épületre, négymilliót eszközbeszerzésre. A többit a járulékos kiadások, például a terveztetés viszi el.

Takács Csaba polgármester és Szőllösi Imréné igazgató a fejlesztési tanács pozitív döntésében bíznak.
Takács Csaba polgármester és Szőllösi Imréné igazgató a fejlesztési tanács pozitív döntésében bíznak.

Sikeres pályázattal szigetelnék az iskola lapos, gyakran beázó tetejét. Felújítanák a homlokzatot, új előtetőt, bejáratot építenének, kicserélnék a nyílászárókat, a tantermek padozatát. A tervek szerint korszerűsítik a fűtést, az elektromos hálózatot, mozgáskorlátozott-mellékhelyiséget alakítanak ki, rendbe teszik a vizesblokkokat. Aszfaltozzák az udvari belső utakat, járdákat, parkolókat hoznak létre. A kivitelezést – ha nyernek – jövő nyáron, iskolakezdésre fejezik be a szakemberek. A tízszázalékos önerőt így a település 2011-es költségvetésében biztosítják.

A munkákat azonban már nem Takács Csaba vezényli. Ősszel ugyanis nem indul újra, két ciklus után elköszön a hivataltól.

– Nem titkolom, igaz, nem is nagyon hangoztattam eddig. Elértem a nyugdíjkorhatárt, ilyenkor már más dolgok is fontossá válnak egy ember életében. Szeretnék több időt fordítani a családomra, a pihenésre és a hobbimra – tette hozzá a bágyogszováti polgármester.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megbízott igazgató lesz a Csukásban

Megbízott igazgató irányítja augusztus elsejétől a csornai Csukás-iskolát. A kórház fejlesztési… Tovább olvasom