Kisalföld logö

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 2°C Még több cikk.

Iskolaérettség: legfontosabb a gyerek szocializációja

A beiskolázáshoz szükséges óvodai szakvéleményt a szülők általában elfogadják. Ha a gondviselő mégis vitatja az óvoda megállapításait, akkor szakértői vizsgálatra küldik a gyerekeket.
Tavasszal az iskolai beíratások kapcsán gyakran felmerül: vajon érett-e, alkalmas-e a gyermek iskolai tanulmányainak megkezdésére? Hogyan történik ma az óvodákban az iskolai előkészítés?

Varga Endréné közoktatási szakértő, a kapuvári napközi otthonos óvoda vezetője elmondta: az elsődleges cél a folyamatos fejlesztés révén az, hogy a gyermekek az óvodai nevelés lezárultával alkalmassá váljanak az iskolai életre. Az óvodában elsődlegesen az egészséges életmódra, érzelmi nevelésre és szocializációra kerül hangsúly. Ezeket követi – csak kötetlen formában – a kicsik értelmi nevelése.

Vargáné szerint alapvető a gyerekek érzelmi nevelése és szocializációja. Ha ez sikeres, akkor biztosan alkalmasak lesznek az iskolai élettel járó változások leküzdésére. Varga Endréné véleménye szerint jó, hogy a korábbi iskolaérettségi vizsgálatokat megszüntették, mert ezek nagyon merev és csak egyes ismereteket felmérő vizsgálatok voltak, melyek nem szolgálták a kitűzött célt. Jelenleg a gyerekek mérése folyamatos. Már kiscsoportban elkezdődik, s évente feltérképezik a picik alapkészségeit. Így a nagycsoportos kor végére az óvónő megalapozottan adhatja ki a beiskolázáshoz szükséges óvodai szakvéleményt.

Vargáné hangsúlyozta: a szülők nagy többsége elfogadja az óvónők javaslatát. Amennyiben a szülő vitatja az óvodai véleményt, akkor szakértői vizsgálatra küldik a gyerekeket, s az eredmények tükrében hozzák meg a gyermek számára a legkedvezőbb döntést.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iskolaszövetség alakult a Dél-Rábaközben

Beleden tartották nemrégiben az „Iskolahálózatok a nyugat-dunántúli régióban” elnevezésű… Tovább olvasom