Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Iskolabezárás csapdahelyzetben

Babóton a gyermeklétszám csökkenése miatt az úgynevezett kis iskolában megszűnik az oktatás. Az önkormányzat veszi birtokába az épületet. A létszámcsökkenés miatt osztályokat vonnak össze és esetlegesen álláshelyek is megszűnhetnek.
Vége: A helyi kis iskolában szeptembertől megszűnik az oktatás.
Horváth József, a babóti iskola igazgatója nehéz döntések előtt áll. A helyi gyermeklétszám drasztikus csökkenése miatt az iskola két épületének egyikében, az úgynevezett kis iskolában megszűnik szeptembertől az oktatás. Az igazgató elmondása szerint kétezerben, az iskola és az óvoda összevonása előtt még több mint száz diákjuk volt. Az egyesítéskor volt olyan osztály, ahonnan tíz gyereket is kiírattak az intézkedések miatt megijedt szülők.

A községben csökken az iskoláskorúak száma: az új tanévre már csak hatvanhét gyermekkel számolnak.
Ez a tendencia vezetett az összevonásokhoz. A készségtárgyakban eddig is voltak összevont osztályok, de a következő tanévtől lesz olyan csoport, ahol csak tíz gyerek ül majd a padokban.

Molnár János polgármester szerint is takarékossági intézkedésekre van szükség, mert az állami támogatás a létszám függvénye, a feladatok és a fenntartási költségek azonban változatlanok. Az iskolára fordított összeg így is az önkormányzati költségvetés mintegy hatvan százalékát teszi ki, bár ebben bent van az állami normatív támogatás is. Problémát okoz még az évente több mint félmillió forintnyi túlórapénz kifizetése is, az összeg azonban szintén csak az előírt kötelező túlórákból jön össze. A megszorító intézkedéseknek áldozatul eshet egy vagy két tanári álláshely is. Erről a következő testületi ülésen születhet döntés.

Az iskolaigazgató szerint a közoktatás csapdájaként is felfogható, hogy míg az összevont intézményekben kötelező helyettesi státust írtak elő, addig a megszorításoknak ez áldozatul eshet. A könyvtárosi, valamint a gyermek- és ifjúságvédelmi beosztások megmaradása is kérdéses. Ha ezeket megszüntetik, akkor nem tesznek eleget a törvényi előírásoknak. Az álláshelyek megtartásának egyik formája lehet az óraszámkedvezmények esetleges átcsoportosítása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

274 millió forint a civil szervezeteknek

A Nemzeti Civil Alapprogram pályázati lehetőségeiről tartottak tájékoztatót a napokban csornai civil… Tovább olvasom