Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Iskola helyett gondozóház

Idős emberek részére gondozóházat alakítanak ki a tanév végén megszűnő magyarkeresztúri iskolában.
Mostanra ötszáz alá csökkent a lélekszám Magyarkeresztúron. Németh Erzsébet polgármester szomorúan említette, hogy az utóbbi egy hét alatt három temetés volt a faluban. Az viszont öröm, hogy hatra emelkedett a csecsemők száma, utoljára két hónapja érkezett újszülött a községbe.
A település önkormányzata az idén 34 millió forintból gazdálkodik.

Hiánnyal nem számolnak a költségvetésben.

- Mindent úgy terveztünk, hogy megmaradjunk az adott pénzügyi keretek között - jelentette ki Németh Erzsébet.
Magyarkeresztúron a tanév végén végleg bezárják az iskolát, mivel a tanulólétszám nem felel meg a törvényi előírásoknak. A néhány éve felújított iskolaépület azonban nem marad üresen, hisz a Csornai Többcélú Kistérségi Társulás tizenhat idős ember részére átmeneti gondozóházat alakít ki benne. A költségek meghaladják a 43 millió forintot. A tervek elkészültek, a kivitelezés a tanév befejezése után kezdődik.
- Sürgető feladat a kultúrház felújítása, azon belül a fűtés korszerűsítése és a nyílászárók cseréje. Elkészítettük és benyújtottuk a pályázatunkat, reméljük sikerrel járunk - fogalmazott a polgármester, aki azt is elmondta, hogy ebben az évben nem terveznek útépítést. Tavaly fejeződött be a Hunyadi az Árpád, a Baross és Rákóczi utcák felújítása, valamint a Eötvös utca kátyúzása. A járdák rendbetétele a jövő tennivalói közé tartozik. Az elmúlt esztendő őszén bevezették a szelektív hulladékgyűjtést az eddigi  tapasztalatok igen kedvezőek.  
Németh Erzsébet szerint Magyarkeresztúron nincs értékesíthető önkormányzati ingatlan, építési telkek kialakítására sincs lehetőség. Ugyanakkor magántulajdonú üres házak vannak. Ezért aztán nem bánnák a falubeliek, ha például fiatal családok Magyarkeresztúrt választanák lakóhelyüknek.
- Sajnos a korábbi időszakban külföldiek által megvásárolt házak is lakatlanok - fűzte hozzá a falu vezetője - A gazdáik egyre ritkábban jönnek, nem tartják a rendben a portákat és a környezetét, s ez eléggé kellemetlen számunkra. Van olyan telek, ahol kerti tavat építettek, most bűzlik a víz, és „termeli" a szúnyogokat. De hasonló gondokkal küzdenek más településeken is.
Az elkövetkező időszak tennivalóit illetően Németh Erzsébet elmondta; minden pályázati lehetőséget igyekeznek kihasználni, miként tették ezt eddig is, inkább több mint kevesebb sikerrel. Szeretné, ha végre elmozdulna a holtpontról a csatornázás ügye és az öt érintett településen - Bogyoszló, Jobaháza, Magyarkeresztúr, Potyond, Rábatamási - megkezdődhetne a beruházás előkészítése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elviszik az olajoshordókat a határból

A Kisalföld közbenjárására elszállítják a veszélyes hulladéknak számító olajoshordókat a dénesfai határból. Az Agip Hungaria Rt. kenőanyag-üzletágának vezetője  a lapunkban megjelent fotókról ismerte fel cégük hordóit. Mint kiderült, semmi nem indokolta, hogy végül a dénesfai határba kerüljenek, hiszen az Agip ingyen elszállítja a veszélyes anyagokat. Tovább olvasom