Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Iskola és óvoda nélkül a falu

Oktatási intézmények nélkül maradt Rábcakapi. Bő tíz éve az iskola, tavaly pedig az óvoda szűnt meg.
Rábcakapin – bár szerény mértékben – az utóbbi években is sikerült némi fejlesztést végrehajtani. Például útépítés és -felújítás, valamint önkormányzati épület rendbetétele is megvalósult a mögöttünk hagyott időszakban.

– Szerettünk volna többet tenni, de csak addig nyújtózkodhattunk, ameddig a takarónk ért – mondta Németh Ottó polgármester. – Ráadásul az elmúlt év szomorú eseménye volt, hogy megszűnt az óvoda a faluban. A gyereklétszám oly mértékben csökkent, hogy az önkormányzat nem tudta tovább vállalni az intézmény fenntartását.

Így aztán a volt óvoda épülete most üresen áll, ám az önkormányzat hasznosítani kívánja. A falu vezetője szerint felvetődött az értékesítés lehetősége is, de azt nyomban megjegyezte, hogy nem mindenáron válnának meg tőle. Ugyanakkor nem zárkóznak el a bérbeadástól sem.

Az ügyben mindenképpen dönteni kell, hisz az épület állaga romlik. Rábcakapin a kilencvenes évek elején szűnt meg az iskola, az óvoda még bő tíz évig bírta és ezt az intézményt is elérte a végzet. Jelenleg a négy óvodás és a húsz iskolás Bősárkányba jár, a gyerekek a falugondnoki gépkocsival utaznak oda és vissza.

– Mostanában, a választások előtt a pártok gyakran emlegetik a közigazgatás és az önkormányzatiság reformját – fűzte hozzá a polgármester. – Azt nem szeretnénk, ha megismétlődne a rossz emlékű körzetesítés, mert akkor a kisfalvak teljesen ellehetetlenülnének. A jelenlegi formában viszont – ha pályázati pénzek segítségével is – életben maradhatnak.

Az idei tervek között kiemelten szerepel a településrendezési terv elkészíttetése. Ám erre csak sikeres pályázat esetén kerülhet sor. Szeretnék a járdákat felújítani, a temetőbe szilárd burkolatú utat építeni és a faluszépítési terveket megvalósítani. Mindemellett egy nagyszabású rendezvény megszervezése is az elképzelések sorát gyarapítja. A nyár folyamán találkozóra hívják a faluból elszármazottakat. Remélik, hogy sokan hazatérnek az összejövetelre.

Rábcakapi önkormányzata ebben az évben 23 millió forinttal gazdálkodhat, emellett 3 milliós hiánnyal számolnak, de hitelfelvételhez csak a legvégső esetben folyamodnak.

– Az elmúlt napokban küldöttséggel a székelyföldi Kézdimárkosfalván jártunk. A kapcsolatfelvétel tavaly történt meg a két település között és már az elmúlt esztendőben kölcsönösen meglátogattuk egymást. Ezúttal március 15-i ünnepségre hívtak bennünket, egyben aláírtuk azt a dokumentumot, amelyben rögzítettük az együttműködést – nyilatkozta Németh Ottó, aki a személyes jövőjét tudakoló kérdésre közölte, hogy ismét vállalja a megmérettetést és indul az őszi önkormányzati választáson.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Igényes termékkel a nyugati piacra

Az elmúlt évi visszaesés után lassan magához tér a kapuvári Ruhaipari Rt. Az elnök-vezérigazgató szerint egyre több hosszú távú szerződést kötnek. – Úgy néz ki, a piaci helyzetünk stabilizálódik – mondta Bujtás Vince, a kapuvári Ruhaipari Rt. elnök-vezérigazgatója. A cégvezető öröme nem véletlen, hiszen a tavalyi évük nem egészen az elképzeléseik szerint sikerült. Tovább olvasom