Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Ipar nélkül halódna a község

A szanyi önkormányzat idei költségvetése szerényebb lesz, mint a tavalyi – állítja a dél-rábaközi nagyközség polgármestere.
Szanyban is készül az önkormányzat idei költségvetése. Először a pénzügyi bizottság, azt követően a képviselő-testület tűzi napirendre az előterjesztést.

– Amikor első olvasatban tárgyaltuk a büdzsét, lényeges módosító javaslat nem hangzott el, így várhatóan milliós átcsoportosítások nem lesznek. A szanyi önkormányzat 2006-os költségvetésében 257 millió 532 ezer forint bevétellel, illetve kiadással számolunk. Ez az összeg tartalmazza a csaknem 20 millió forint pénzmaradványt is – mondta Tóth Károly polgármester. – Azt viszont tudni kell, hogy az állami támogatás mértéke ugyanakkora feladatellátás mellett a tavalyihoz képest csökkent. Az idei költségvetésünk különben is szerényebb, mint az elmúlt esztendőben volt, mivel pénzmaradványunk kevesebb a tavalyelőttinél. A piactér építésére tartalékoltunk, ez a munka el is kezdődött. Mindent egybevetve én is inkább a síró-rívó polgármesterek csoportjába sorolom magam, nem pedig az elégedettek közé.

Ha vannak ilyenek egyáltalán. Mindamellett Szanynak szerencséje is van, hisz számunkra rendkívül előnyös, hogy az Interfa kft. a településen tevékenykedik. E nélkül nagy bajban lennénk. Úgy vélem, hogy amelyik településen nincs ipar, ott valóban nehéz a helyzet, mivel a mezőgazdaságból nem lehet megélni. Ezért két lehetőség áll fenn: vagy az állam segíti vidéken az ipar megtelepedését, vagy folytatódik a dózer nélküli falurombolás. Mert minek lehet nevezni azt, amikor iskolák, óvodák szűnnek meg, é s a postát is dudáló autó jeleníti meg? Ehhez még az kell, hogy bezárják a boltot meg a kocsmát, s aztán tényleg vége.

Tóth Károly szerint az iparűzési adót valamiféle mumusnak kiáltották ki. Ugyanakkor Szanyban nem tiltakoznak ezen adófajta ellen, akik befizetik, mivel azt is látják, hogy a befolyt összegből nem a községházára vásárolnak csillárokat, hanem a település fejlesztésére fordítják.
– Gondjaink vannak a csapadékvíz-elvezetéssel – jegyezte meg a polgármester.

„ Ezért árajánlatot kértem, és kiderült, hogy csupán az elvi vízjogi engedélyért 6,5 millió forintot kellene fizetni."
– S akkor még nem készültek el a tervek és egyetlen kapavágásra sem került sor. Tehát hatalmas pénzre lenne szükség ehhez a munkához, amit az önkormányzatok képtelenek előteremteni. Ráadásul ez állami feladat, így hát finanszírozni kellene, hisz az mégsem járja, hogy a házak vízben álljanak. Ezzel a kármegelőzést kellene segíteni. Többéves programról beszélhetünk, mivel Szanyban például 34 kilométer az árkok hossza.
Tóth Károly elmondta, hogy a járdaépítésre pályázatot adtak be. Hozzátette, hogy túl nagy reményeik nincsenek, hisz az egész megyének is kevés pénze van erre a célra, noha a járdáik balesetveszélyesek. Emellett pályáztak egy útszakasz felújítására is. Várják az eredményt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legkevesebb éppen a fejlesztésekre jut

Dénesfa képviselő-testülete a napokban fogadta el a település idei költségvetését. A bevétel és a kiadás összegét is egyaránt 42 millió forintban határozták meg. – Természetesen elsősorban a pályázati támogatásokkal számolunk, de bízunk önkormányzati ingatlanok értékesítésében is – vázolta a tervezett jövőt a Kisalföldnek Takács Lajos polgármester. Tovább olvasom