Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 8°C Még több cikk.

Intézkedést sürgetnek a vízszennyezés miatt

A Rába Szövetség munkatársai fontos feladatuknak tartják, hogy a fejlesztési lehetőségeket kihasználják a térségben.
– Amellett, hogy érdekképviseletet is ellátunk, konkrét térségfejlesztési programokon is dolgozunk – mondta elöljáróban Nemes László. – Szakmai csoportunk a Nemzeti Fejlesztési Tervhez, a pályázat-előkészítő alaphoz elkészítette a Rába völgyének fejlesztési programját. Ebben a turisztikától a környezetgazdálkodáson át az erdőgazdálkodásig nagyon sok terület helyet kap. Az operatív programokban megjelentetett elemek – például ökoturizmus – arra biztatnak bennünket, hogy a következő, 2007–2013-as fejlesztési időszakban is komolyan dolgozzunk céljainkért. Azt szeretnénk, ha térségünkbe, a Rába-régióba komoly források érkeznének.

Nemes László beszámolt arról is, hogy a szövetség taglétszáma emelkedik. Egyre több településen gondolják úgy, hogy részt kívánnak venni a közös munkában. Az elnök szerint mind többen ismerik fel, hogy csak összefogással, közösen tudnak eredményeket elérni.

– Igazából szívem szerint azzal foglalkoznánk, hogy mely területeket lehet fejleszteni a térségi forrásokat idehozva. A folyamatosan napirenden levő környezetkárosítások, az osztrák bőrgyárak állandó folyószennyezései azonban nagyon sok energiát vonnak el. A Rába-völgy környezetvédelmével ugyanis rajtunk kívül nem foglalkozik napi szinten senki. Még azok sem, akiknek egyébként ez kötelessége lenne.
Rövidesen turisztikai kiadvánnyal jelentkezik a Rába Szövetség, amiben megyénk Rába menti településeinek idegenforgalmi kínálatát mutatják be. Kiadását a megyei önkormányzat támogatja. Az előzőekhez hasonlóan tájékoztató előadás-sorozatot is szerveznek, elsősorban gazdálkodóknak. Ezeken az aktuális támogatásokról, a környezetgazdálkodási források eléréséről, a biogazdálkodásról, a megújuló energiaforrásokról hallhatnak ismertetőt az érdeklődők. Folytatják az általános iskolásoknak szóló környezetvédelmi oktatásaikat is. Mindezeket szűkös anyagi lehetőségeik ellenére.

– A tagdíjakból és a pályázati támogatásokból tartjuk fenn a szövetséget, a tisztségviselők társadalmi munkában dolgoznak. Saját pályázatainkon kívül igyekszünk lehetőségeinkhez mérten, kapcsolatainkat kihasználva segíteni a térség szervezeteinek pályázatait is. Az elmúlt időszakban százmillió forintos nagyságrendben sikerült anyagi támogatást szerezni, lobbizni például gazdálkodóknak, önkormányzatoknak. Természetesen napi szinten foglalkozunk az Ausztriából eredő vízszennyezésekkel. Ismét csak azt tudom mondani, hogy az illetékes hatóságok, szervek, ideértve a minisztériumot is, négy éve tehetetlenek, ami felháborító. A legutóbbi nyílt levelünkben megfogalmazott felszólításokra kevés visszajelzést kaptunk. Az illetékesek érdemi válaszai elmaradtak. Tapasztalatom viszont az, hogy nagy társadalmi támogatottsága van az ügynek. Még a balatoni vízpótlást megakadályozó összefogásnál is erősebb. Azt azonban továbbra sem értjük, h ogy miért nem lehet betartani és betartatni a magyar és nemzetközi jogszabályokat. Lekicsinyítik, elodázzák a dolgokat, azt mondják, hogy csak esztétikai problémát okoz a szennyezés, holott mi, az itt élők tudjuk, hogy milyen súlyos károkat okoz a habosodás és a geotermikus sószármazékok – jegyezte meg Nemes László.

A Rába Szövetség hamarosan ismét meghívja a Rába mellé a környezetvédelmi minisztert, hogy személyesen is győződjön meg a szennyezés tényéről. „Nem értjük és nem tudjuk elfogadni az illetékesek hozzáállását, hiszen a szennyezés tényét az osztrákok is elismerték, illetve szakértői mérések támasztják alá. Ha a továbbiakban sem történik semmi, kénytelenek leszünk más eszközökhöz folyamodni" – tette hozzá a szövetség elnöke.

Biciklivel a töltésen

Jelenlegi legnagyobb projektje a Rába Szövetségnek a kerékpáros-turizmus fejlesztési programja. Ehhez a Rába védtöltését kell járhatóvá tenni biciklisek részére, ehhez kapcsolódóan készül az alapprogram, ami a többpólusú turizmust célozza. A kerékpáros- és vízi turizmust szeretnék összekapcsolni a falusi vendéglátással.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aláírásgyűjtés a csornai kórház megmentéséért

„ A felújítás eredményeként a Margit Kórház épületállománya és műszerezettsége jó színvonalúvá vált. Ezt a körülményt nem lehet és nem is akarjuk figyelmen kívül hagyni, amikor a kórház jövőjéről gondolkodunk. Ez azt is jelenti, hogy senki sem akarja megszüntetni, bezárni vagy felszámolni a csornai kórházat” – mondta Kökény Mihály. Tovább olvasom