Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Internet, klub, konditerem az ifjaknak

Teleházakban, ifjúsági klubban tölthetik szabadidejüket a rábaközi fiatalok. A helyiséget és az eszközöket az önkormányzatok biztosítják, sőt, a költségvetésükből fedezik a fenntartási költségeit is.
Dénesfán tavaly karácsony óta új, tágasabb helyen, teleházként működik a községi könyvtár. Amint azt Takács Lajostól megtudtuk, jelenleg négy internetes számítógép szolgálja az ifjúság igényeit.

Harmincezres telefonszámla

– Hetente háromszor van nyitva a könyvtár, de a nyári szünidő idején korlátlanul használhatták ki a Németországból kapott technika előnyeit a fiatalok – mondta a polgármester.

– Fenntartását kizárólag az önkormányzat finanszírozza, volt olyan hónap például, hogy harmincezer forintos telefonszámlát fizettünk be. Ezt persze nem bánjuk, hiszen a célunk az, hogy a dénesfaiak számára is elérhető legyen a technika és a világháló, ahogy a nagyobb településen élők számára.

A dénesfaiak újabb pályázati támogatásokkal bővítik az eszközparkot és ha lehet, a helyiséget is átalakítják és komfortosabbá teszik.
A babóti fiatalok a kultúrházban kialakított klubszobában tölthetik el üres óráikat, ahol televíziót nézhetnek és videózhatnak is. A csoport tagjai maguk közül választottak felelőst, aki a rendre és a tisztaságra felügyel. Molnár János polgármester érdeklődésünkre elmondta: idén szerették volna a helyiséget felújítani, ám benyújtott pályázatuk nem járt sikerrel, jövőre ismét próbálkoznak.

A települési vezetők tervei között szerepel teleház kialakítása, illetve a könyvtárban is szeretnék biztosítani az internetel-

érést, ezeket a beruházásokat pályázati támogatással valósítanák meg. Sopronnémetiben az önkormányzat külön épületet biztosított az ifjaknak, ahol összejöhetnek beszélgetni és zenét hallgathatnak. A rezsit a községi költségvetésből fedezik, a takarítást pedig a klubtagok oldják meg. Ám terveikben azonban egy komolyabb helyiség kialakítása is szerepel.
– A felújított polgármesteri hivatal tetőterében szeretnénk egy közösségi központot létrehozni, ám pályázatunk sajnos nem volt eredményes – újságolta Bognár Sándor polgármester. – Az elképzelésről viszont nem mondtunk le, és újabb lehetőségeket keresünk. Korábban pályázaton nyertünk számítógépet is erre a célra, tehát úgy néz ki, hogy megoldott lesz az internetelérhetőség is. Szintén önkormányzati ingatlanban működik a faluban egy konditerem, ahol testedzésre van lehetőség.

Ifjúsági szakreferenssel

Mihályiban ifjúsági klub, könyvtár és teleház áll a fiatalok rendelkezésére. – Teleházunkban két számítógépen lehet internetezni, ez éven át működik – számolt be Pap Lajosné polgármester. – A szükséges eszközöket pályázaton nyertük és ugyanitt működik könyvtárunk is. Az önkormányzat foglalkoztat ifjúsági referenst, aki egész nyáron különböző programokat szervezett, főként az iskolásoknak.

Az osli polgármester, Fodor József arról adott tájékoztatást, hogy községükben egyelőre csak a sport nyújt kikapcsolódást a fiataloknak. – Folyamatosan próbálkozunk, hogy az ifjúságnak megfelelő körülményeket teremtsünk a szabadidő hasznos eltöltéséhez – mondta a falu vezetője. – Keressük a megoldást és úgy tűnik, hogy a kultúrház lesz az a hely, ahol ifjúsági klubot, teleházat tudunk majd kialakítani, például internet-elérhetőséggel. Persze, ehhez az kell, hogy megtaláljuk a forrást az épület felújítására. Igény lenne egy közösségi színtérre, mert a sporton kívül mindössze a könyvtárunk áll rendelkezésre.

A betörők a számítógépekre utaztak

Természetesen a többi település is igyekszik megfelelő körülményeket teremteni a fiatalok számára. Ám több helyen is az anyagiak szabnak határt a tervek megvalósításának. Mint például Veszkényben, ahol korábban a kultúrház volt a községben élő ifjúság találkozóhelye, de az épület állapota miatt nem alkalmas erre a célra. Matzkó János polgármestertől megtudtuk: folyamatosan figyelik a pályázatokat, hogy forrást szerezzenek a felújításához. Saját erőből képtelenek rendbe tenni az ingatlant.

Enesén néhány éve egy betörés szüntette meg az addig jól működő teleházat, akkor ugyanis ellopták a számítógépeket. A kultúrház pincéjében most egy konditerem működik, a helyiséget az önkormányzat ingyen biztosítja a fiataloknak. Mesterházy József polgármester szerint gondot okoz az is, hogy a maiakból hiányzik az önszerveződés képessége, ami például tíz-húsz évvel ezelőtt jellemezte a tizen- és huszonéveseket.

– Ebben nyilván Győr közelsége is közrejátszik, hiszen a városban minden lehetősége megvan a fiataloknak arra, hogy hasznosan töltsék el idejüket. Ha viszont lenne néhány konkrét elképzelés vagy terv, annak megvalósítása elé az önkormányzat nem gördítene akadályt, sőt, anyagilag is támogatná – mondta az enesei polgármester.
A rábaközi önkormányzatok arra törekednek, hogy a községek fiataljai ne szenvedjenek hátrányt a nagyobb településen élőkkel szemben. Ezért vásárolnak számítógépeket, bővítik a könyvtárt és alakítanak ki internetes klubokat, hiszen ezzel is a települések megtartóerejét növelik.
A tapasztalat szerint ezeket a lehetőségeket az ifjúság zömében ki is használja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Garta vize újra feltört a kútból

Napjainkban újra feltört Kapuváron, a gartai templom mellett a húsz éve elapadt artézi kút. Miután… Tovább olvasom