Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -3°C | 6°C Még több cikk.

Inkább mennek, mint jönnek a vállalkozások

A kapuvári ipartelepen jelenleg huszonkét cégnek van telephelye, ám többük csak területtel rendelkezik.

A kapuvári ipartelepen jelenleg huszonkét cégnek van telephelye, ám többük csak területtel rendelkezik. Az ügyvezető szerint idén nem várható új betelepülő, az ott telekkel bírók közül sem sokan terveznek beruházást.Kapuváron a helyi ipar leépülése meglátszik az iparterület kihasználtságán is. A céglistát böngészve bővítés nem várható, az itt bejelentkezett huszonkét vállalkozás közül többnek üresen áll a telke.

Megszűnő, kivonuló cégek

Az ipari parkban működő ruhaipari rt. éppen a napokban adta át dolgozóinak a felmondólevelet. Mint ismeretes, a nyugati partner keletebbre viszi a termelést, ezért a kapuváriak további működése kérdésessé vált. Az ÁFÉSZ-húsfeldolgozó is megszűnt, telephelye jelenleg eladó. A Kapuvári Építőipari Szövetkezetről Csorba Ernő képviselő elmondta: területük mintegy kétharmadát egy veszkényi kft. vette meg üzemanyagkút létrehozására.

Egy másik részt a Szétümezker nevű cég bérel. A maradék területükön tovább folytatják tevékenységüket.
A Diadal rt.-nél nem érzik a könnyűipar válságát, tevékenységükkel várhatóan a továbbiakban is számolnak az ipari park vezetői. Némileg bővül a park szereplőinek névsora, az előbb említett Szétümezker helyére egy környékbeli házépítő vállalkozás telepedett.

Két üzemanyag-forgalmazó

A céglistát böngészve két hasonló profilú vállalkozás is működik, mindketten üzemanyag-forgalmazással foglalkoznak. Várhatóan alig pár méterre egymástól fogják az autósokat magukhoz csábítani. Matzkó János a Tank-Ol Kft. képviseletében kijelentette, az új beruházás beindulásakor a már meglévő hat dolgozó mellé még vennének fel, várhatóan tízre bővítik a létszámot. Megjegyezte még, hogy a szomszédos betontelepet is szándékában áll bővíteni, ez utóbbi szintén munkahelyteremtéssel járhat.

Az ipari park egyik legnagyobb foglalkoztatója a kétezer decemberében ideköltözött tejipari vállalkozás. Mint megtudtuk, csaknem hatvan embert foglalkoztatnak, de az üzemvezető elmondása szerint az állandó technológiai fejlesztések miatt esetleg bővítenék a létszámot. A két éve Kapuvárra telepedett Provertha Rt. üzemében jelenleg valamivel több mint százan dolgoznak. Gerencsér Jenő üzemvezető elmondta, a létszám szinte napról napra változik, a technológiai fejlesztések miatt még idén növelik dolgozóik létszámát. Az üzemvezető szerint a kábelgyártásban várható bővítés.

Befektetési telkek

Az ipari park cégeinek listájáról több vállalkozás jelenleg csak telekkel rendelkezik. Működésüket egyáltalán nem, vagy csak később tervezik. Ez utóbbira példa egy szárföldi vállalkozás. Képviselője, Rosta Tamás elmondta, majdnem négyezer négyzetméternyi területe van. Három éve vette, azóta tervezi egy kisebb csarnok felépítését. Idén, ha tárgyalásai biztatóan alakulnak, elkezdené a beruházást, ahol reményei szerint öt-hat új munkahelyet létesítene.

A soproni székhelyű F&F Kft. tulajdonosa, Füzi Tamás szerint pár éven belül terveznek egy nagyobb épületet az öt éve megvásárolt területükre. Építőipari cége Kapuvárra három-négy új munkahelyet hozna. Az egyik legrégebbi tulajdonos itt a jelenlegi soproni polgármester, Walter Dezső. Érdeklődésünkre elmondta: ’89-ben kapuvári ismerősei unszolására vette a telket az ipartelepen, akkor még csak befektetésnek szánta.

Később voltak tervei egy fiókkereskedés létrehozására soproni autós cége mellé. Mivel polgármesteri teendői lefoglalják, cége vezetését gyermekeire hagyta. Tudomása szerint a fiatalok a megye egyéb városaiba terjeszkednének, így vélhetően a közeljövőben is kihasználatlan lesz a kapuvári telek.

Horváth Gyula, az ipari park kft. ügyvezetője jelenleg nem tud új befektető érkezéséről a park területére. Elmondása szerint az idei évben az utakat és a közművek egy részét újítják fel, egyéb beruházást nem terveznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már fogadják a vendégeket

A kapuvári képviselő-testület legutóbbi ülésén többször is felmerült a helyi strand további működése. A városatyák felhatalmazták a polgármestert az együttműködési megállapodás aláírására az Első Magyar Projekt Ház Kft.-vel. A szerződés keretében a pesti cég a strand területén vagy környékén létesülő beruházásokról tárgyalhat a kapuvári önkormányzat nevében is. Tovább olvasom