Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Információhiány vagy rosszakarat?

Noha Tóth Zoltán, Bágyogszovát volt polgármestere a március 5–i, szerdai számunkban megjelenteket akkor nem kívánta kommentálni, utóbb úgy döntött, nem hagyja szó nélkül az őt ért kritikát.
Szerinte a pénzügyi bizottság tagjainak állításai információhiányból fakadnak, vagy a szándékos rosszakarat szüleményei. Tóth Zoltán cáfolja, hogy hanyatlik a falu, tönkremennek az intézmények, hisz az elmúlt években megvalósult a gázberuházás, a csatornázás, működik a kábeltelevízió, intézményeket újítottak fel, csaknem mindegyikben megtörtént a fűtés korszerűsítése, egyértelmű a gyarapodás.

A jegyzőkönyv mindent igazol

– Nem tudom, hogy a pénzügyi bizottság elnöke kikre gondolt, amikor azt mondta, hogy tönkreteszik, csődbe viszik a települést, hisz ők készítik elő és hozzák meg a döntéseket – mondta Tóth Zoltán. – A kultúrház felújítása 2000. november 30-án fejeződött be, megjavítottuk a tetőt, felújítottuk a parkettát, térbeton készült. Erről a polgármesteri hivatalban megtalálhatók a dokumentumok. A munkához a megyei területfejlesztési tanácstól kaptunk támogatást. A nagyteremben 2001 őszén hibákat fedeztünk fel. A statikus megállapította, hogy a hibát földmozgás okozta. A vállalkozási szerződés eredeti példányát pedig nem vittem magammal – amint azt állítják –, mivel nincs és nem is volt rá szükségem. Különben minden dokumentumot le kellett adni a támogatás kifizetéséhez a kincstárnak és a megyei területfejlesztési tanácsnak. A nevem meg azért szerepelt műszaki ellenőrként, mert a számlákat ellen kellett jegyeznem, s igazolnom kellett a munkavégzést. A hivatalban megtalálható a megyei területfejlesztési tanács programmenedzserének jegyzőkönyve, amelyben igazolja, hogy a munkálatok a tervben foglaltaknak megfelelően befejeződtek – válaszolt a kritikákra a volt elöljáró.

Bizonyítanak az írások

Tóth Zoltán elmondta: az öregek napközi otthona bővítéséért hat éven keresztül folyamatosan pályáztak. Végül 2002 tavaszán nyertek 3,5 millió forintot, ezt egészítették ki az önrésszel. Mivel a minisztérium által szabott határidő elég szoros volt, azokat a munkálatokat próbálták elvégezni, amelyek nem építésiengedély-kötelesek. Így a csempézést, vakolatjavítást, aljzatbetonozást. Miként a régiben, az új épületrészben is konvektoros gázfűtést akartak szereltetni és erre a munkára engedélyt kértek a csornai építésügyi hatóságtól. Mivel az engedély 2002 októberéig nem érkezett meg, a munkát felfüggesztették. A felfüggesztés idején a készültségi fok elérte az 55 százalékot. Ennek dokumentumai a polgármesteri hivatalban vannak.

Nem emelték le az áramdíjat

– A pénzügyi bizottság tagjai azt is felvetették, hogy az önkormányzat három és fél évig nem fizetett a közvilágítási szolgáltatásért – folytatta az expolgármester. – Ehhez tudni kell, hogy az önkormányzat 1991-ben az Égáz Rt.-vel közvilágítási szerződést, ugyanakkor a számlavezető pénzintézettel inkasszószerződést kötött. 2000. január elsejétől az önkormányzat másik pénzintézetet bízott meg számláinak vezetésével, és azzal is megkötötte az inkasszószerződést. Ezek után úgy gondoltuk, a havonkénti átutalás megoldódott. Az ÉDÁSZ az általa utólagosan igényelt szolgáltatási díjakról akkoriban nem küldött számlát, és le sem emelte a szerződés szerinti összeget. A polgármesteri hivatalban megtalálható pénzügyi szakvélemény szerint a mulasztás mindkét fél részéről fennáll. A cikkben említett pénzügyi szabályzat elkészítése pedig nem a polgármester feladata. Ezek a tények.
– A március 5-én megjelent nyilatkozat arra enged következtetni, hogy a pénzügyi bizottság nem mint a képviselő-testület része, hanem utasítást adó szervként működik. A faluban élők azt tapasztalják, hogy a bizottság tagjai folyamatosan támadják a legitim módon megválasztott polgármestert és a képviselőket. Furcsának találom, hogy az említett dokumentumok tartalmát nem ismerik, miközben azokról március 5-én a polgármester és a jegyző jelenlétében részemre fénymásolatok készültek. Arra kérem a pénzügyi bizottság tagjait, hogy energiáikat a képviselőtársaikhoz hasonlóan a jövőépítésre fordítsák – zárta nyilatkozatát Bágyogszovát volt polgármestere.

Kapcsolódó cikk >>

Bizottsági „pénzkeresők (2003-03-04) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Babót orvost keres

A babóti önkormányzat majd húszmillió forintból épített az orvosi rendelő fölé lakást. A település… Tovább olvasom