Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Indul a játék: kuglipályát avattak

A minap hagyományos kuglipályát avattak Vásárosfaluban. A dél-rábaközi település pályázati forrásokból közösségépítő programokat szervez. Erősítik a helyi hagyományokat.
A minap háromnapos hagyományőrző és közösségépítő programot tartottak Vásárosfaluban, melynek keretében úgynevezett hagyományos, azaz hárombabás kuglipályát is avattak a dél-rábaközi községben. Ahogy Molnár Sándor polgármestertől megtudtuk, a többnapos rendezvényhez helyi civil szervezetek pályázatai adták meg a gazdasági alapot, ám természetesen a civilek is hozzájárultak a költségekhez.

Vásárosfalu új kuglipályája: A helyiek azonnal birtokba vették.
Vásárosfalu új kuglipályája: A helyiek azonnal birtokba vették.

A rendezvény egyik legjelentősebb helyi mozzanata egy új kuglipálya avatója volt. A Vásárosfalu Jövőjéért Alapítvány által megnyert LEADER-pályázatból és a civil szervezet önrészéből, mintegy hatmillió forintból hozták létre a sportolásra alkalmas pályát. Molnár Sándor elmondta, a faluban egykor működött egy kuglipálya, mely szinte minden este állandó programot adott a falusiaknak. – Akkoriban Vásárosfalu apraja-nagyja részt vett ezeken az esti játékokon, ami kiváló alkalmat adott a közösségi életre is – mondta a polgármester. A régi pályát a helyi önkormányzat felújította volna, ám a tulajdonos ehhez nem járult hozzá, így annak állapota jelentősen leromlott. – Így jött az az ötlet, hogy a község központjában amúgy is egyre bővülő közösségi térre helyezzük az új pályát – fogalmazott Molnár Sándor.

A sikeres pályázat és a nemrég átadott pálya aztán meghozta a vendégeket is, mint megtudtuk, több alkalommal éjszakába nyúló partikat vívnak egymással a helybéliek.

Vásárosfaluban emellett komoly hagyományőrzés folyik a játékok terén is, a háromnapos programban szerepeltek olyan népi játékok felújításai is, mint a bilickézés vagy a cakkozás. Utóbbiakban bajnokságot is rendeztek Vásárosfaluban. A hagyományos dél-rábaközi népi játékokról Horváth Győző néprajzkutató előadást is tartott a Vé Fesztivál közönségének. A tizenötödik alkalommal megrendezett fesztivál gazdasági hátterének biztosításához a Vásárosfalui Hagyományőrző Ifjúsági Társaság 1,6 milliós LEADER-pályázata is hozzájárult. Molnár Sándor polgármester azonban megjegyezte, az előző években a falu legnagyobb fesztiválját – mely már jóval túlnőtte a községi kereteket – több esetben tisztán önerőből is megszervezték.

– Úgy vélem, kötelességünk a helyi és környékbeli hagyományok őrzése, ezért rendezvényünkön nagy szerepet kapott a rábaközi folklór és a vásári komédia is – tette hozzá a vásárosfalui vezető. A programban immár hagyományosan amatőr rockzenekarok találkozóját is rendezték, ismételten telt házzal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Uborkaparti színes programokkal

Az Együtt Markotabödögéért Egyesület és a helyi önkormányzat szeptember elsején, szombaton rendezi… Tovább olvasom