Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

In memoriam Dr. Fábián Ferenc (1925–2011)

Dr. Fábián Ferencet vasárnap helyezték örök nyugalomra a sopronnémeti temetőben.

Engedjétek hozzám a gyermekeket…

In memoriam Dr. Fábián Ferenc (1925–2011)

Dr. Fábián Ferenc kórházigazgató, osztályvezető főorvos 1925-ben született Nagycenken. Családja köztiszteletnek örvendett. Édesapja, dr. Fábián Gyula a község állatorvosa volt. Ezt a pályát követte testvérbátyja, dr. Fábián István is. A gyógyítás szeretete nem kerülte el a családot. Dr. Fábián Ferenc a budapesti orvosi egyetem után megyénkben, Sopronban és Győrben gyógyított.

Kapuvárra 1955-ben került. Életpályájának meghatározó helyszíne lett a város. Itt telepedett le, itt alapított családot. Példás családi életet élt, házasságából két lánya született. 1956-ban kinevezték a kapuvári kórház osztályvezető gyermekorvosának. Közben ellátta 1959–1960 és 1966–1987 között a kórház-igazgatói feladatokat is. 1993-ban vonult nyugdíjba, de ekkor sem hagyta abba az élethivatásként fogadott orvosi pályát, mert a város középiskoláiban (gimnázium, szakmunkásképző) iskolaorvosként dolgozott.

Dr. Fábián Ferenc (1925–2011)
Dr. Fábián Ferenc (1925–2011)


Szakmai elhivatottsága, tudása a megyén túl is híressé tette. Érdemei elismeréseként Kapuvár önkormányzatának képviseletében dr. Biró Péter polgármester méltán tüntette ki Pro Urbe díjjal 2005. augusztus 20-án a városi ünnepségen, ahol dr. Ballagi Farkas kórházigazgató így méltatta pályafutását: „Fiatal orvosként került a városba és rövid idő alatt szakmai elismertséget vívott ki magának. Irányításával a gyermekosztály a város és környéke kis betegeit gyógyította, miközben országos hírnévre tett szert."

Nyugdíjaséveiben sem pihent, őrködött a város középiskoláinak ifjúság-egészségügy helyzete felett. Dr. Fábián Ferenc volt az utolsó tagja annak a gyermekgyógyász-generációnak, akik szakmai tudásukkal, gyermekszeretetükkel fémjelezték a Lumniczer Sándor-kórház sajnos azóta megszűnt (2007) gyermekosztályának aranykorszakát. dr. Halmi Margit, dr. Nagy Zsuzsanna után ő is eltávozott közülünk. Lukács evangélista – aki maga is orvos volt a hagyományok szerint – így írt evangéliumában: „Hadd jöjjenek hozzám a kicsinyek, ne akadályozzátok őket, mert ilyeneké az Isten országa. Bizony mondom nektek, hogy aki Isten országát nem úgy fogadja, mint a gyermek, az nem jut be oda." Lk (18,16)

Dr. Fábián Ferenc élethivatása erről tanúskodott, reményeink szerint a mennyei boldogságban őt is úgy fogadják, mint ahogy ő fogadta a gyermekeket. Dr. Fábián Ferencet vasárnap helyezték örök nyugalomra a sopronnémeti temetőben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harmincegy honosítási kérelem Kapuváron

A hét végén több mint harminc erdélyi magyar kérte honosítását a kapuvári polgármesteri hivatalban,… Tovább olvasom