Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Importfenyők

Egyes elárusítóhelyeken már november végén találkozhattak az ünnepre készülők fenyőkkel. A fák nagy része importból került az országba.
November végétől több kereskedő azon igyekezett, hogy mindent és mindenkit megelőzve árusíthassa az ünnepekre szánt fenyőfákat. Ezek beszerzése általában importból történt, a fák északi országokból, valamint Ausztriából kerültek az országba. Mivel a kitermelés és a behozatal is időbe telik, a fakitermelést korán kellett megkezdeni.

Hosszadalmas szállítás és vámolás

Lapunk megkereste Németh Lajos kertészeti szakértőt, aki szerint a korán kivágott fákat gondosan kell kezelni:
– Magam is foglalkozom export-importtal, a határon már november 20-án is találkoztam importfenyőfa-szállítmánnyal. Tudomásom szerint a szállítás és a vámolás legalább tíz napot vesz igénybe, főleg az észak-európai országokból történő behozatal esetén – mondta Németh Lajos.

Nem árt a tápoldat

A szakértő véleménye szerint ehhez a határidőhöz már november közepén ki kell termelni a fenyőt, idén pont a meleg novemberi napokon kerültek ezek a szállítmányok az országba. A szakértő szerint ezeket a fákat fagypont közeli hőmérsékleten kell tárolni ahhoz, hogy frissességüket megőrizzék és nem árt, ha tápoldatos vízbe helyezzük tárolás alatt a fát.

Hamararabb hullik

– Meleg helyen gyorsabban lélegzik a növény, így hamarabb feléli tartalékait és elkezd hullani – hívta fel a figyelmet Németh Lajos. A szakértő szerint „a fenyőillathoz fa is kell", így nem nagyon szereti a műanyag fenyőket. Elveszik a szeretet ünnepének meghitt hangulatát. Másik lehetőségként az úgynevezett földlabdás megoldás kínálkozik, bár ez is csak rövid távon mutat eredményt. Németh Lajos azt mondja: az ünnep utáni kiültetés a meleg szobából a fagypont körüli levegőre, olyan stresszt okoz az élő fának, amit kevés él túl károsodás nélkül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályázati pénzből szépül Veszkény

A veszkényi önkormányzat a Környezetvédelmi Minisztériumtól pályázaton nyert 3,6 millió forintból… Tovább olvasom