Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 18°C | 28°C Még több cikk.

˝Igazságtalan a falubuszok adója˝

Győr-Moson-Sopron - „Az önkormányzatok ne fizessék be a cégautóadót a falubuszok után" – szólít fel bojkottra Csörsz Klára, a falugondnokok szövetségének elnöke.
Korábban beszámoltunk róla, hogy február elsejétől minden önkormányzati jármű után cégautóadót kell fizetni. Vonatkozik a törvény a polgárőrautókra, de a falubuszokra is. 1600 köbcenti alatt hétezer, e fölött tizenötezer forint az adó havonta. Megyénkben több mint negyven település működtet falugondnoki szolgálatot. A falugondnokok járművei önkormányzati tulajdonban vannak, azaz cégautónak minősülnek.

Jó részük 1600 köbcenti feletti járgány, tehát havonta 15 ezer forint adót kell fizetni utánuk február elseje óta. Nem kivételek a törvény alól az iskolabuszok sem.

A községvezetők arról beszéltek a Kisalföldnek, hogy amúgy is rosszabb helyzetben vannak a csökkentett állami normatíva miatt. Most az újabb sarc évente 180 ezer forinttal terheli költségvetésüket.

A vásárosfalui önkormányzat évente 2,1 millió forintot kap a szolgálat működtetésére. Ezt az összeget tavaly 300 ezerrel kellett kiegészíteniük. Molnár Sándor polgármester felháborítónak tartja, hogy most újabb, közel 200 ezer forintos adót vetettek ki rájuk. Kenesei Ferenc bodonhelyi polgármesternek is „megfájdult a feje", amikor meghallotta az új törvényt. Annál is inkább, mivel nekik még a régi falubuszuk is megvan. Mivel mindkét járművük 1600 köbcenti fölött van, kétszer 15 ezer forintot kell utalniuk az államnak. „Ha más nem lesz, a Rábába toljuk a régi buszt" – jegyezte meg első indulatában.

Havonta harmincezer forint adót kellene a bodonhelyi önkormányzatnak fizetnie Szabó Mihály falugondnok járművei után.
Havonta harmincezer forint adót kellene a bodonhelyi önkormányzatnak fizetnie Szabó Mihály falugondnok járművei után.

– A falu- és iskolabuszok, illetve a polgárőrautók a közt szolgálják, nem termelnek hasznot, ezért igazságtalan a megadóztatásuk – fejtette ki véleményét Kenesei Ferenc. – Az állami normatíván felül amúgy is közel egymillió forinttal egészítjük ki a falugondnokság költségeit – tette hozzá. Sőt, kiszámolta: a jármű után évente befizetett 180 ezer forint nekik háromhavi üzemanyagköltséget jelent.

Kollégáihoz hasonlóan vélekedik Szabóné Szűcs Ildikó, Markotabödöge polgármestere is. Mint mondta, a falubusz elsősorban a gyerekek és az idősek miatt szükséges. Nem érti, miért kellene e feladatok miatt „büntetni" az önkormányzatokat újabb befizetési kötelezettségekkel.

„Az önkormányzatok ne fizessenek és az első fizetési felszólítással bíróságra megyünk" – jelentette ki érdeklődésünkre határozottan Csörsz Klára, a Magyar Tanya- és Falugondnoki Szövetség társelnöke.

– Térítésmentes, szociális alapszolgáltatást végzünk, kötelező feladatokat látunk el – tette hozzá.

A szociális törvény kimondja, hogy a falugondnoki szolgáltatásért egy forintot nem fogadhatunk el, tehát indokolatlan, hogy ránk is vonatkozzon a cégautós adó.

Csörsz Klára tehát bojkottra, kivárásra hívja fel a fenntartók figyelmét, így tiltakozva az igazságtalan törvény ellen. „Precedensértékű per lehet az első, fizetésre felszólított önkormányzaté" – hangsúlyozta. A szövetség társelnöke megjegyezte: ha a halottszállító autókra, a betegszállító járművekre érvényes a mentesség, akkor a falugondnoki buszokra is feltétlenül ki kell terjeszteni hatályát.

Olvasóink írták

 • 6. Goldman 2009. április 05. 08:28
  „sivatag66: azt hiszem te valamit összekeversz...ez nem a rendőrség hatásköre hanem az önkormányzat illetékesének a dolga, hogy tudják mire (is) használják a falubuszt. Egyébként meg nem acsalagi vagyok, hogy az anyukámat azzal kellene szállítani...Az meg külön szám lett volna ha az öt (5) forintot visszaköveteled...
  A másik: "A 2000 Ft-ból vissza akart adni,de nem hagyta magát!" Most ezt mire és hogyan kell érteni?

  Pampus: igazad van...:)”
 • 5. pampus 2009. április 04. 06:07
  „Hát már a hóhért is "akasszák"?”
 • 4. sivatag66 2009. április 04. 04:48
  „Ja és odadtam a falugodnoknak 2000 Ft-ot,a gyógyszer ára 1995 Ft lett volna!
  A 2000 Ft-ból vissza akart adni,de nem hagyta magát !
  Azt mondta ennyi a gyógyszer!!!!
  A számlával igazolta !!!!!”
 • 3. sivatag66 2009. április 04. 00:10
  „Goldman ! Ha láttad,akkor miért nem teszel rendőrségi feljelentést !!!!!
  Kiváncsi lennék, ha a te anyukádat kell kórházba vinni ezzel a busszal,akkor is így irnál???????????”
 • 2. Goldman 2009. április 03. 20:34
  „Hát tudod katalinka a csörsz klárák könnyen dumálnak "odafentről".
  Azonfelül azt sem szabad elfelejteni, hogy jónéhány "falubusz" bevétel termelő tevékenységet is végez.
  Másrészt addig amíg a falubuszt arra (is) használják többek között, hogy a defektes traktorgumit cipeljék megcsináltatni (láttam!) maszek alapon addig inkább fizessenek. Ha jól megnézzük hirtelen mód nagyon elterjedt ez az egész. Biztos szükség van rá, na de kérem....ennyit futni, mint amennyit egy régebbi cikkben írtak azért az irreális.
  Az önkormányzat is lép, ha a maszek autós nem fizeti be a súlyadót...nemdebár? Mert az is törvény...”
 • 1. katalinka 2009. április 03. 20:16
  „Ez megint abszurd,a képviselök autoja után kifizeti az adot? szerintem a melosok , a falubuszokra szükség van a dolgukat végzik ,a képviselök is végzik a melojukat? de ne itt kezdjenek sarcolni, Az Ö jövedelmük érdekes nem fog "csökkeni" söt!!! a többi csoro (falvak) emberek csak szorongatja öket.Menni is kell az igaszságért,de hol az igazság???? meghalt MÁTYÁS-sal együtt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A NASA-t is meglepte

Enese–Houston - Futó Péter a NASA-hoz adott be pályázatot a bolygókutatásról, amelyről az… Tovább olvasom